2018 yılında 53 esnaf kepenk kapattı!

Bartın’daki esnafın sorunlarını dile getirirken küçük esnafın günah keçisi ilan edildiğini belirten Bartın Bakkalar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, odaya bağlı 53 esnafın 2018 yılı içerisinde kepenk kapattığını söyledi. Denetimler, uygulamalarla beraber artan zincir marketler nedeniyle de bakkalların büyük sıkıntılar yaşadığına değinen Özkan, bir kez daha yerel esnafa destek çağrısında bulundu.
Bu haber 2018-11-19 15:13:41 eklenmiş ve 420 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Barış Özkan, Bartın’daki esnafın sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başta geçtiğimiz ay yürürlüğe giren “Yerli Üretim Logosu” uygulaması, denetimler ve diğer uygulamalar olmak üzere Bartın’da sayısı her geçen gün artan market zincirleriyle birlikte mahalle bakkallarının büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren Özkan, küçük esnafın günah keçisi ilan edildiğini ifade etti.

 

“Esnafımız sıkıntıya giriyor”

 

“Yerli Üretim Logosu” zorunluluğuyla bakkallara önemli bir külfiyet getirildiğine de dikkat çeken Özkan, fırsatçılık yapan toptancıların da denetlenmesi gerektiğini belirterek “Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılarda bakkal esnafımız ne yazık ki bu sürecin günah keçisi ilan edildiler. Bizim bakkallarımızın yüzde90’ı haftalık toptancıdan mal alan arkadaşlarımızdır. Biz bugün siparişi veririz yarın mal gelir haftaya tekrar sipariş veririz. Bugün malımızı 30 kuruşa alıp 40 kuruşa satıyorsak bir dahaki sefere toptancı geldiği zaman bize malı zaten 40 kuruşa veriyor. Biz de haliyle bunun üzerine 10 kuruş daha katıp 50 kuruşa satıyoruz. Haliyle iki gün önce gelen müşteri ben bunu daha önce 40 kuruşa aldım diyor şimdi 50 kuruş oldu diyor fırsatçılık yapıyorsunuz diyor. Bu konuda biz bu işin günah keçisi olduk. Biz bakkallar olarak küçük esnafız, çok da fazla ürün deposu olan çok fazla ürün yelpazasi olan işletmeler değiliz. Bu süreçte daha baştaki toptancıların denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devlet bu süreci kontrol etmek isterken bakkallara bir külfiyet daha getirdi. Fiyat etiketlerinde yerli üretim logosu çok ciddi sıkıntılı bir süreç. Devlet kendine kazanç elde etmek isterken burada esnafımız sıkıntıya giriyor. Ürün başına 274 TL cezası var. Her ürüne yerli üretim logolu etiketlerden koyulması gerekiyor. Bunun sadece formalite olan bir işlem olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

 

“Denetimler esnafı dar boğaza düşürüyor”

 

Bazı denetim ve uygulamarın esnafı dar boğaza düşürdüğünü öne süren Özkan, bu uygulama ve denetimler nedeniyle odaya bağlı 53 esnafın dükkanını kapattığını belirterek şunları söyledi:

“Son zamanlarda Bartın’daki esnaflarımızdan özellikle gıda sektöründe hizmet veren arkadaşlarımızdan ciddi şikayetler alıyoruz. Aşırı derecede uygulama ve denetimlerin olduğundan muzdaripler. GBT gibi uygulamaların çok fazla yapıldığından şikayetçiler. Halkın sağlıklı gıda, can güvenliği için yapılan her türlü denetim ve uygulamanın biz de yanındayız ama bu uygulamaların yapılırken biraz da esnafı düşünerek yapılması gerekiyor. Bazı uygulama ve denetimler zaten dar boğazda olan esnafımızın daha da dar boğaza düşmesine etken oluyor.

 

“53 esnaf kepenk kapattı”

 

2018 yılı içerisinde sadece Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası’na bağlı olan 53 adet esnafımız işyerini kapattı. 2018 Ekima ayına kadar sadece bu Odaya bağlı 53 esnaf dükkan kapattı. Diğer odalara bağlı esnaflarda var. Bartın nüfusu ve ticari hayatı düşündüğünüz zaman çok ciddi bir rakam. Sadece bir Oda’dan 53 esnaf dükkan kapatıyor. Bu esnaflarımızın kapatma sebepleri ise; devletimizin yapmış olduğu uygulamalar, kira bedelleri, sigorta, SSK ödemeleri. Bunların içinde yapılan denetim ve uygulamalar da var. Örneğin bir işletmeye bir anda 15-20 tane polis giriyor. Çay içerken kafanızda polis görüyorsunuz. Iki akşam üç akşamda uygulamalar oluyor. Insan ister istemez rahatsız oluyor. Bizler diyoruz ki bir mekana iki polis girsin. Diğer arkadaşlar dışarıda beklesin. Insanlar rahat rahat çayını içsin. Biz bu anlamda sadece esnaftan değil toplumdan da şikayet alıyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün zaten sigara denetimleri var. Bunlar zaten olması gereken denetimler ama keyfi uygulamalar yapıldığının da farkındayız.

 

“Keyfi uygulamalardan vazgeçilsin”

 

Bu keyfi uygulamalardan vazgeçilmesi talebimiz var. Çünkü esnafımızın rahat çalışmasını istiyoruz. Kafası rahat olursa ekonomiye o kadar çok istihdam sağlanıyor ekonomiye katkı sağlanıyor. Bu süreçte biz devlet yetkililerinden denetimlerde biraz daha hassasiyet biraz daha iyi niyet bekliyoruz. Çünkü Bartın’ın seviyoruz hepimiz Bartın için mücadele ediyoruz. Kötü olan herşeye karşı bizde mücadele ediyoruz. Bartın esnafı olarak yanlış olan herşeyin karşısında biz de varız. Biz esnafımızın dükkan kapatmasını istemiyoruz.”

 

Mahalle bakkalları korunacak

 

Son olarak yine yerel esnafı zora sokan marketler zincirlerine değinerek mahalle bakkallarını korumak için bir çalışma başlattıklarını ifade eden Özkan, “Mahalle bakkalları ile ilgili de bir çalışma yaptık. Bartın Valiliği, Bartın Belediye Başkanlığı ve Çevre İl Müdürlüğü’ne dilekçe vereceğiz. Market zincirlerine yönelik bir dilekçemiz var. Anayasa’nın 173. maddesi; ‘Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alması gerekir.’ der. Bu kanun hükmünde devletin küçük esnafı koruması gerekir. Bunlarla da ilgili gerekli çalışmaların olmasını istiyoruz. Bu marketlerin kurulma süreçleri bellidir. Belirli bir metrekare içerisinde olmaları gerekir. Otoprakları olması gerekir. Belirli alan içerisinde olmaları gerekir. Ama bu marketler mahalle bakkalı gibi her yerde mantar gibi türemeye başladılar. Çok fazla yayıldılar. Bu ciddi anlamda bakkalları sıkıntıya sokmaya başladı. Bu konuda da inşallah kurumlarımızın bizlere destek vereceğine inanıyoruz. Bartın merkezde şu anda 100’ün üzerinde zincir market var. Mevki yer gözetmeksizin her yere giriyorlar. Otopark yok trafiği de engelliyorlar. Belediyenin yaptığı mantarları bugüne kadar hiçkimse kaldıramaz ama bu marketler hepsini kaldırmış durumda. Bizim bir tane küçük esnafımız kaldırsa hemen cezai işleme maruz kalır. Her istediğimizi yapabiliriz her yere yayılabiliriz düşüncesi var. Ama biz öyle olmadığını düşünüyoruz. Bir yerde de dur demek gerektiğini düşünüyoruz. Her yere de girmenin bir anlamı yok. İnşallah bunlarla ilgili süreçtede ruhsatlar alınırken ve verilirken bu hususların değerlendirilmesini istiyoruz.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan esnaf
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›