“Faize karşıysanız, önce KYK borçlarına işletilen faizi kaldırın!”

Daha önce TBMM Genel Kurulu’nda Bakan Mehmet Kasapoğlu’na “İşsizlik ve mutsuzluk Oscarı” vererek tepki gösteren CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, bu kez bütçe üzerinden eleştirilerini dile getirirken “Öğrencileri dinleseydiniz, verilen 650 lirayla inanın övünmezdiniz. Bu enflasyonla bu paranın yetmeyeceğini bilirdiniz. İşinize gelince faize karşısınız, kaldırın o zaman kredi borçlarına işleyen faizleri” dedi.
Bu haber 2021-11-26 12:40:32 eklenmiş ve 112 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bakanlıkların 2002 bütçe görüşmelerinin sürdüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu, muhalefetin iktidar partisine yönelik eleştirilerine sahne olmayı sürdürüyor. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken yine CHP’liler ile AK Partililer arasında tartışmalar yaşandı.

 

Daha önce TBMM Genel Kurulu’nda Bakan Mehmet Kasapoğlu’na  “İşsizlik ve mutsuzluk Oscarı” vererek tepki gösteren CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, bu kez bütçe üzerinden eleştirilerini dile getirdi.

Üniversitelilerin barınma sorunlarına dikkat çektiği konuşmasında, Bakan Mehmet Kasapoğlu’na, TL’nin aşırı hızlı değer kaybına neden olan faiz indirme kararı üzerinden yüklenen Bankoğlu, KYK tarafından verilen kredilerin yetersiz olduğunu savundu.

Milletvekili Bankoğlu, “Öğrencileri dinleseydiniz, verilen 650 lirayla inanın övünmezdiniz. Bu enflasyonla bu paranın yetmeyeceğini bilirdiniz. İşinize gelince faize karşısınız, kaldırın o zaman kredi borçlarına işleyen faizleri” dedi.

 

“Keşke siz de gençleri dinleseydiniz”

 

CHP Milletvekili Bankoğlu, komisyondaki görüşmeler sırasında partisi adına söz aldı ve değerlendirmelerde bulundu. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’na yurt eylemi yapan gençlerin karşısında durmak yerine, sorunlarını anlamaya çalışması gerektiğini ifade eden Bankoğlu, “Yurt kapasitesi ayrı, kalitesi ayrı problem. Sizin bir bakan olarak, sorun nedir anlayamaya çalışmadan, inkar politikası gütmeniz beni üzüyor. Ben yurt eylemlerinde arkadaşları ziyaret ettim. Keşke siz de gitseydiniz. O zaman gençlerin sorunlarını daha iyi anlayabilirdiniz” dedi.

 

“KYK kredileri yetersiz”

 

Yurda yerleştirilemeyen öğrencilerin, boş misafirhanelere yerleştirilebileceğini belirten Bankoğlu, “Parklardaki gençleri takibe ayırdığınız enerjiyi, öğrencilere köstek değil destek olmak için harcayabilirdiniz,” diyerek hükümetin yurt politikalarını eleştirdi. Bankoğlu, KYK tarafından verilen kredilerin yetersiz olduğunu ise “Öğrencileri dinleseydiniz, verilen 650 lirayla inanın övünmezdiniz. Bu enflasyonla bu paranın yetmeyeceğini bilirdiniz. Kaldı ki, bu para sizin cebinizden değil, milletin vergilerinden ödeniyor. İşinize gelince faize karşısınız, kaldırın o zaman kredi borçlarına işleyen faizleri” sözleriyle dile getirdi.

 

“Bakalım siz 19 TL’ye doyacak mısınız?”

 

KYK yurtlarına ilişkin öğrencilerin şikayetlerine de dikkat çeken Milletvekili Bankoğlu, yemek desteğinden ve internet kotasından da bahsetti. Bankoğlu, “Bir gün karnınızı sadece 19 lirayla doyurmayı deneyin. Bakalım, doyacak mısınız. Bir gece KYK yurtlarında kalıp, online toplantılara katılın. Bakalım, bağlantı sorunu olacak mı?” diye sordu.

 

Dernek ve vakıf yurtlarını sordu

 

Yurt bulamayan öğrencilerin yöneldiği özel yurtlarla ilgili olarak da görüşlerini dile getiren CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, “Çoğu tarikat ve cemaate bağlı özel yurtlar devlet yurtlarından fazla. Bazısı, mesela TÜRGEV’e bağlı olanlar, KYK’dan destek alıyor. Neden? Bu yurtlarda bazı dini sohbetlere katılım mecburiyeti olduğu, 18 yaş üstü yetişkin öğrencilerin yurda girişlerinin ailelere bildirildiği söyleniyor. Bunlar denetleniyor mu? Hangi derneğin, hangi vakfın kaç yurdu var?” dedi.

 

Pembe tabloyu yalanladı

 

Bakan Kasapoğlu’nun sunumundaki, yurt ve kredi desteklerinin dünya standartlarının da üzerinde olduğu yönündeki sözlere de tepki gösteren Bankoğlu, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

“Marifetmiş gibi, Almanya’da yurt kapasitesi bizden az diyorsunuz. Bizdeki üniversite öğrenci sayısı Almanya’nın 4 katı zaten. Amerika’da kredi borcu bizden fazla diyorsunuz. Doğru. Çünkü Amerika’da bir üniversite mezunu yüzde 95 iş buluyor. Yıllık ortalama geliri 86 bin dolar, Türkiye’deyse 3 bin dolar.

Açılan üniversiteler istihdam yaratmıyor. Market açar gibi, üniversite açtınız. Şimdi de ‘Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok’ diyorsunuz. İş bulmayıp ne yapacaklar? Üniversiteli işsizlik oranı yüzde 14, genç işsizlik yüzde 25 üstü. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların (NEET) oranı yüzde 28.3. 19 senede yıldırdığınız gençler bunlar. Çalışmıyor, okumuyor, iş aramıyorlar. Türkiye, üyesi bulunduğu OECD ülkeleri arasında en yüksek NEET oranına sahip ülke.

 

“Kendi çocuklarınız için hayaliniz ne?”

 

Türkiye’nin kanayan yaralarından biri de beyin göçü. Gençler ekonomi yönetiminden, adaletsizlikten ve özgürlüklerinin olmamasından şikayetçi. Büyük çoğunluğu fırsat bulup yurtdışında yaşamak istiyor. Gençler, bu ülkede yaşamak nasıl bir şey denildiğinde, yutkunup, ‘zor’ diyorlar. Araştırmalar, gençlerin yüzde 90’ının torpilsiz iş bulamayacağına inandığını söylüyor. Böyle bir ortamda bir bakanınız çıkıyor, ‘Kaçmak demeyelim, gençler dünyayı merak ediyor’ diyor. Cumhurbaşkanı’nın, başbakanlarının çocuklarının çoğu yurtdışında. Sordunuz mu onlara, meraktan mı gitmişler? Sizin kendi çocuklarınız için hayaliniz ne? Burada kalmalarını mı, yoksa, tırnak içerisinde söylüyorum, yurtdışına kapak atmalarını mı istiyorsunuz.

Gençlik ve Spor Bakanlığı bu konuda araştırma yapmalı. Akademik özgürlüğün olmaması da beyin göçünün önemli bir nedeni.”

Konuya ilişkin Boğaziçi Üniversitesi eylemlerini örnek gösteren Bankoğlu, “Bir inat uğruna, zorbalıkla ülkenin geleceğine kastediyorsunuz. Beyin göçünün neden olduğunu anlamadan; ülkede adaleti, liyakati düzeltmeden, istihdam yaratmadan, ayrıştırma politikalarınızdan vazgeçmeden beyin göçünü önleyemezsiniz” dedi.

 

FETÖ yurtlarının vakıflara tahsisini de sordu

 

Kasapoğlu’na Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın basına yansıyan şaibeli işlemlerini de soran Bankoğlu, “Bütçenizden STK’lara ayrılan 40 milyon civarı hibe geçen sene hangi STK’lara verildi. Bu hibeyle neler yapıldı? FETÖ yurtlarının neredeyse tamamı neden KYK’ya değil de Ensar, TÜRGEV ve TÜGVA gibi vakıflara tahsis edildi?” diye sordu.

Mütevelli heyetinde Bilal Erdoğan’ın bulunduğu Geleneksel Okçuluk Federasyonu’na da değinen Bankoğlu, “Neden Okçuluk ve Geleneksel Okçuluk için ayrı federasyonlar var? Mütevelli heyetinde Bilal Erdoğan var diye mi? İstanbul Belediyesi’ne ait Metro AŞ.’nin okçuluk hizmetine neden ihtiyacı olur, bir fikriniz var mı?” diye sordu.

 

Sporcu ayrımı!

 

Muhalif sosyal medya mesajlarından dolayı yarışmalardan men edilen milli bisikletçi Kadir Kelleci’yi de hatırlatan Bankoğlu, hükümetin kendisine yakın şirketlerin vergi borcunu silerken, muhalif sporculara destek bile vermediğini belirtti.

Son olarak bütçe değerlendirmesi yapan Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe programı hakkında “Şimdiden 3 milyar liralık bütçe açığı öngörmüşsünüz, hayırlı olsun. Bakanlığın adı Gençlik ve Spor ama siz bütçenizden gençliğe sadece yüzde 3 pay ayırmışsınız” diyerek gençlik çalışmaları için ayrılan bütçe payını eleştirdi.

ETİKETLER : Bartın CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›