“Bartın’a 15 bin Suriyeli geldi” iddiaları asılsız!

Sosyal medyada geçtiğimiz günlerde “Bartın’a 15 bin Suriyeli geldi” şeklindeki iddialar ve paylaşımlar adeta ortalığı karıştırdı. İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Ofluoğlu “Bugün itibariyle İlimizdeki Geçici Koruma statüsündeki Suriyelilerin sayısı 458 olup Bartın ilimiz bu sayının en az olduğu illerden birisidir” derken İl Emniyet Müdürlüğü, asılsız haberi çıkaran ve yayanlar hakkında, gerekli araştırmaların yapıldığını açıkladı. AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı da iddialara itibar edilmemesini istedi. MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ise resmî verilere göre böyle bir rakamın olmadığını ifade ederek “Birileri bölge insanına huzursuzluk mu vermek istiyor?” diye sordu.
Bu haber 2022-04-05 13:19:52 eklenmiş ve 384 kez görüntülenmiştir.

 

Geçici Koruma statüsündeki Suriyelilerin sayısı: 458

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Son yıllarda göç, hem ülkemizin hem de diğer ülkelerin en büyük sorunu haline geldi.

 

 

Coğrafyamızda bulunan ülkelerdeki istikrarsızlık ve iç savaş durumu ülkemize olan düzenli ve düzensiz göç akınını da arttırmış durumda.

 

 

Türkiye’de 6 milyon kayıtlı yabancı olduğu düşünüldüğünde Bartın, yabancı sayısı en az olan illerden biri olarak göze çarpıyor.

 

 

İlimizde ikamet eden öğrenci ve diğer ikamet sahibi yabancıların toplam sayılarının yaklaşık bin 500 olduğu, Suriye uyruklu yabancıların kayıt sayısının ise 400 civarında olduğu tahmin edilirken Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunun sadece kayıt yaptırıp sonrasında Ankara ve İstanbul gibi illere geri döndüğü düşünülüyor.

 

 

Uzun yıllardır ilimizde ikamet eden yabancı öğrencilerin ve Suriyelilerin ciddi adlı olaylara hiç karışmaması da dikkat çekiyor.

 

 

Ayrıca diğer illerde yabancı sayısının illerin toplam nüfusuna oranına bakıldığında ortalama yüzde 7-8 aralığında olduğu düşünüldüğünde Bartın’daki bu oranın yüzde 1 olması hem yabancıların ilimizde yaşamayı tercih etmediği hem de ilgili kamu kurumlarının Bartın gibi illerde yabancıların kayıt sayısını sınırladığı sonucu ortaya çıkıyor.

 

 

Durum böyleyken sosyal medyada geçtiğimiz günlerde “Bartın’a 15 bin Suriyeli geldi” şeklindeki iddialar ve paylaşımlar adeta ortalığı karıştırdı.

 

 

Kalaycı: “Asılsızdır, itibar etmeyiniz”

 

 

Sosyal medyadaki paylaşım ve iddialar üzerine AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, bir paylaşımda bulunarak iddiaların asılsız olduğun açıkladı. Söz konusu iddialarına yanıt vererek sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, “’Bartın’da 15 bin Suriyeli var’ haberleri asılsızdır. İtibar etmeyiniz” dedi.

 

 

Özçelik: “Birileri bölge insanına huzursuzluk mu vermek istiyor?”

 

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik de “Bartın’da 15 bin Suriyeli var” söylemleri üzerine bir açıklamada bulundu.

 

 

Resmî verilere göre böyle bir rakamın olmadığını ifade eden Özçelik, kiralık dairenin bulunması zor bir şehirde bu kadar sayının mümkün olmadığına da dikkat çekti.

 

 

Özçelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Huzur şehri Bartın’da bir kaç gündür ‘on beş bin Suriyeli var’ sosyal medya paylaşım ve söylemleri dolaşıyor. Üniversitemizdeki okumak için gelen başımızın tacı farklı coğrafyalardan bin sekiz yüz öğrenciyi şehrimiz görüyor. Bu Suriyeliler nerede! Göç idaresi yok diyor, nüfus yok diyor, belediye adres kayıt sistemi hiç böylesi bir hareket yok diyor. Kiralık dairenin bulunması zor bir şehirde bu kadar sayı mümkün değil” ifadelerine yer verirken “Peki, birileri bölge insanına huzursuzluk mu vermek istiyor?” diye sordu.

 

 

Ofluoğlu: “Bu sayının en az olduğu illerden biri Bartın”

 

 

Söz konusu iddialarla ilgili resmi açıklama da İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Ofluoğlu’ndan geldi. Diğer illerde olduğu gibi Bartın’da da yabancıların ikamet işlemlerinin mevzuat çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Ofluoğlu, İlimizdeki Geçici Koruma statüsündeki Suriyelilerin sayısının 458 olduğunu açıklarken Bartın’ın bu sayının en az olduğu illerden birisi olduğunu belirtti.

 

 

Bartın İl Göç İdaresi Müdürü Fatih Ofluoğlu açıklamasında; “Son günlerde bazı yerel haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında İlimizde ikamet eden Geçici Koruma statüsündeki Suriye uyruklu yabancıların sayısı ile ilgili olarak asılsız haberler paylaşılmaktadır. Diğer illerimizde olduğu gibi Bartın ilimizde de yabancıların ikamet işlemleri İl Müdürlüğümüzce mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bugün itibariyle İlimizdeki Geçici Koruma statüsündeki Suriyelilerin sayısı 458 olup Bartın ilimiz bu sayının en az olduğu illerden birisidir” dedi.

 

 

Bartın Emniyet Müdürlüğü’nden önemli açıklama!

 

 

Bartın’a son bir ay içerisinde 15 bin Suriyeli şahsın geldiği yönündeki söylemler üzerine İl Emniyet Müdürlüğü de önemli bir açıklamada bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü, asılsız haberi çıkaran ve yayanlar hakkında, gerekli araştırmaların yapıldığını kaydetti. İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “2 Nisan 2022 günü bazı basın yayın ve sosyal medya organlarında ilimize son 1 ay içerisinde 15 bin Suriyeli şahsın geldiği İl Göç İdaresi ve İl Emniyet Müdürlüğüne giderek kayıt oldukları ve bu şahısların kayıtlı seçmen oldukları yönünde çıkan söylentiler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmaktadır. Asılsız haberi çıkaran ve yayanlar hakkında, Müdürlüğümüzce gerekli araştırmalar yapılmaktadır” denildi.

 

 

ETİKETLER : İl Göç İdaresi Müdürlüğü Fatih Ofluoğlu AK Parti MHP Turhan Kalaycı Ercüment Özçelik Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›