Kesinleşen planların 18. Madde uygulaması başlatıldı!

Bartın’ın gündeminde yer alan Filyos Projesi’yle ilgili de çok önemli değerlendirmelerde bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Bartın İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak alınan kararlar ve yapılan çalışmalardan da bahsetti. İlimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta Filyos Vadisine en yakın turizme uygun ile üniversite etrafındaki gelişme alanının doğru planlanmasının büyük bir önem kazandığını belirten Meclis Başkanı Dursun, “Filyos Projesinin ilimizi etkileyecek turizm hareketliliğinin yanında oluşacak olan yan sanayinin gelişebileceği alanlarla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Özel İdare olarak bu alanda da kendi sorumluluk alanlarında olan özellikle Esenyurt ve Çeştepe köylerini kapsayan 1/100.000 Çevre Düzeni planı ile 1/25.000’lik planda üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki İl Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki Çeştepe ve Esenyurt köylerimizin üst ölçekli planla belirlenmiş olan konut, sanayi ve ticaret alanlarını kesinleştirmek amacıyla 2020 yılında Özel İdaremizin yürüttüğü çalışmalarla İl Genel Meclisimizin kararıyla yapılan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarının kesinleşti. Kesinleşen planların da 18. madde uygulaması başlatıldı” dedi.
Bu haber 2022-02-02 15:49:38 eklenmiş ve 233 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, Şubat ayı toplantılarına başladı. Gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere gerçekleştirilen toplantıların ilk birleşimi, Özel İdare Meclis Toplantı Salonu’nda İl Genel Meclis Üyeleri Ali Eyüpustaoğlu, Göker Giray Gülsoy, Kadir Saraç, Bekir Karabacak, Ayhan Özçelik, Atnen Aydoğan, Nurdanur Metin, Bahattin Kazguç, Abdullah Kaleli ve Orhan Ölçek’in katılımıyla İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun Başkanlığında yapıldı.

 

 

 

Toplantı öncesi gündem dışı bir konuşma yapan İl Genel Meclisi Başkanı Dursun, ilimizi etkisi altına alan yoğun kar yağışı nedeniyle kar kalınlığının yer yer 1,5 metrelere ulaştığını söylerken hayatın normal akışının da etkilediğini belirterek İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanında bulunan 262 köy, 739 bağlısı ve 2 bin 336 kilometrelik yol ağında özellikle karla mücadele eden ekiplerin büyük bir özveriyle 7/24 mesai gözetmeksizin çalıştıklarını ve bu mücadelelerini büyük başarıyla sürdürdüklerinin altını çizdi.

 

 

Arıörü’nü köyündeki karla mücadele çalışmaları sırasında yaşanan kaza sonucunda hayatını kaybeden Tuncay Yaman’ın ailesine de başsağlığı dileyen Dursun, “Öncelikle karla mücadele çalışmalarımızı özverileri ile büyük bir başarıyla yürüten başta Genel Sekreterimiz olmak üzere Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürümüze ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyor, yine Arıönü Köyünde karla mücadele esnasında elim bir kaza sonucu hayatını kaybeden Tuncay Yaman kardeşimize de Allah’tan rahmet ailesine ve sevenlerine de sabırlar diliyoruz. Ayrıca bu vesileyle Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğümüze de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

 

 

“Bartın’ımıza şimdiden hayırlı olsun”

 

 

Ardından da Şubat Ayı Gündemine ilişkin Meclis Üyeleri’ne bilgi veren Dursun, “Şubat ayı toplantıları 10 gündemle başladı ve 5 gün boyunca devam edecek. Yine bu süre içerisinde Özel İdaremizin talebi ile Meclis Başkanlığımıza yeni gündem maddeleri de gelebilir. İhtisas komisyonlarından Meclis Başkanlığımıza ulaşan 6 konu hakkında da karar verilecek. Yine gündemde olan diğer konuların ilgili komisyonlara havaleleri yapılarak komisyonlardaki değerlendirmelerinin ardından Mart ayı toplantılarında dosyalar kararlara bağlanacak. 7. dönemin başından bugüne 34 aylık sürede Meclis ve Komisyon çalışmalarına aksatmadan katkı sağlayan tüm Meclis Üyelerine teşekkür eden Dursun, Şubat ayı toplantılarında alınacak kararların İdaremize ve Bartın’ımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz. 7. dönem meclisimizin uzun süren çalışmalar sonucunda hazırladığı 2022 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı Bütçesinin 85 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın yüzde 41 gibi önemli bir oranının  yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kılıyor. Bu konudaki söylemlerimizi eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ediyoruz” dedi.

 

 

“Büyük bir önem kazandı”

 

 

Bartın’ın gündeminde yer alan Filyos Projesi’yle ilgili de çok önemli değerlendirmelerde bulunurken Bartın İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak alınan kararlar ve yapılan çalışmalardan da bahseden Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi:

 

 

“Ülkemizin  son dönemde gerçekleştirdiği önemli projelerinden birisi olan Filyos  Vadisi projesinin ilimize olan yakınlığı tüm Bartın’ı olduğu gibi elbette bizleri de  heyecanlandırmaktadır. O nedenledir ki ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta Filyos Vadisine en yakın turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanının   doğru planlanması büyük bir önem kazandı.

 

 

Özel İdaremizin görev ve sorumluluk alanlarına giren  Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada ve Güzelcehisar sahillerinde yaklaşık 10 yıldır İl Genel Meclisimizin kararlarıyla hazırlanan uygulama imar planları, Filyos Projesinin gelişme potansiyeli  öngörüsüyle yürütüldü. Yine Özel İdare, imar konusundaki çalışmalarını ilimizin gelişme alanlarına öncelik vererek geniş bir alanda sürdürdü. Özellikle uygulama imar planları tamamlanan deniz sahillerimizi kapsayan  planların  olmazsa olmazı olan 18. madde uygulamalarının tamamlanmış olması da bu süreçte  önemli bir kazanım oldu. Bu çerçevede yapılan çalışmalarla sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan bu sahilleri, Filyos Projesine odaklı geliştirerek gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız.

 

 

Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder pey devam edecek. 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj düzenleme çalışmaları, Bakanlığın hibe destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ile görüşerek uygulanacak projemize ilave 1 milyon daha destek sağlamasıyla projeye en kısa sürede başlamasının da önünü açılacak.

 

 

Aynı kapsamda Mugada sahilimizde de Bakanlık desteğiyle ‘Yeşil Yürüyüş ve Bisiklet Yolu Projesi’ de hayata geçirilecek. Yapılacak düzenlemeler Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek. 10 yıldan bugüne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe kaydedildi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.

 

 

18. madde uygulamaları başlatıldı!

 

 

Yine Filyos Projesinin ilimizi etkileyecek turizm hareketliliğinin yanında oluşacak olan  yan sanayinin gelişebileceği alanlarla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Özel İdare olarak bu alanda da  kendi sorumluluk alanlarında olan özellikle Esenyurt ve Çeştepe köylerini kapsayan  1/100.000 Çevre Düzeni planı ile 1/25.000’lik planda üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki İl Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki Çeştepe ve Esenyurt köylerimizin üst ölçekli planla belirlenmiş olan konut, sanayi ve ticaret alanlarını kesinleştirmek amacıyla 2020 yılında Özel İdaremizin yürüttüğü çalışmalarla İl Genel Meclisimizin kararıyla yapılan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarının kesinleşti. Kesinleşen planların  da 18. madde uygulaması başlatıldı.

 

 

“İlimizin gelişmesi  açısından önemli bir gelişme oldu”

 

 

Geçmiş dönemde özellikle sahillerimizde Özel İdaremiz eliyle yürüttüğümüz planlı dönüşüm çalışmalarımızda bazı kesimlerin protestolara varan söylem ve eylemleriyle karşılaştık. Ama bugüne geldiğimizde yapılan çalışmaların ne kadar doğru bir zeminde yapıldığının tüm kesimlerce tescillenmiş olması, ilimizin gelişmesi  açısından önemli bir gelişme oldu. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarımıza her zaman bizleri destekleyen başta TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere yine ilimizde süreç içerisinde görev yapan tüm Valilerimize, İl Genel Meclis Üyelerimize ve Özel İdaremize teşekkür ediyoruz.”

 

 

25 köyün su işletmesi devralındı!

 

 

Köylerin içme sularının ücret tarifelerinin belirlenmesiyle ilgili gündem hakkında da açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Dursun, işletmesi devralınan köylerde 3 yıldır fiyat artışı yapılmadığını belirtirken yeni ücret tarifelerinin belirleneceğini söyleyerek şöyle konuştu:

 

 

“Bartın İl Özel İdaresi içme suları işletmeciliğine adım atarak 51 Özel İdare arasında bir ilki gerçekleştirdi. İçme suları projeleri 14 yıl gibi uzun bir süre idaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük grup suları köylerimizde hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesi gerekiyor. Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışlarımız oldu.

 

 

İl Özel İdaresi Kanununda içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yoktu. Bunun yanında mevcut köy kanununun muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi günümüz şartlarını tarif etmiyordu. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 il özel idareleri arasında ilki gerçekleştirerek İçme Suları İşletme Yönetmeliğini 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı.

 

 

Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyordu. Bu süreci Sayıştay’a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık. Bartın İl Genel Meclisinin çıkartacağı bu yönetmeliğin bu alanda yaşanan sıkıntıları ve oluşan kamu zararının önüne geçeceğini, bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edeceğini söz ile de ifade ettik. Sayıştay’ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesinde ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur’ ibaresiyle bize ulaştı. Bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. İşletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadık. Özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devraldık, bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısı da 25 oldu.

 

 

Yeni ücret tarifeleri belirlenecek

 

 

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyeti giderek arttı. Buradaki amaç; İdareye getireceği gelir önceliği değildir. Bazı köylerimizde terfi sistemlerin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak işletme maliyetlerini artırdı, bazı köylerimizde de tesislerin işletilemez hale geldi. Bu nedenle ortaya çıkan problemlere köklü çözüm getirecek olan İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulan Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü eliyle yürütülmeye başlandı. Amacımız; içme sularında köylerde oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek köylerimize sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunmaktır.

 

 

Bu kapsamda işletmesi devralınan köylerimizde 3 yıldır bu hizmetimizden kar amacı gütmeksizin fiyat artışı yapmadan İl Genel Meclisimizde alınan karar ile terfili sistemle çalışan köylerimizde 2,5 TL artı KDV, cazibeli sistemle çalışan köylerde ise 1 TL artı KDV olarak 3 yıldır sürdürülüyor. Şimdi Şubat Ayı Meclis Toplantılarında oluşturulacak yeni tarife de İl Genel Meclisimizde belirlenecek. Amacımız bu hizmeti işletme sıkıntısı yaşayan köylerimizin işletmelerini peyder pey devralmaya devam etmektir.

 

 

Ayrıca sözlerinin devamında köylerimizde bu hizmetten faydalanan vatandaşlarımızın faturalarına ilave olarak ekstra bir komisyon veya masraf ödememeleri ve ödemelerini evlerinden kolaylıkla yapabilmelerinin sağlanması açısından İdaremiz ile Ziraat Bankası arasında protokol yapıldı. Bu protokol sayesinde abonelerimize büyük bir kolaylık sağlandı.”

 

 

Ardından gündem maddelerinin içerikleri ile ilgili de açıklama yapan Dursun, komisyonlardan gelen ve karar verilecek 6 dosya ile ilgili açıklamasında, gündemin 1. maddesinde yer alan Arıönü Köyü Konut Amaçlı İmar Planı ile ilgili dosyanın İmar ve Bayındırlık Komisyonunda incelendiğini ve komisyon raporunun Meclis Başkanlığına ulaştığını söyledi.

 

 

Devamında Yol Ulaşım Ağına alınma talebi ile ilgili olarak iki gündem dosyanın ilgili komisyonlarda görüşülerek incelendiğini ve komisyon raporlarının Meclis Başkanlığına ulaştığını aktaran Meclis Başkanı Dursun, İl Özel İdaresi iş ve işlemleri ile ilgili 2022 yılı ücret tarifelerinin güncellemeleri konusunda gündem maddelerinin yer aldığını ve bunun yanında önemli konuların da Şubat Meclisinde görüşüleceğini kaydetti.  

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Bartın Filyos Projesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›