Bartın’ın “AFAD Gönüllüsü” ekibine nefes kesen eğitim!

Geçtiğimiz yıl 61 kişinin “AFAD Gönüllüsü” olduğu Bartın’da 60 “Hafif Arama Kurtarma Eğitimi”ne başlandı.
Bu haber 2022-06-14 13:38:42 eklenmiş ve 120 kez görüntülenmiştir.

 

NİLAY MERYEM ÇÖMLEK

 

 

Bartın AFAD İl Müdürlüğü tarafından "AFAD Gönüllülük Projesi" kapsamında Bartın’daki AFAD gönüllülerine yönelik eğitimler devam ediyor. AFAD gönüllüleri; afet öncesinde, afet esnasında ve sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma ve benzeri afet sonrasında ihtiyaç duyulan alanlarda yetiştirilerek afetin her evresinde etkin şekilde çalışması sağlanacak ve böylece toplum afet ve acil durumlara daha dirençli hale getiriliyor. AFAD Gönüllü Eğitim Programı; çevrimiçi eğitimler, yüz yüze eğitimler ve saha eğitimlerinden oluşurken, 18 yaşını doldurmuş gönüllüler uzman AFAD gönüllüsü olabiliyor.

 

 

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bartın’da da AFAD Gönüllülük Projesi çerçevesinde afet yönetiminin herhangi bir evresinde gönüllü olarak rol almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin eğitimleri sürerken, AFAD Bartın İl Müdürlüğü vatandaşları AFAD gönüllüsü olmaya davet etti.

 

 

Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından vatandaşların afet ve acil durum yönetimine daha aktif katılımlarını sağlamak amacıyla 2019 yılında "Gönüllülük Sistemi" hayata geçirildi.

 

 

Sisteme başvuran "Temel AFAD Gönüllüleri"ne, afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranışlar ve alınması gereken tedbirler konusunda uzaktan eğitimler verilerek, farkındalık kazanılması ve bilgi sahibi olduktan sonra bunun çevrede yaygınlaştırılmasını hedefleniyor.

 

 

Temel AFAD Gönüllüğü eğitimlerini tamamladıktan sonra sahada arama kurtarma ekiplerine birebir katkıda bulunmak isteyen gönüllüler ise "Destek AFAD Gönüllüsü" olarak eğitimlerini sürdürüyor.

 

 

Destek AFAD Gönüllüleri, afet durumlarında hayat kurtarmak için alanlarında uzman AFAD personeli tarafından "deprem", "arama kurtarma", "dağcılık" ve “ilk yardım gibi konularda gruplar halinde eğitimlere tabi tutuluyor.

 

 

Bazı senaryolar üzerinde çalışma yapan gönüllüler, temel dağcılık eğitiminin yanı sıra birçok konuda düzenlenen zorlu eğitimlere katılarak, olası afet ve acil durumlarda göreve hazır hale geliyor.

 

 

Uygulama kapsamında çevrim içi ve yüz yüze eğitim verilen 60 AFAD gönüllüsünün, Bartın’da 3 gün boyunca gerçekleştirdiği tatbikatta, kayalıklarda kalan bir vatandaşı bulunduğu alana halat yardımıyla inerek kurtarması gerçeğini aratmadı.

 

 

Benzer tatbikat ve eğitimlerini sürdürerek deneyim kazanan gönüllüler, olası afetlerde görev almak için hazırlıklarını sürdürüyor.

 

 

Gönüllülük çağrısı!

 

 

AFAD İl Müdürlüğü Bartın halkına AFAD gönüllülük çağrısı da yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

 

“AFAD Gönüllülerinin gücünü harekete geçirerek, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek için gönüllülere ihtiyaç duyuyoruz.

 

 

Ayrıca, insan hayatında fark yaratmak için becerilerini kullanmaya daima hazır, yakınlarda eğitimli ve organize AFAD Gönüllüleri oluşturmak amacıyla gönüllülerin desteğine ihtiyacımız var.

 

 

Gönüllüler, yetkinlikleri ve aldıkları eğitime göre üç ayrı seviyede sınıflandırılıyor. Bunun için çevrimiçi eğitimler yoluyla sisteme katılan AFAD Gönüllüsünden, profesyonel ekiplere destek olacak Destek AFAD Gönüllüsü’ne ve profesyonellerle koordineli çalışacak Uzman AFAD Gönüllüsü’ne uzanan bir gönüllülük yolu bulunuyor. Afet ve acil durum gönüllülerinin eğitimi ve desteklenmesini sağlayan AFAD Gönüllülük Sistemi´nde adaylar, ilerledikleri seviyelere göre üç yöntemle eğitim alıyor. Bilgisayar aracılığıyla çevrimiçi olarak başlayan eğitimler, AFAD İl Müdürlükleri’nde yüz yüze ve AFAD ekipleriyle sahada devam ediyor’ bilgileri yer alıyor.

 

 

Gönüllülük Sistemi’ne e-devlet üzerinden yapılacak olan başvuru koşulları ise şöyle; AFAD Gönüllüsü olmaya istekli ve e-devlet şifresi olan herkes gönüllü olabilir. AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir”.

 

ETİKETLER : AFAD
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›