“Orman Haftası” coşkuyla kutlandı!

Bartın’da “Orman Haftası” dolayısıyla Vali Tevfik Başakar İlkokulunda fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. Vali Sinan Güner başta olmak üzere protokolün de katıldığı etkinlikte Orman İşletme Müdürü Temel Nadir, öğrencilere ormanların faydalarını anlatırken onlarca fidan toprakla buluşturuldu.
Bu haber 2022-03-25 13:47:26 eklenmiş ve 314 kez görüntülenmiştir.

 

Fidanlar toprakla buluşturuldu

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın’da Orman Haftası dolayısıyla Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Vali Tevfik Başakar İlkokulunda fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.

 

 

21-26 Mart Orman İşletme Müdürlüğü’nün “Orman Haftası” dolayısıyla gerçekleştirilen fidan dikim etkinliğine Vali Sinan Güner ve Eşi Uzm. Dr. Beyhan Güner, Bartın Belediye Başkanvekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Orman İşletme Müdürü Temel Nadir, İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar başta olmak üzere kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Bartın Orman İşletme Müdürü Temel Nadir günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.  

 

 

3 bin fidan dağıtıldı

 

 

Nadir, konuşmasında Bartın’daki ormancılık faaliyetleriyle ilgili bilgiler verirken “Hava ve yer koşullarının uygun olmaması nedeniyle 21 Mart günü planlanan etkinliğimizi bugün gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Dünya Ormanlarına gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); Kuzey Yarım kürede ilkbaharın, Güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart’ın Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile Dünya Milletlerine ‘Dünya Ormancılık Günü’ olarak kutlanmasını tavsiye etmiş ve kabul edilmiştir. 21 Mart, 1971 yılından itibaren ‘Dünya Ormancılık Günü’ olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde ise 1975 yılından itibaren kutlanılmaktadır. 21 Mart Haftası kapsamında Bartın ili olarak ‘Orman ve Çanakkale’ konulu filmin Bartın Merkezindeki 800 öğrencimizin izlemesi sağlanmıştır. Ayrıca Bartın kent meydanında 3 bin adet fidanın vatandaşlarımıza dağıtımı yapılmıştır. Yine ilçe ve beldelerimizde okullarda öğrencilerimizle buluşarak etkinlikler düzenlenmiştir” dedi.

 

 

Pek çok faydası var!

 

 

Ardından da öğrencilere ormanların yararlarından bahseden Bartın Orman İşletme Müdürü Nadir, sözlerine şöyle devam etti:

 

 

“Ormanlar, su rejimini düzenler, erozyonu önler, havayı temizler, yaban hayatını korur, sıcak ve soğuğu dengeler, rüzgar hızını azaltır, rekreasyon ihtiyacını giderir, hava kirliliğini önler, ve doğrudan faydaları olarak yapacak, yakacak, iş imkanı sağlar.

 

 

25 metre boyunda ve 100 yaş civarında bir kayın ağacı kökleri ve kılcal damarları aracılığıyla yılda 30 bin litre su çeker ve verimli toprağın akmasını önler. 1 metreküp orman toprağı toplam 100 kilometre uzunluğunda ağaç kökleriyle sarılmıştır. Bu kökler yağış sırasında suyu tutar. 1santimetre toprağın oluşması için gerekli zaman 400 yıldır. Ülkemizin yüzde 86’sı az veya çok şiddetli erozyon tehlikesi altındadır. Her yıl 20 bin dönüm genişliğinde ve 20 santimetre kalınlığında toprak erozyon nedeniyle akıp gitmektedir. Aynı koşullarda orman örtüsü kaldırılmış alandaki erozyon orman örtüsü korunmuş alana oranla 125 kat daha fazladır. 25 metre boyunda ve 15 metre tepe çatısına sahip bir kayın ağacı saatte yaklaşık 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksiti tüketirken 1,5 kilogram oksijen üretir. Bu da 70 kişinin oksijen tüketimine denk gelmektedir. Her yıl atmosfere kazandırılan oksijenin yüzde 70’i orman ağaçları tarafından sağlanır. Günümüzde hava kirliliğinin yaklaşık yüzde 50’si ormanlar tarafından temizlenir. 1 hektar ladin ormanı yılda 32 ton, kayın ormanı 68 ton, çam ormanı 40 ton toz emer. Ormanlar 50 metre genişliğindeki bir otobanın trafik gürültüsünü 30 desibel azaltır. Özellikle yapraklı ağaçlardan meydana gelen bir bölgede 50 kuş türü yaşayabilir. Ormanlar ağaçsız bir alana göre 8 kat fazla verimli toprak oluşturur ve toprak canlılarının yaşamasına olanak sağlar. Doğrudan ve dolaylı etkileri, önemi daha sayamayacağımız pek çok faydası bulunan ormanlarımız için sizler de burada bulunarak orman ve ağaç sevgisinin öğrencilerimize aşılanmasında destek vermiş oldunuz. Orman Teşkilatımız olarak hepinize teşekkür ederim.”

 

 

Vali Güner: “Şanslı coğrafyadayız”

 

 

Ormanların önemine vurgu yapan Bartın Valisi Sinan Güner, orman bakımından Bartın’ın şanslı bir coğrafyada yer aldığının altını çizerek “Orman Haftasındayız, biliyorsunuz bu konu artık sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir konu. Bu hafta anlayışı ile birlikte, sürekli gündemde tutma, sürekli bu farkındalığı vurgulama, ağacın ve ormanın çevreye katkılarını sürekli gündemde tuttuk. Bu tür organizasyonları sürekli vurgulamak çok önemli. Bu sebeple bu organizasyona memnuniyetle katılmış oldum. Ormanı ve orman bilincini sürekli aklımızda tutalım, gönlümüzde taşıyalım, ormanın sağladığı katkıları her zaman hatırlayalım. Sadece insanlık ve çevreye katkılarını değil bizim gibi orman içerisinde yaşayan insanların, böyle bir şanslı coğrafyanın ormanın ekonomik katkılarını da hayata kazandırıp ilimizin kalkınmasına da fayda sağlayacağını unutmayalım. Hepsini birlikte hatırlayalım” dedi.

 

 

Konuşmaların ardından ise öğrenciler ile birlikte fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.

 

ETİKETLER : Orman Haftası Bartın Sinan Güner
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›