İşte Bartın’ın 4 yıllık “Sıfır Atık Projesi” verileri

Bartın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Özcan, Bartın’da Nisan 2018’den itibaren geçilen Sıfır Atık Projesi verilerini paylaşarak “465 kurum/kuruluş ve 8 belediyenin projeye geçişiyle birlikte 2018-2022 yılları arası toplanan bin 100 ton atık kağıdın geri dönüştürülmesiyle 18 bin 700 adet ağaç kesilmekten kurtarılmış, 270 ton plastikten 1 milyon 558 bin 980 kilovatsaat enerji tasarrufu elde edilmiş, 303 ton cam atıktan, 30 bin 300 litre petrolden tasarruf sağlanmıştır. Kamu ve özel sektör olmak üzere 470 adet kurum ve kuruluşa Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi verilmiştir. Ayrıca proje kapsamında bugüne kadar 138 okulda 6 bin 320 öğrenciye ve kamu kurumlarının tamamına bilgilendirme eğitimleri verilmiştir” dedi.
Bu haber 2022-06-03 12:01:09 eklenmiş ve 99 kez görüntülenmiştir.

 

Bin 100 ton atık kağıt, 270 ton plastik, 303 ton cam atık, 30 bin 300 litre petrol

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Özcan, “Çevre Haftası” dolayısıyla açıklamada bulundu.

 

 

Haftanın önemine dikkat çeken Özcan, Bartın’da 2018 yılı Nisan ayından itibaren başlatılan Sıfır Atık Projesi verilerini de paylaştı.

 

 

465 kurum/kuruluş ve 8 belediyenin projeye geçişiyle birlikte 2018-2022 yılları arası toplanan bin 100 ton atık kağıdın geri dönüştürülmesiyle 18 bin 700 adet ağaç kesilmekten kurtarıldığını belirten Özcan, 270 ton plastikten 1 milyon 558 bin 980 kilovatsaat enerji tasarrufu elde edildiğini, 303 ton cam atıktan 30 bin 300 litre petrolden tasarruf sağlandığını kaydetti.

 

 

Kamu ve özel sektör olmak üzere 470 adet kurum ve kuruluşa Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi verildiğini ifade eden Bartın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Özcan, ayrıca proje kapsamında bugüne kadar 138 okulda 6 bin 320 öğrenciye ve kamu kurumlarının tamamına bilgilendirme eğitimleri verildiğini aktardı.

 

 

Yerel yönetimler ve üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla hep birlikte; yeşil dönüşüm sürecini başarılı bir şekilde yöneteceklerine ve ülkemiz için doğayı koruyarak kalkınma fırsatına çevireceklerine yürekten inandıklarını vurgulayan Özcan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Bilindiği üzere çevrenin korunması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran’da ‘Dünya Çevre Günü’ kutlanmaktaydı.

 

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle bundan sonraki yıllarda 5 Haziran gününü içine alan hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca duyurulacak bir temayla her yıl ‘Türkiye Çevre Haftası’ olarak kutlanacak. Genelgeyle doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin her geçen gün giderek arttığı ülkemizde Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı, çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.

 

 

Her yıl farklı bir temada, ‘Tek Bir Dünya’ sloganıyla kutlanan Dünya Çevre Günü; 2022 yılında sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, daha temiz, daha yeşil yaşam vurgusuyla ‘Sıfır Atık’ temasıyla kutlanacak.

 

 

‘Sıfır Atık’; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır.

 

 

Dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşıyor

 

 

Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediyeler genelinde yaygınlaşmaktadır.

 

 

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar; verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması, çevresel risklerin azalmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların ‘duyarlı tüketici’ duygusuna sahip olmasının sağlanması, ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun ‘Çevreci’ sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

 

 

270 ton plastikten 1 milyon 558 bin 980 kilovatsaat enerji tasarrufu

 

 

Sıfır Atık Projesine İlimizde Nisan 2018’den itibaren geçilmeye başlanmış, 465 kurum/kuruluş ve 8 belediyenin projeye geçişiyle birlikte 2018-2022 yılları arası toplanan bin 100 ton atık kağıdın geri dönüştürülmesiyle 18 bin 700 adet ağaç kesilmekten kurtarılmış, 270 ton plastikten 1 milyon 558 bin 980 kilovatsaat enerji tasarrufu elde edilmiş, 303 ton cam atıktan 30 bin 300 litre petrolden tasarruf sağlanmıştır.

 

 

470 kurum ve kuruluş, 138 okulda 6 bin 320 öğrenci!

 

 

Kamu ve özel sektör olmak üzere 470 adet kurum ve kuruluşa Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi verilmiştir. Ayrıca proje kapsamında bugüne kadar 138 okulda 6 bin 320 öğrenciye ve kamu kurumlarının tamamına bilgilendirme eğitimleri verilmiştir. Yerel yönetimlerimiz ve üniversitelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızla; hep birlikte; yeşil dönüşüm sürecini başarılı bir şekilde yöneteceğimize ve ülkemiz için doğayı koruyarak kalkınma fırsatına çevireceğimize yürekten inanıyorum.

 

 

Bu duygu ve düşüncelerle ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirme yolunda çok kıymetli ve en güzel şekilde değerlendirilmesi gereken zaman dilimleri olan; Türkiye Çevre Haftası’nı ve Dünya Çevre Günü’nüzü yürekten kutluyorum.”                                                          

 

ETİKETLER : Sıfır Atık Projesi Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Ali Özcan
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›