Saadetli gençlerden ÇÖZÜM ÖNERİSİ!

Saadet Partisi Bartın İl Gençlik Kolları Başkanı Hüsnü Can Özmen, son dönemde adeta patlama yaşanan ve artık neredeyse kronikleşen genç işsizlikte Türkiye’nin, Avrupa’da 1.,İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında ise 2. sırada yer aldığını söyledi.
Bu haber 2022-06-14 13:56:01 eklenmiş ve 74 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan HIZOĞLU

 

 

Gençlerin yurtdışına gitme isteğinin de katlanarak arttığına dikkat çeken Özmen,“18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurtdışı hayali kuruyor” dedi. Arka arkaya gelen zamlar nedeniyle yaşanan hayat pahalılığında Asgari Ücret’in son dönemde yapılan yüksek zam oranına rağmen erimeye devam ettiğini belirten Özmen, işsizlik sorununun çözümü için daha fazla üretime yönelmek gerektiğini üretim artığında işsizliğin ortadan kalkacağını ve toplum refahının artacağını savundu.

 

 

Saadet Partisi Bartın Gençlik Kolları Sosyal İşler Başkanlığı hazırladığı rapor ile genç işsizlik, ekonomi ve vatandaşların yaşadığı zorlukları ele alarak çözüm yollarını araştırdı. Özmen de sözkonusu rapor ve çözüm önerilerine ilişkin olarak Bartın kamuoyuna bilgiler verdi. Ekonomik krizin, istihdamda yaşanan daralmaların ve düzensiz bir şekilde üniversitelerin açılmasının‘genç işsizlik’oranında patlama yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Saadet Partisi Bartın İl Gençlik Kolları Başkanı Özmen, şunları söyledi:

 

“Asgari Ücret erimeye devam ediyor”

 

 

TÜİK verilerine göre, 2019 yılında 330 bin 289 kişi yurtdışına göç etti.5-24 yaş grubundaki 2 milyon 959 bin kişi ne eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor.Literatürde ‘Eğitim sürecini tamamladığı halde herhangi bir işte çalışmayan gençler’ olarak tanımlanan , ‘Ev gençleri’kesiminde Türkiye, 34 Avrupa ülkeleri arasında ilk sıraya yerleşti.Ev gençlerinin oranı yüzde 24.7 olurken AB ülkelerinin ortalaması yüzde 10’da kaldı. Türkiye söz konusu verilerle OECD ülkeleri içinde ise 2’nci sırada yer aldı.

 

 

2021 yılının başında 2 bin 825 TL olan asgari ücret ile kilosu 40 TL civarında olan kıymadan 66 kilo alınıyordu. Bu yıl ise 4 bin 252 TL olan asgari ücretle alınan 141 TL civarındaki kıymadan 30 kilo alınıyor.2021 yılındaki asgari ücretle 33 kilo daha fazla kıyma alınabiliyordu.2021 yılında asgari ücretle bin 628 ekmek alınırken, bu yıl bin 214 tane ekmek alınıyor. Bir yılda ekmekteki kaybımız 414 tanedir. Anlayacağınız Asgari Ücret erimeye devam ediyor.”

 

 

İşsizliğin çözümü Saadet Partisi’nde

 

 

İktidarın görevinin, sorun yokmuş gibi davranıp ülke gerçeklerini saklamak yerine sorunları tespit edip, çözüme kavuşmak olduğunu vurgulayan Özmen, Saadet Partisi’nin ülkemizdeki sorunları her ortamda dile getirdiğini anımsattı ve sorunların çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

 

* İşsizlik sorunun giderilmesi toplumu yaşanabilir kılar. Ülkemizin tüm enerjisi üretime yönlendirilmelidir. İstihdam üretimin bir alt bileşenidir. Üretim arttığında istihdam da artacaktır.

 

* İstihdama etkisi olmayan tüm istihdam teşvikleri kaldırılmalı yerine üretim odaklı verimli teşvikler getirilmelidir.

 

* Türkiye'de üretim alanında çok ciddi bir ara eleman ihtiyacı mevcuttur. Söz konusu ihtiyacın karşılanması amacıyla meslek liselerinin eğitim kalitesi artırılarak ihtiyaç da göz önünde bulundurularak gençler buralara yönlendirilmelidir.

 

* Üniversitelerde ihtiyaç ve gereksinimler göz önüne alınmadan açılan bölümler, gençlerin eğitimden beklentisinin düşmesine, dolayısıyla eğitimde ciddi bir kalite düşmesine neden olmaktadır. Çok sayıda üniversite mezunu gencimiz işsiz kalmaktadır. Yükseköğretim diplomaları ülkenin ihtiyaçları göz önüne alınarak yeniden yapılmalıdır. Mezunlarının rahat istihdam edileceği bölümler açılmalıdır.

 

* Önümüzdeki yıllar gıda sıkıntısının çekileceği yıllar olarak ön görülmektedir. Üretime teşvik politikaları ile özellikle ailesi köylerden göç etmiş nüfusun tarımda istihdamı için çalışmalar yapılmalıdır.

 

* Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar üretim ve istihdama katkı sağlamayacak projelerin finansa edilmesine elverişli değildir. Türkiye'nin büyük bir üretim hamlesine ihtiyacı vardır. Devlet üretim amaçlı tesis kurmak isteyenlere faizsiz destek olarak istihdamı artıracak yatırımların artmasını sağlamalıdır.

 

* Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde ekonomik dar boğazın aşılması orta ve alt gelirdeki insanların gelirlerini artırarak olabilir. Talep artışı üretim ve üretim ise istihdam artışı anlamına gelecektir.

 

* Türkiye hatırı sayılır bir maden potansiyeline sahiptir. Ülkemizin yer altı zenginliklerinin tam envanteri çıkarılmalıdır ve tesisler hayata geçirilmelidir. Bu durum istihdam oluşturmaya zemin oluşturacaktır.

 

* Ülkemizde iktidar verimsiz yatırımlar, israf, keyfi harcamalarda mali disiplinden yoksun bir anlayışla hareket ederken ortaya çıkan yük vatandaş ve işletmecilerin sırtına yüklenmektedir. Çalıştırılan işçinin işveren üzerindeki vergilerin kaldırılması gerekir. Bu şekilde kayıt dışı istihdamın önüne geçilebilir.

ETİKETLER : Saadet Partisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›