Güzelcehisar, “tatil köyü” oluyor!

80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip Güzelcehisar’ı turizme kazandırmak amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını Güçlendiriyor Projesi”nde sona gelindi. Yaklaşık 3 milyon 69 bin 993 TL’ye mal olacağı düşünülen projenin yüzde 99’u tamamlanmış durumda. Proje kapsamında Güzelcehisar’da 68 evin ve eski okul binasının dış cepheleriyle birlikte onarımı gerçekleştiriliyor. Eski okul binası, gastronomi merkezi olarak planlanırken merkez bittiğinde yöresel yemekler, yerli ve yabancı turistlerin satışına sunulacak.
Bu haber 2021-12-13 09:18:23 eklenmiş ve 87 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip Güzelcehisar’ı turizme kazandırmak amacıyla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)  ve İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını Güçlendiriyor Projesi”nde sona gelirken projenin paydaşları projeyi, Bartın’daki basın mensuplarına tanıttı.

 

Tanıtım toplantısında İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç, Bartın Vali Yardımcısı Kadir Perçi, İl Özel İdaresi Proje Müdürü Emine Bostancı ve projenin kontrolünü gerçekleştiren İnşaat Yüksek Mühendis Emir Ali Dadaylı yer aldı.

 

Karakoç: “Her yönü ile köyümüzü tanıtmak istiyoruz”

 

Projeyle Güzelcehisar’daki ev ve pansiyonların mantolaması ve giydirmesi yapılarak turizme kazandırılması hedeflendiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç, “Valimizin talimatlarıyla 2020 BAKKA destekli Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını güçlendiriyor projesi ile Güzelcehisar’daki ev ve pansiyonların mantolaması ve giydirmesi yapılarak turizme kazandırılması hedeflendi. Projenin sonuna gelinirken Şubat ayında teslimi yapılacak. Bugün de burada projemizi sizlere tanıtmak adına toplandık. Hedef; Güzelcehisar köyümüzü turizme kazandırmak. Lav sütunlarıyla köyümüzün pansiyonculuğu ile yerel ve özel bir iklimin olması sebebiyle meyve ve sebzeleriyle her yönü ile köyümüzü tanıtmak istiyoruz. Bunun dışında emeği geçen İl Özel İdaresi proje sahibi, BAKKA proje iştirakçisi ile birlikte bizler de Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak tanıtımına destek vererek köyümüzü tanıtmak istiyoruz” dedi.

 

Hedef; alternatif turizm alt yapısını geliştirmek

 

Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını Güçlendiriyor Projesiyle Bartın turizmini deniz etkisinden çıkarak daha önce yapılan yürüyüş platformuyla ön plana çıkartılan doğa turizm potansiyeline ek olarak gastronomi turizmi de bölgede geliştirilerek turizm çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. 

Projeyle Batı Karadeniz Bölgesinin yöresel, geleneksel ve özgün mimari dokusu göz önünde bulundurularak tarihi, doğal ve kültürel potansiyele sahip Bartın’ın alternatif turizm altyapısının gelişmesine katkı sağlamak hedefleniyor. Aynı zamanda 80 milyon yıl önce oluşmuş lav sütunlarıyla turizm potansiyeli yüksek olan Güzelcehisar Köyünün turizm çeşitliliğini ve ağını genişletmek isteniyor.

 

Güzelcehisar, turizm merkezi haline gelecek

 

Proje kapsamında Güzelcehisar’da 68 binanın dış cepheleri Bartın geleneksel mimarisine uygun şekilde kaplanarak görünümde teklilik sağlanacak. Bu durum köyün görsel etkinliğine katkı sağlayacak. Ayrıca köyde kullanılmayan okul binası onarılarak gastronomi merkezi olarak kullanılmak amacıyla düzenlenecek. Bu merkezde gerek köy halkı gerekse köye gelecek olan ziyaretçiler, yöreye özgü lezzetlerin yapımını öğrenebilecek. Köy halkı ev pansiyonculuğuna yönlendirilerek turizm ekonomisinden pay almaları sağlanacak.

 

Güzelcehisar’ın deyim yerindeyse bir tatil köyü olmasını sağlayacak projenin Şubat ayı gibi tamamlanması planlanıyor.

 

KUTU KUTU

 

Türkiye’de sadece Bartın Güzelcehisar’da

 

Dünyada örnekleri Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da bulunan lav sütunları Türkiye’de sadece Bartın Güzelcehisar’da bulunuyor. Güzelcehisar Lav Sütunlarının geçmişi 80 milyon yıl öncesine dayanıyor. Denizden bir duvar gibi yükselen sütun yapılı lavlar, buradan deniz kıyısı boyunca Mugada Koyu’na kadar uzanıyor.

 

Bartın il merkezine 17 kilometre uzaklıkta, tarihle doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar köyü, Karadeniz sahilinde orman alanları, denizi, kumu eşsiz gün batımı ile görenleri büyüleyen, görülmesi gereken önemli bir cazibe merkezi. Güzelcehisar sahilinde bulunan ve 80 milyon yıllık olduğu tahmin edilen lav sütunları görsel bir şölen sunmaktadır. Güzelcehisar’ın 850 metre uzunluğundaki kumsalın batı ucundan başlayan ve denizden bir duvar gibi yükselen sütun yapılı lav kayalıkları deniz kıyısı boyunca uzanarak Mugada’ya kadar ulaşmaktadır.

Her geçen yıl ziyaretçi sayısı artan Güzelcehisar'ın Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında, Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi ve Bartın İl Özel İdaresinin "Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi" ile uluslararası ölçekte de turizm altyapısı güçlendirildi.

 

Proje kapsamında 850 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde ahşap yürüyüş yolu ile deniz üzerinde iskele, ada üzerinde yürüyüş platformu, seyir terası ve festival alanı bağlantılı olarak düzenlendi.


Ahşap yürüyüş yolu engelliler ve yaşlılar gibi toplumun her kesimine yönelik erişim kolaylığı sağlayarak, seyir terasından lav kayalıklarına kadar kesintisiz bir kıyı deneyimi sunan, engelsiz tasarım özelliği taşıyor. Deniz üzerinde yapılan iskele, kara ile kayalık ada arasında bağlantı kurarak, aynı zamanda lav sütunlarının izlenmesi için ziyaretçilere imkan sağlıyor.

 


ETİKETLER : Bartın Güzelcehisar lav sütunları BAKKA İl Özel İdaresi Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›