Başkan Akın’dan “katlı otopark” ve “AVM” değerlendirmesi

EYBEY Medya’da yayınlanan “Enine Boyuna” programının konuğu olan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, hem Ahmet Oktay’ın hem de izleyicilerin sorularını yanıtlarken Bartın Belediyesi’nin çalışmalarını anlatarak kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Akın, kamuoyunca da sıkça dillendirilen ve beklenen katlı otopark projesiyle ilgili bir planlamanın olup olmadığı yönündeki soruya yanıt verirken yine merak konusu olan bir diğer konu AVM projesiyle ilgili de açıklamada bulundu.
Bu haber 2022-05-30 10:50:49 eklenmiş ve 574 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Pusula Gazetesi ile Bartın Halk Gazetesi’ni bünyesinde bulunduran EYBEY Medya’nın sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlayan “Ahmet Oktay’la Enine Boyuna” programının konuğu Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın oldu.

 

 

Yaklaşık 1 saat süren programda Belediye Başkanı Cemal Akın, hem Oktay’ın hem de izleyicilerin sorularını yanıtlarken Bartın Belediyesi’nin çalışmalarını anlatarak kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Başkan Akın, Bartın Belediyesi’nce bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Çevre Şöleni’yle hem çevre bilincinin oluşması hem de halkın sosyal etkinliklere katılması amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirileceğini söyledi.

 

 

Gösteriler, konserler, ikramlar

 

 

Pandeminin sona ermesiyle Hıdırellez şenlikleriyle etkinliklere yeniden start verdiklerini açıklayan Başkan Akın, 1-5 Haziran Çevre Şöleni programıyla ilgili detaylar da vererek şunları söyledi:

 

 

“Pandemi sonrası ilk önce Hıdırellez’le etkinliklerimize başladık. Biliyorsunuz göreve geldikten sonra Hıdırellez Günü düzenledik. Yani 6 Mayıs’ı takip eden ilk günde çocuklarımız için, gençlerimiz için, eğlence programları bugün belki 7-8 bin kişinin katıldığı güzel bir program oldu. Öğlen başladı geceye kadar devam etti. Bunun peşinden 19 Mayıs’ta yağmurlu olduğu için program yapamadık. Ama 21 Mayıs’ta Cumartesi akşamı djler, kareokeler, halk oyunları ile beraber 3 saatlik bir program oldu orada. Elbette bunlar bizim için önemliydi çünkü halkımız 2 sene sokağa çıkamadı. Bütün dünyada evlere sıkıştık kaldık. Bu Covid belasından yavaş yavaş kurtuluyoruz yine de dikkat etmek gerekiyor tabi. Bu noktada bundan sonrada 1 ile 5 arasında Çilek Festivali yapalım istedik ama teknik sıkıntı oldu biz de bugünü boş geçirmeyelim diye bir şey daha başlatalım dedik. Biliyorsunuz Çevre Günü ve Çevre Haftası, bunu etkinlikle 1 ile 5’i arasında kutlayalım arzu ettik. Onun için de burada Çevre Gününü ve Çevre Haftasına çevirdik şölen şeklinde yapıyoruz. Tabi buradaki bu Çevre Müdürlüğümüzün de buradaki katkıları var, zaten onlara ait bir program ama biz 1 Haziran 2022 tarihinde bir doğa yürüyüşü ve Bartın Belediyesi’nin Yalı’da sanat sergisi düzenlenecek, halk dansları Cumhuriyet Meydanı’nda, Kazakistan ve Bartın Halk Dansları gösterisi olacak. Tayfur Çalık konseri olacak. O gün bir de Dünya Süt Günü, süt ikramı yapacağız orada. 2 Haziran 2022 Perşembe günü Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Konseri var Kültür Merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nda halk dansları gösterileri kareoke ve dj gösterileri olacak.

 

 

3 Haziran 2022 Cuma günü Dünya Bisiklet Günü olması sebebi ile bir tur yapılacak 18:30 itibari ile, 4 Haziran 2022 Cumartesi günü çocuklar için oyun bu seferde yalıda yapacağız. Çocuklar için oyun parkları ve animasyonlar, el emeği ve göz nuru pazarı, halk dansları, tiyatro hanedanın burada karagöz ve Hacivat, meddah, aşıkla maşuk sunacaklar, Samet Durukan Konseri, 5 Haziran 2022 Pazar günü de mavi bayrak aldık biliyorsunuz ve ikinci sefer aldık mavi bayrağı bu mavi bayrakta etkinlikle bir plaj temizliği yapacağız bir farkındalık olsun diye, çocuklar için oyun parkları yine olacak, çevre etkinliği, dj performansı gerçekleşecek ve Nadide Sultan konseri ile devam edecek.”

 

 

20-26 Haziran’da festival var!

 

 

Kültür, Sanat ve Çilek Festivali’nin de 20-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirileceğini duyuran Başkan Akın, “20-26 Haziran arasında Kültür Sanat ve Çilek Festivali olacak. Yine 2-3 tane sanatçımız sahne alacak, yine halk oyunları gösterilerimiz olacak. Şu an itibari ile ihale yapıldı” dedi.

 

 

“Bartın’ın hizmetinde olacağız yine beraberce çalışacağız”

 

 

Bartın’daki Vali değişikliğine ilişkin soru üzerine Başkan Akın, “Biz Sinan Valimiz ile uyumlu çalıştık. Uyumlu çalışmamız nedir? Valilerimizle ve kurum ve kuruluşlarla Bartın’la ilgili uyumlu çalışırız. Bartın’a hizmet vermekle ilgili uyumlu çalışıyoruz. Ben diğer Valililerimle de uyumlu çalıştım. Ama bu Vali biraz daha hareketli bir Valiydi. Yeni gelen Valimize ben hayırlı uğurlu olsun diyorum. Allah utandırmasın. İnşallah yine uyum içerisinde Bartın’ın hizmetinde olacağız yine beraberce çalışacağız. Bize düştüğü zaman bir görev biz görevinizi yerine getireceğiz. Onu yapmaya çalışıyoruz zaten. Hedefimiz şu bir olmak, diri olmak. Birlikte rahmet vardır. Birlik içerisinde olursak biz Bartın’ı çok çabuk kalkındıracağız. Bartın 5 sene sonra çok farklı yerlerde olacak hepimiz göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

“Bundan sonra da bu böyle devam edecek”

 

 

Başkan Akın’ın “Doğumdan ölüme herkesin yanında olacağız” sözünü hatırlatarak son dönemde halkın içerisinde çok aktif bir şekilde yer aldığının hatırlatılması üzerine ise Akın, “İnsanın en zor zamanı en yakınını kaybettiği zamandır. İnsanın en zor zamanında yanında olmamız lazım biz Belediyeyiz. Cenazelerde evlere ikramlar göndermeye başladık. Bir gasilhane yapalım dedik. Her şeyini yapıyoruz orada. Sadece burada değil birçok yerlerde vatandaşlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Engelsiz sanat evinde, sosyal hizmet merkezimizde de yanlarında olmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu böyle devam edecek” dedi.

 

 

“Değerlendireceğiz inşallah”

 

 

Kamuoyunca da sıkça dillendirilen ve beklenen katlı otopark projesiyle ilgili bir planlamanın olup olmadığı yönündeki soruya ise Başkan Akın, “Katlı otopark olunca şehir merkezinde olmalı. Bir tane şu anda otopark yaptığımız bir yer var. Orada şu anda 400-500 civarında araç alıyor. Çok düşündüm ben bu seferde 300-400 araç alacak yer yerine 100 tane araç alacak yer yapmak pek mantıklı gelmedi. Onun için onu yapmadık. 18. Maddelerde biz çıkacak yerler var, oralarda bunu değerlendireceğiz inşallah” diye yanıt verdi.

 

 

“Bartın gelişecek”

 

 

Bartın’ın son zamanlarda ilçelerden ve köylerden nüfus akımı olmaya başladığına dikkat çeken Oktay, Başkan Akın’a “5 yıl ve 10 yıl sonrası Bartın’ı nerede görüyorsunuz?” diye sordu. Bartın’ın bu sürede daha da gelişeceğinin altını çizen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, şunları söyledi:

 

 

“Bartın gelişecek derken ilk önce istihdam anlamını konuşmak istiyorum. Bu bizim hatırlarsanız 2002 ve 2007 Milletvekili adaylıklarından seçim beyannamelerinde 3 tane şey vardı; bir tanesi uğurla B projesi TTK, Filyos Bölgesi, liman ve üçüncüsü de organize sanayinin genişlemesi.  Organize Sanayi Bölgesi 1 milyon metrekarelik alanda kurulmuş. Orada 5-6 bin tane arkadaşımız çalışıyor. Peki ne yapmak lazım? Şu anda genişlemesiyle ilgili çalışma yapıldı. Organize sanayi tarafından valilik tarafından siyaset tarafından bizim lojistik destek vermemizle beraber yapıldı. 700 bin metrekarelik bir alan orada hazinenin ve meranın yerleri sanayi bölgesine dönüştürüldü. Orada Mescier’e, TÜSA Denim iplik fabrikası, çelik konstrüksiyon fabrikası, iki tane kauçuk fabrikası olmak üzere 6 tane fabrikaya yer verildi. Onun dışında Filyos’u buraya nasıl entegre ederiz diye düşündük.”

 

 

Limanın yükü azaldı!

 

 

Bartın Limanı’nın son dönemde yükünün de azaldığına dikkat çeken Başkan Akın, “Limanda şu anda 2 milyon ton yük boşaltma kapasitesi var. Aslında buranı fizibilitesi 4 milyon ton yani 24 saat esas çalıştırılırsa. Şimdi 12 saat 13 saate göre çalıştırılıyor yani 12-13 saat yeterli limana gelen yüklere am 24 saat şirketler çalışsa 4 milyon tona çıkar. Şu anda biraz oranın yükü azaldı. Sebebi Ukrayna’dan kaynaklanıyor. Ukrayna’da ki savaştan kaynaklanıyor. Oradan bize hurdalar geliyordu, demir geliyordu, kütük demiri geliyordu, oradan alçı geliyordu. Yine kömür geliyordu maalesef onlar gelemediği için azaldı” dedi.

 

 

Planlamayı beraber yapıyoruz!

 

 

Doğalgaz çalışmaları ile birlikte bozulan yollarla ilgili planlamanın sorulması üzerine ise Belediye Başkanı Akın, “Bir planlama yapılıyor. Bunun planlamasını sadece ben yapmıyorum. Bu planlamayı doğalgazla firması ile beraber yapıyoruz. Diğer kurum ve kuruluşlarla beraber yapıyoruz. Mecburen yol toz olacak. Şimdi siz hizmet veriyorsunuz yani hizmet verirken bir külfeti bir nimeti vardır bu işin, şimdi külfeti var 1 ay sonra nimeti olacak. Hatta yıkatayım orayı dedim ‘yıkatma’ dediler. Başka bir şey daha yapacağız oralara, kanalizasyon yapacağız. Orada her şeyi bitirmiş olacağız. Şimdi biliyorsunuz biz 15 tane mahalleye göre ihalesini yaptırmıştık. Karaçay, Gecen, Şiremirçavuş, Ağdacı Mahalleleri sonradan ilave oldu. Doğalgaz 5 yılda bitti zaten. Bunlar ilave olanlar” ifadelerini kullandı.

 

 

Belediyeler AVM yapmaz!

 

 

Yine merak konusu olan bir diğer konu AVM projesiyle ilgili de Başkan Akın, “Alışveriş merkezi Belediye yapamaz biliyorsunuz. Belediye imarında iş merkezi ve alışveriş merkezi yapar. Şimdi Çatmaca’dan sonra o sağlı sollu bölgede yerler var aslında. Bir firmanın gelip yapması lazım. Ağdacı Bölgesine biz iş merkezleri yeri yaptık. Şimdi dediler ki 8 kat burada neden 8 kat. 8 kat ama 4 kat diyelim ki yüzde 25 ise tabanında 8 kat yüzde 12 buçuk olacak. Peki bu neye yarayacak? Çok büyük bir arsa varsa orada iş merkezi olacaksa o anca öyle olur. Peki bunu neden söylüyorum? Etrafında yerler kalması lazım otoparklar için, altına inebilecek bir yapı olması lazım, iş merkezinin büyük olması lazım. Dediğim gibi bunu yapacak iş adamları” dedi.

 

 

“Üst geçidin asansörünü paramparça yaptılar”

 

 

Engelliler için erişimde sorun yaratan asansörsüz üst geçitlerle ilgili de Başkan Akın, “Bize ait 3 tane üst geçit var. Bunun bir tanesi Hendekyanı’nda üst geçide asansör koyduk. İki tanesi çevre yolu üzerinde. Bir tane de hastanenin orada var. Kullanma olmadığı gibi kırıyorlar. Yani Gölbucağı’nın oradaki üst geçidin asansörünü paramparça yaptılar. Yoksa biz üst geçitleri yaptık” açıklamasını yaptı.

 

 

Bartın halkına en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştıklarını belirten Başkan Akın, “Bartın için iyi şeyleri yapmaya çalışıyoruz. İstişareler yapıyoruz, ‘danışan akıl hata yapmaz’ hata yapmaz diyerek çalışıyoruz ve halkımızla istişareler yapıyoruz. Biz 50 yıllık hizmetler yapıyoruz. Arıtma tesisleri, hizmet binaları, doğalgaz bunlar 50’şer yıllık hizmetler” dedi.

 

 

Başkan Akın, kent için Bartın Belediyesi olarak tüm kurumlarla işbirliğinde olmaya önem verdiklerinin de altını çizdi.

 

 

ETİKETLER : Cemal Akın Bartın Belediyesi EYBEY Medya Enine Boyuna
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›