2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı başvuruları devam ediyor

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı ilan edildi. Program kapsamında turizm sektöründe yer alan yerel aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkılarını artıracak çalışmaları için kurumsal ve yerel kapasiteyi geliştirme odaklı eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine destek sağlanacak. Başvurular ikişer aylık dönemler halinde Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden alınacak. 2022 yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı için başvurular, 30 Aralık 2022 saat 17.00’da sona erecek.
Bu haber 2022-06-16 12:51:39 eklenmiş ve 131 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kuruluşundan bu yana kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak doğrultusunda faaliyet gösteren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2012 yılından bu yana 8 teknik destek programını başarıyla tamamladı.

 

 

2022 yılında 750 bin TL bütçeli Turizme Yönelik Teknik Destek Programı ile 2 milyon TL bütçeli Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı ilan etti.

 

 

Program kapsamında turizm sektöründe yer alan yerel aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkılarını artıracak çalışmaları için kurumsal ve yerel kapasiteyi geliştirme odaklı eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine destek sağlanacak. Başvurular ikişer aylık dönemler halinde  Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden alınacak. 2022 yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı için başvurular, 30 Aralık 2022 saat 17.00’da sona erecek.

 

 

2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı, On Birinci Kalkınma Planı, Türkiye Turizm Stratejisi (2023), Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğa ve Kültür Turizmi Altyapılarının Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (TURİZM SOP), Batı Karadeniz Turizm Master Planı ve ajansın önceki yıllarda bölgede edindiği tecrübeler ile 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı kapsamında belirlenen hedef ve öncelikler dikkate alınarak bütçe Usul ve Esaslarında belirtilen kıstas ve standartlara uygun bir şekilde hazırlandı.

 

 

Programın amacı ve kapsamı

 

 

BAKKA, 11. Kalkınma Planı, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi, 2014-2023 BAKKA Bölge Planı öncelik, tedbir ve politikaları, Batı Karadeniz Turizm Master Planı, 2018-2023 Doğa ve Kültür Turizmi Altyapılarının Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (TURİZM SOP) ve BAKKA 2022 Yılı Çalışma Programında öngörülen turizm hedefleri ile sonuç göstergelerine cevap verebilecek şekilde, yerel yönetimlerin başta planlama çalışmaları ile bölge plan ve programlarını uygulayıcı veya yerel kalkınma kapasitesini artırıcı faaliyetleri ile yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek çalışmaları için kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici teknik destek hizmetleri sağlayacak.

 

 

BAKKA tarafından sağlanacak teknik destek ile 11. Kalkınma Planı, Türkiye Turizm Stratejisi (2023), BGUS Stratejileri, 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı’nda yer alan öncelikler, Batı Karadeniz Turizm Master Planı, Genç İstihdamı Teması, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Doğa ve Kültür Turizmi Altyapılarının Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (TURİZM SOP), 2022 Yılı Çalışma Programında belirlenen ana strateji ve hedefler kapsamında turizm sektöründe yer alan yerel aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkılarını artıracak çalışmaları için kurumsal ve yerel kapasiteyi geliştirme odaklı eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine destek sağlanacak.

 

 

Turizme Yönelik Teknik Destek Programının genel hedefi

 

 

Programla TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde turizm sektöründe yer alan aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına destek sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda Ajans tarafından kurumsal ve yerel kapasiteyi geliştirme odaklı eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin desteklenmesi planlanıyor.

 

 

Programla özellikle bölgenin tanınırlığının ve bilinirliğinin arttırılması, markalaşmasının sağlanması, yapılan planlama ve çalışmalarla cazibesinin arttırılması ve ziyaretçiler için cazip hale getirilmesi amaçlanıyor.

 

 

Programın öncelikleri

 

 

Turizmde Tanıtım ve Markalaşmanın Sağlanması, Turizmde planlama, rotalama ve etkinlik geliştirilmesi, Turizm aktörlerinde kurumsallaşma ve hizmet kalitesinin arttırılması programın öncelikleri arasında yer alıyor.

 

 

Teknik destek programı için sağlanacak mali kaynak

 

 

2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında desteklenecek faaliyetler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 750 bin TL olarak açıklandı. Ajans 2022 takvim yılında sonuç odaklı programlarına yönelik 2 adet teknik destek programı ilan etti. 2022 yılı Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı için 2 milyon TL bütçe öngörüldü.

 

 

Ajans, finansman imkanları nispetinde teklif çağrısı kapsamında ilan edilen teknik destek programları için desteklenmeye değer yeterli sayıda proje bulunmadığının değerlendirme komitesi raporu ile sabit olması halinde genel sekreter ilgili teklif çağrısının artan bütçesini, kabul edilebilir yeterli başvurusu ve projesi olan başka teklif çağrılarına aktarmaya yetkilidir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, bu program için ayırdığı kaynakları kısmen veya tamamen kullandırmama hakkını saklı tutar.

 

 

Teknik destek kapsamında yararlanıcı kurum/kuruluşa herhangi bir doğrudan mali destek verilmiyor. Ajans bu destekleri mevcut bütçe ve personel imkânları çerçevesinde kendi personeli eliyle ya da hizmet alımı yoluyla sağlayabilir. Teknik desteklerin hizmet alımı yoluyla sağlanmasına, Ajans personelinin iş yoğunluğu ve sağlanacak desteğin niteliği göz önünde bulundurularak Ajans tarafından karar verilecek. Program kapsamında sağlanacak danışmanlık ve eğitim hizmetleri doğrudan Ajans tarafından, Ajansın prosedürlerine göre satın alınacak. Yararlanıcı kurumun söz konusu desteğin sağlanması süresince ve doğrudan destek nedeniyle gelir elde etmesi mümkün olmayacak. Yararlanıcının bu hükme rağmen, böyle bir gelir elde ettiğinin tespiti durumunda, ilgili gelir ajansa aktarılacak.

 

 

Desteğin tutarı

 

 

2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı kapsamında teknik desteğin hizmet alımı yoluyla sağlanması durumunda Ajansa toplam maliyeti vergiler dâhil 75 bin TL’yi aşmaması gerekiyor.

 

 

Teknik destek programına ilişkin kurallar

 

 

Başvuru sahipleri, başvuruda bulundukları andan itibaren ilgili mevzuat hükümlerini (Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği ve Kalkınma Ajansları Destek Yönetimi Kılavuzu) ve bu rehberde yer alan bütün hususları kabul etmiş sayılacaklar. Ajans aynı proje için mali destek veya teknik destekten sadece birini sağlayabilecek. Teknik Destek Programı kapsamında sunulan başvurulara ait faaliyetin gerçekleştirilmesi sürecinde ve sonunda ortaya çıkan bilgi, eser, buluş, patent, faydalı model, rapor, plan, proje, tasarım, veri, yazılım, teknoloji vb. her türlü fikri ürün lisans, kullanım izni gibi çıktılar üzerindeki haklar Ajans tarafından başvuru sahibinin muvafakati aranmaksızın kullanılabilecek. Böyle bir durumda bu belgelerde yer alan gerçek ve tüzel kişilere ait şahsi bilgiler ve mesleki sır niteliğindeki bilgiler ifşa edilmeyecek.

 

 

Farklı başvuru sahiplerinden aynı içeriğe sahip Teknik Destek talebi alınması halinde, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı başvuru sahiplerinin onayı aranmaksızın farklı başvuru sahiplerinin destek taleplerini birleştirme yoluna gidebilecek.

 

 

Teknik destekler kapsamındaki benzer faaliyetler için yapılacak hizmet alımlarında maliyet etkinliği sağlamak amacıyla ortak tedarik süreci yürütülebilecek. Bir teknik destek talebinde birbirinden farklı nitelikte, farklı amaçlara hizmet edecek birden fazla eğitim ve danışmanlık talebi bulunması halinde talebin reddedilmesine neden olacağı göz önünde bulundurulması gerekiyor.

 

 

Başvuru Sahibinin teknik destek faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli yazılım ve donanım altyapısına sahip olması bekleniyor. Gerekli teçhizat, yazılım ve lisansların yararlanıcı tarafından karşılanacak ayni katkılar bölümünde belirtilmesi gerekiyor.

 

 

Bir başvuru sahibi, Ajansa 2022 Yılı Turizm Danışmanlığı Teknik Destek Programı için aynı dönemde en fazla 2 proje ile başvuruda bulunabilir ve 1 projesi için destek alabilecek. Ajansın aynı takvim yılında ilan ettiği programlar nezdinde toplamda 6 proje ile başvuruda bulunabilir ve 2 projesi için destek alabilecek.

 

 

Ajans hizmet alımı yapılacak firmayı/danışmanı belirleme hakkını saklı tutacak. Desteğin hizmet alımı yoluyla sağlanması durumunda Ajans oluşturacağı mentor havuzundan başvuru sahibinden talep edilecek teknik şartname taslağı dikkate alınarak hizmet alımı yapacak. Başvuru sahibinin ilgili firma/eğitmen/danışmandan hizmet almak istememesi durumunda sözleşme imzalanmayacak, herhangi bir hak iddia edilemeyecek.

 

 

Projeler KAYS (Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) üzerinde girilirken Başvuru Sahibi bölümünde tanımlı “yetkili kişiler” proje ekinde yetkilendirilen kişiler olması gerekiyor. İmza sirkülerinde yetki tanımlanan kişi veya yetkilendirme belgesinde yetkilendirilen kişiler proje evraklarını imzalamaya ve başvuruyu yapmaya yetkili olacak. Başvuru dosyasında imzası olan isimlerin ekte sunulan yetkilendirme evrakında belirtilen isimlerle uyumlu olması gerekiyor.

 

 

Uygunluk kriterleri

 

 

Destek sağlanabilecek başvurulara yönelik başvuru sahibi ve ortaklarının uygunluğu, projelerin uygunluğu, maliyetlerin uygunluğu olmak üzere 3 temel uygunluk kriteri söz konusu olacak. Ajans tarafından sağlanacak teknik destekten yararlanabilmek için bu kıstasların tamamının eksiksiz olarak yerine getirilmesi zorunluluğu bulunuyor.

 

 

Başvurular nereye ve nasıl yapılacaktır?

 

 

KAYS üzerinden Başvuru Formu doldurulacak, ekleri başvuru sahibi tarafından hazırlandıktan ve gerekli ise imza/kaşe/mühür yapıldıktan sonra KAYS’a yüklenecek. Başvurular, son kabul tarih ve saatine kadar yalnızca Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılacak.

 

 

Her başvuru KAYS üzerinden üretilen taahhütnamenin imzalanması ile tamamlanacak. Taahhütnameler e-imza ile imzalanacak. Taahhütnamenin e-imza ile imzalanmadığı hallerde taahhütname, başvuru sahibi tarafından aynı süre içinde elden veya posta yolu ile ajansa teslim edilecek. Başka yollarla (örneğin faks ya da elektronik posta ile) gönderilen ya da ıslak imzalı taahhütnamesi başka adreslere teslim edilen başvurular reddedilecek.

 

 

Başvuru dosyasının fiziki olarak teslim edilmesi gerekmiyor. Yalnızca KAYS üzerinden üretilecek taahütnamenin elektronik imza ile imzalanamadığı durumlarda, taahhütname ıslak imzalı olarak tarandıktan sonra Ajans merkezi ve yatırım destek ofislerine teslim edilmesi gerekiyor. Elden teslimlerde teslim alındı belgesi düzenlenerek yararlanıcıya/temsilcisine verilecek. E-imza veyahut posta gönderimlerinde teslim alındı belgesi ajans tarafından oluşturulacak.

 

 

Son Başvuru Tarihi ve Saati

 

 

1 Haziran itibariyle başlayan teknik destek programına başvurular, 30 Aralık 2022 saat 17:00 itibariyle sona erecek. Ajans yıl içerisinde yeni başvuru almama yetkisine sahip olacak. Program bütçesinin faaliyet yılı bitmeden tükenmesi durumunda veya zorunlu hallerin ortaya çıkması halinde sürecin herhangi bir aşamasında iptal etme hakkını saklı tutacak. Bu durumda o yıl içerisinde yeni başvuru alınmayacağı Ajans internet sitesinde duyurulur ve başvuru sahipleri, Ajanstan herhangi bir hak talebinde bulunamayacak.

ETİKETLER : KAYS BAKKA
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›