İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Bartın’da ‘İmar Barışı’ konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bu haber 2018-10-22 16:28:37 eklenmiş ve 292 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Kamu idareleri temsilcilerinin yoğun katılımıyla Bartın Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özdemir, Milli Emlak Müdürü Vekili Ayhan Ay ve Şube Müdürü Vekili Okan Sürül tarafından, İmar Barışı ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapıldı.

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, toplantıya ilişkin açıklamada bulunarak “Bilindiği üzere Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’da yapılan değişiklikler 20.09.2018 tarih ve 30541 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup ‘İbadethaneler İle Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ticari Nitelikte Olmayan Taşınmazları’ için yapılacak başvurularda Yapı Kayıt Belgesi ücreti tahakkuk etmeyecektir. Bu kapsamda; 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri temsilcilerinin yoğun katılımıyla, İlimiz Halk Eğitim Merkezi toplantısı salonunda; Müdürlüğümüz idarecilerinden Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özdemir, Milli Emlak Müdürü Vekili Ayhan Ay ve Şube Müdürü Vekili Okan Sürül tarafından, İmar Barışı ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapılmıştır.” dedi.

 

Yapılara yasallık kazandırılacak

 

İmar barışı başvurularında son 2 haftaya girildiğini bir kez daha hatırlatan Özcan, İmar Barışı’na dair şunları söyledi:

“İmar barışı; imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesidir. Hedefimiz; vatandaşlarımızın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmaktır. Ülkemizdeki imara aykırı yapıların yüzde 50’in üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflemiştir. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca Belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini bir çok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır. İmar barışı vatandaşlarımıza birçok fayda sağlayacak. İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.

 

Son gün 31 Ekim!

 

Başvurularda vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınıyor. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlara başvurularak yapılabiliyor. Ayrıca başvurular e-devlet sistemi üzerinden de takip edilebilirken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunuyor. İmar barışı başvurularında son 2 haftaya girilirken 2018 yılı Haziran ayı içerisinde başlayan başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek.

Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli; arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecektir. Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecek.”

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ali Özcan İmar Barışı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›