Akörensöküler ve Üçsaray, Kooperatiften çıkarıldı

Zafer ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kendisine bağlı Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyünde, Orman Kanunun 34. Maddesi kapsamında “kooperatife üye hane sayılarının yüzde 51’in altına düştüğü” gerekçesiyle bu köylerin kooperatiften çıkarılması için olağanüstü toplandı. Kooperatif Başkanı Mustafa Güney, ormandan yüzde 25 kar payının alınabilmesi için kanunen iki köyün çıkarılması gerektiğini ifade ederken tansiyonun yükseldiği ve gergin anların yaşandığı kongrede yaşanan tartışmada araya kongre için güvenlik önlemi alan Jandarma timleri girdi. Bu iki köyün Kooperatif üyeleri de kararın yasal bir dayanağı olmadığı iddia ederek kooperatiften çıkmak istemediklerini açıklarken kongrede yapılan açık oylamada ise üyelerin 3’te 2’si Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyünün kooperatiften çıkarılması yönünde oy kullandı. Kooperatiften çıkarılan bu iki köyün üyeleri ise karara şerh koydururken söz konusu kararı yargıya taşıyacaklarını belirtti.
Bu haber 2022-04-02 12:01:47 eklenmiş ve 316 kez görüntülenmiştir.

 

Tansiyon yükseldi, Jandarma araya girdi!

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Kübra Nur AK

 

 

Zafer ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kendisine bağlı Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyünde, Orman Kanunun 34. Maddesine istinaden kooperatife üye hane sayılarının yüzde 51’in altına düştüğü gerekçesiyle kooperatiften çıkarılması için olağanüstü toplandı.

 

 

Kongrede Kooperatif Başkanı Mustafa Güney ile bu iki köyün kooperatif üyeleri arasında tansiyon yükselirken sert tartışmalar ve gergin anlar yaşandı.

 

 

Jandarma ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi alındığı kongrede Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyündeki Kooperatif üyeleri kooperatiften çıkmak istemediklerini dile getirdi.

 

 

Şenol:  “Tarihinin ikinci utanç kongresi yapılıyor”

 

 

Kooperatif üyelerinden Erhan Şenol, gerçekleştirilen bu kongrenin kooperatif tarihinin ikinci utanç kongresi olduğunu ifade ederken şöyle konuştu:

 

 

“Türlü türlü yalanlarla ‘Erhan Şenol kazanırsa Akören ve Üçsaray ayrılır’ diyenler bugün gelmiş bu utanç kongresini yapıyor. Ben yine alınacak kararın kooperatifimize ve tüm ortaklarımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum. Benim için 650 üye de değerli. Seçim sürecinde o olmuştur, bu olmuştur. Ben karşımdaki rakibim başkanımın elini öperek çıktım. Beni destekleyen 80 kişiye rağmen, tepki görmeme rağmen onun elini öperek çıktığım bu salona tekrar bugün ağlayarak geliyorum. Yine hakkım helal olsun, yine burada ayrılacak, gidecek olan varsa hakkını alsın öyle gitsin deri. Herkesin bir hakkı hukuku vardır ama hak hukuk değirmende oluyormuş. Onu da öğrendim. 31 Mart 2022 tarihlerinde yapılacak Sınırlı Sorumlu Zafer Köyleri Çevre Tarımsal Kalkındırma Kooperatifinin olağanüstü kongresinde alınacak olan kararların köyümüze ve bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Fakat tarihin ikinci kez utanç kongresini yapacak olan kooperatifimizin ortaklarına karşı bazı endişelerimi aktarmak isterim. Birinci son genel kurulda mevcut yönetime karşı 26 yaşımda aday oldum. O gün şahsımı ve listemdeki yol arkadaşlarımı türlü iftiralarla yıldırmak isteyenler, bizleri bölücülükle suçlamak isteyenler gelinen noktada kooperatifimizi yol ayrımına getirmişler. Bugüne kadar beraber ekmeğimizi, aşımızı bölüştüğümüz ortak üyelerimize, köylerimize Üçsaray ve Akören köylerini ana maddenin 2. ve 5. maddelerine göre göndermek istemektedirler. Seçim zamanı gittiğiniz köylerde ‘Erhan ve arkadaşları kazanırsa sizleri köyünüze gönderecek, bu kooperatifi yok edecek’ diye iftira atanlar, yetinmeyip şahsıma hatta alçalıp babama kadar küfür edenler bugün gelinen noktada kendileri birlik ve beraberliğin altına dinamit koymuşlardır. Bu kovan çok oğul çıkardı, artık ortaklarımızı zarar etmemeli derken bize kızanlar bugün yüzde 25 kar paylarını düşünür olmuşlar. Bu bölge üç yıldır yüzde 25 kar paylarından gelecek, yaklaşık 10 trilyondan fazla paraya neden engel oldunuz? Şahsınızın çıkarları, orman köylülerimizin çıkarlarından daha mı önemliydi.

 

 

“Bölgenin değil köyün en kötü kooperatifi oldunuz”

 

 

Bu güne kadar birlikten kuvvet doğar diyerek 5 köyü oyalamaya çalıştınız ama gelinen noktada beraber yürüdüğünüz yol arkadaşlarınızı, yönetim kurulu arkadaşlarınızı bile yarı yolda bıraktınız. Yine çok acıdır ki, gurbetteki vatandaşlara pembe masallar anlattınız, güllük gülistanlık dediniz ama içeride ortaklarımızı ve köylülerimizi birbirine düşürdünüz. Yüzde 25 kar payını almakta bu kadar ısrarcıysanız neden bu zamana kadar ortaklarımızı ve köylülerimizi tahmini 10 trilyondan fazla parasına engel oldunuz. Sadece Üçsaray ve Akören köylerini çıkarmakla yüzde 25 kar paylarını alabilecek miyiz? Olası niyetinizi genel kuruldan geçirdikten sonra bu sene için Uluköy ve Ceyyüpler yüzünden yüzde 25 kar payı almamıza engel var mıdır? Yine bu bölgeye pembe senaryolar çizip bu sene de orman üretiminden kazanılacak kar payına engel olacak mıyız? Ben bu kooperatif ilk tasfiye olduğunda hüngür hüngür ağladım ve o gün bu kooperatif geri geldiğinde ablamın düğünü vardı ben davul zurna ile bu kooperatifin gelişini karşıladım. Mustafa Güney’e ilk oyu veren şahıs da bendim. Ama o gün Türkiye’nin en büyüğü diye yola çıktığımız o yolda bugün bölgenin değil köyün en kötü kooperatifi oldunuz.”

 

 

Balcı: “Başkanın sorunlardan haberi yok”

 

 

Akören köyünde 80’e yakın üyesi bulunan, Zafer Köyü Kooperatifi Eski Başkan Yardımcısı Fahrettin Balcı da Akören Köyü kooperatif üyelerine baskı yapıldığını iddia ederek şunları söyledi:

 

 

“Bizler geçtiğimiz 7. Ayda kongre yaptık. Birlik beraberlik olsun diye, bu köyler madem ayrılacaktı o zaman neden ayırmadınız? 2019-2020 kar paylarımız hala duruyor. Bunların dilekçelerini yazdırdık, mahkemeye verelim dedik ama bu sürece başlanmadı. Yüzde 25 karlarımızı neden almadınız köylüye. Sayın ortaklarımız benim bu kooperatife verilen iki tane şehidim var. Cüyyüpler köyü muhtarım var, Üçsaray köyü muhtarım var, Zafer köyü muhtarım var. Biz kaç defa toplantı yaptık burada dedi m ki; ‘biz uzlaşalım, bu millet adını altın harflerle tarihe yazsın.’ Niye biz bu insanları böyle gönderiyoruz. Biz ne dedik Mustafa Güney ile yola çıkarken, ‘Biz bu kooperatiften bir tane insanı göndermeyeceğiz, bizim böyle bir hakkımız yok’ dedik. Hangi madde ile bu köyler çıkarılıyor. Bunu tutanağa geçmenizi istiyorum. Sizleri vicdanınız ile baş başa bırakıyorum. Bu kooperatifin dönmesi için 50 tane köylüm benim karşıma geldi, seni bu köye muhtar yapacağız, sen buradan ayrıl dediler. “Ben bu memleketin birliğine, bütünlüğüne, zarar vermem benim muhtarlığım gitsin” dedim. Ben 2019-2020 yılında bu kooperatife gecemi gündüzüme verdim Kendimi parçaladım ben. 2020 yılında bu kooperatif bölgenin en büyük rekorunu kırdı. Geçen sene bir işe başladık, traktör devriliyor başkanın haberi yok. Ben sizi vicdanınız ile baş başa bırakıyorum. Allah’ın huzurunda hesap verebileceğiniz bir oyamla yapın. Benim 80’ e yakın üyem var Akören’de. Bu insanlar ayrılmadı, gece gündüz baskı yapıldı bu insanlara. Biz yuvamızı bırakmayacağız dediler.”

 

 

Göksu: “3.- 4. sene ormanda iş bulabilir misiniz bilmem”

 

 

Zafer Kooperatifi Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Göksu da söz konusu karara sert sözlerle tepki göstererek “Biz dağılırsak burada 100 – 200 kişilik bir kooperatif kaldığı zaman, bir iş adamı gelecek, ‘Ben Gezen Yaylası’nı kiraladım bilet parası vereceksin bana’ diyecek. Bugün güle oynaya gittiğiniz Gezen’e yarın ağlayarak girersiniz. Kooperatif dağılırsa ve konu yüzde 25 ise seneye alırsınız ama 3.-4. sene ormanda iş bulabilir misiniz bilmem. Biz de isteriz kooperatifimizin kasasında çok para olsun. Bir de bu işin geleceği var. Seneye bir müteahhidi sokarlar, bu güç buradayken cesaret edemiyorlar” dedi.

 

 

Güney: “Her köyün ayrı bir sorunu var”

 

 

Sert tartışmaların hedefindeki Zafer ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Güney ise üyelere köylerin çıkarılma gerekçesiyle ilgili bilgiler verirken hakkındaki eleştirilere ve iddialara da yanıt vererek şöyle konuştu:

 

 

“Bildiğiniz gibi bu kooperatif 1968 yılında kurulmuş. 2015 yılına kadar 6 köy olarak devam etmiş. 2015 yılında o zaman ayrılmaması için çok çaba sarf ettiğim ama başarılı olamadığım Öncüler Köyü buradan ayrılıyor. 2015 yılında Öncüler Köyünün ayrılmasıyla kooperatif 5 köye düşüyor. O süreci hepiniz biliyorsunuz tasfiye süreci vardı. Ben o tasfiye süresince dağılmasın diye el kaldırdım. Ama çoğunluk dağılsın diye el kaldırdı. 2018 yılında dağılmasın diye el kaldıran insanlardan bir tanesiyim ve bu kongrenin yapılmasını saplayan 2019’da ki kongrenin bugün yapılmasını sağlayan insanlardan da bir tanesiyim. 2019 yılında bu kongre tasvirden döndü ve hiçbir şey olmamışçasına yürümeye başladı. Mehmet Göksu anlattı ne kadar para aldığımızı oralara girersek çok uzun sürer. 2019’un 12.ayının 31’inde Üçsaray köyü muhtarı bu kooperatiften istifa etti bunu Fahrettin Balcı çok iyi bilir neden istifa ettiğini. Üçsaray köyü muhtarı istifa etti ve gittiler kendi köylerinde kooperatif kurdular. Ben yanına gittim Erhan diyor ki neden gitmedin? Gittim, yapma bunu böyle dedim. Dedi ki ‘biz yolumuzu çizdik bu köyden artık size fayda yok’ ve adamlar kooperatifi kurdular. O yıl yüzde 51’ini sağlayamadılar yüzde 25’te almadılar. Aynı yıl içinde Akören’de de böyle bir şey oldu. Muhtar da dahil olmak üzere buradan da istifa ettiler, ayrıldılar. Onlar da yüzde dilimini sağlayamadı, onların da olmadı. Şimdi Ulukaya’ya geldik orada da aynısı oldu. Şimdi 5 köy, her köy ayrı bir şey, her köyün ayrı bir sorunu var.

 

 

“Niye bu kararı almak zorunda kaldık?”

 

 

Ormanda çalışıyoruz arkadaşlar iş konusunda sıkıntı yok. İş yaptırma konusunda sıkıntı var. Şimdi 2022 ben dedim ki her zaman için ‘bakın bu köyler beraber kurulmuş buradan kimse ayrılmamalı’ inanın hep savundum savunmaya da devam ettim. Peki 2022’ye geldik arkadaşlar yaşadığımızı anlatayım size, niye bu hale geldik? Niye bu kararı almak zorunda kaldık? Abdipaşa’dan 47 bölmeden iş aldık, Abdipaşa’dan 54 bölmeden iş aldık, Yenihan’dan 98 bölmeden iş aldık, Söküler’den 54 tane iş aldık, Ardıçtan 11’den aldık, arkadaşlar kimse istemez bir sel afeti yaşadık. Bu kooperatifte bu binada şu masada, bütün Bakanları ağırladım. Bu kooperatifin kapılarını açtık bütün Daire Başkanları, Genel Müdürleri, Siyasi Partilerin Başkanlarının, Belediye Başkanlarının… Velhasıl kelam bu memlekete kim geldiyse burada ağırladık. Çünkü yaşanan bir afet vardı bu afete herkes ilgi alaka gösterdi. Bu afet bize ne yaptı? İşlerimiz yapmamıza engel oldu. İşlerimizi yapamadık. Peki afet bitti hadi ormana dedik herkes sele gitmiş. Kimse ormana gitmiyor. Olmadı bölge Müdürünün yanına gittim açık var depoda dedim bu açığı nasıl kapatırız dedim onlar da bizim tomruk indirmemize müsaade etti.”

 

 

Üyelerin 3’te 2’si “çıkarılsın” dedi

 

 

Güney’in konuşmasının ardından kongrede yapılan açık oylamada ise üyelerin 3’te 2’si Akörensöküler Köyü ile Üçsaray Köyünün kooperatiften çıkarılmasına karar verildi.

 

 

Kooperatiften çıkarılan köylerin üyeleri ise karara şerh koydururken kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi.

 

 

ETİKETLER : Akörensöküler Üçsaray Zafer ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Mustafa Güney Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›