Yürekler kabardı, gözler yaş doldu!

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Bartın Kültür Merkezinde Bartın Valiliğince düzenlenen etkinliğe vatandaşların katılımı yoğun oldu. İstiklal Marşını ezbere okuma yarışmasında birinci olan Yağmur Beşkaya’ya İstiklal Marşımızın okuması ve Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan İstiklal Marşı Oratoryosu ile Tiyatro gösterisiyle salonda büyük duygu seli yaşandı.
Bu haber 2022-03-15 15:28:11 eklenmiş ve 281 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Bartın’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bartın Valiliği organizesinde bir program düzenlendi.

 

 

Bartın Kültür Merkezinde geçekleşen programa Vali Sinan Güner, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Vali Yardımcısı Miraç Akbulut, İl Emniyet Müdürü Şakir Engin Korkmaz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Yb. Safa Söylem, İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

 

 

“Manevi varlığı Türk halkının yüreğinde”     

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Serdar Gazoz tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan Gazoz, konuşmasında şu cümleleri kullandı:

 

 

“Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul’un dönemin en küçük, en muhafazakâr, en yoksul mahallelerinden biri olan Fatih semtinde doğar ve büyür. Hayatı burada tanır ve keşfeder. Toplumsal dokuyu burada hisseder ve kendisini onun bir parçası olarak görür. Toplumun o dönemdeki yazılı olmayan olanaklarının toplumsal geleneklere nasıl etki ettiğini, hangi çelişkilere, hangi tahriplere yol açtığını, neleri çürüttüğünü, neleri eskittiğini ve nelerin yenilenmesi gerektiğini bu mahalle hayatında gözlemler. Yenilenmek ile kendisi olarak kalmak ya da kendisi olmak arasındaki tercihlerini burada idrak eder.

 

 

Akif, bu semtte, bu mahallede bu inanç kültürünün ortasında mahalle hayatının bütün renk ve çizgilerini yaşar. Babası onu 8 yaşından itibaren Fatih Camii’ne götürür. Fatih Camii Mehmet Akif için oyun, masal ve samimiyet demektir. İnanç ve coşku demektir. Yetişkinlik ve çocukluk samimiliği demektir. İşte yetişkin Akif’in temel portrelerinin belirginleştiği, çocuk Akif’in dünyası, kısacası Akif’in kendisini bulduğu dünya böyledir. Akif’in mizacı, ele avuca sığmayan bir çocuk. Çalışkan ama haşarı. Okuldan döner dönmez sokağa fırlayan, kabına sığmayan bir mizaç. Masal dinlemeden uyumayan bir ruh. Uyuması için kendisine masal anlatılırken uyuyakalan Saime Hanımın eline mangalda kızdırdığı cevizi bırakarak yakan yarıda kalmışlığı kabullenemeyen bir kişilik. Akif, böyle bir ortam içerisinde o günün geleneklerine uygun olarak 4-5 yaşlarındayken Emir Buhari Mahalle Mektebi’ne yazdırılır. Ortaöğrenimine Fatih Merkez Rüştiyesinde başlar. Aynı zamanda Fatih Camii'nde Farsça derslerini takip eder. Gençlik yılları da çocukluğu gibidir.

 

 

Ele avuca sığmaz. Ama çalışkandır. Mehmet Akif, rüştiyedeki eğitimi boyunca Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerinde hep birinci olur. Rüştiyeyi bitirdikten sonra 1885'te dönemin gözde okullarından Mülkiye İdadisi ’ne kaydolur. 1888’de okulun yüksek kısmına devam etmekte iken babasını kaybeder. Mehmet Akif öncelikle meslek sahibi olmak ve yatılı okulda okumak istediği için Mülkiye İdadisini bırakır. O yıllarda yeni açılan ve ilk sivil veteriner yüksekokulu olan Ziraat ve Baytar Mektebi'ne (Tarım ve Veterinerlik Okulu) kaydolur. Okul yıllarında spora büyük ilgi gösterir; başta güreş ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyüş, koşma ve gülle atma yarışlarına katılır. Şiire olan ilgisi okulun son iki yılında artar. Mektebin baytarlık bölümünü 1893 yılında birincilikle bitirir ve daha sonra bu okulda Türkçe öğretmenliği yapar.

 

 

Yurtdışında seyahatler yapar ve toplumu inceler. Yaşadığı toplumun acılarını yakından hisseden Akif bunu şiirlerine döker ve memleketine adar. 27 Aralık 1936 yılında da vefat eder. Şimdi naaşı Edirnekapı Şehitliğinde, manevi varlığı ise Türk halkının yüreğindedir.”

 

 

Duygusal anlar yaşandı!

 

 

Konuşmanın ardından Vali Güner İstiklal Marşını Ezbere Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Yarışmada birinci olan TOKİ Ortaokulu öğrencisi Yağmur Beşkaya’nın İstiklal Marşımızı okumasıyla salonda duygu seli yaşanırken Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan İstiklal Marşı Oratoryosu ve Tiyatro gösterisi büyük beğeni ve alkış aldı.

ETİKETLER : 12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bartın Valiliği Bartın Kültür Merkezi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›