“Ekonomimizi mevcut şartlara göre ayarlayacağız”

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, pandeminin yaratmış olduğu olumsuz havadan dolayı insanlarda bir huzursuzluk olduğuna dikkat çekerken Tepe, normalleşmeyle birlikte üretimin de artacağını ve bunun ekonomiye de etkileyeceğini belirtti. Son zamanlarda akaryakıttan, gıdaya kadar birçok sektörde yapılan zamlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tepe, “Evet bugün daralma var ama biraz da iyi durumdayken de zor durumları düşünmemiz lazım. Biraz da kendi ekonomimizi mevcut şartlara göre ayarlayacağız” dedi.
Bu haber 2021-11-04 13:13:31 eklenmiş ve 172 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, EYBEY Medya’da Mustafa Ahmet Oktay’ın canlı olarak sunduğu Enine Boyuna programının konuğu oldu.

Oktay’ın ve izleyicilerin sorularını yanıtlayarak ekonomiye ve Bartın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Tepe, önemli açıklamalar yaptı.

Pandeminin yaratmış olduğu olumsuz havadan dolayı insanlarda bir huzursuzluk olduğuna dikkat çeken Tepe, normalleşmeyle birlikte üretimin de artacağını ve bunun ekonomiye de etkileyeceğini belirterek “Ciddi bir dönemden geçtik, geldiğimiz süreçte de halen daha pandemi devam ediyor ama netice itibariyle kısmen çalışabiliyor olmamız kendimize gelmemizi sağladı. Pandemi süreci içerisinde alınan tedbirler bizi memnun etti ama etmeyen kısımlar da vardı. Pandeminin etkilerinin ortadan kalkması bir süreçtir, bu süreç de şuanda genel bir çalışma Bakanlıklar tarafından yapılıyor. Odalarımıza da görüşler soruluyor ve bizler de bulunla ilgili sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi dile getiriyoruz. Pandeminin halen daha devam etmiş olması, ne zaman biteceğinin de belli olmaması nedeniyle temkinli gidiliyor. Artık belli bir aşamaya ulaştık, aşılamayla da daha çok rahatlayacağımızı, daha da normalleşeceğimizi düşünüyorum. Normalleşme arttıkça üretim de artacak, bu durum ekonomiye de yansıyacak. Pandeminin insanlarda yaratmış olduğu olumsuz havadan dolayı bir huzursuzluk var. Belli bir toparlanma aşamasından sonra bu huzursuzluk ortamının da kalkacağını düşünüyorum. İnşallah en kısa sürede bu özlediğimiz günlere geri döneriz” dedi.

 

“Bireysel hatalardan kaynaklandı”

 

Pandemi sürecinde esnafa verilen desteklerden de bahseden Tepe, bu destekleri alamayanlar da olduğunu kaydederken bu durumun başvurularda yapılan bireysel hatalardan kaynaklandığını söyledi.

 

“Kantinciler en çok etkilenen kitle”

 

Pandemi sürecinde en çok etkilenen kitlenin kantinciler olduğuna dikkat çeken Tepe, “Ben de bir kantin işletmecisiyim ve pandeminin mağdur ettiği kitlelerden bir tanesiyim. Pandemi öncesinde çalışan sayımız da yüksekti, bizler de verilen 25 bin TL’lik kredi desteğinden, çalışanlarımız için çalışma ödeneğinden, ciro farkı ödemelerinden, kira desteğinden, devletimizin esnafımıza vermiş olduğu desteklerle biz de ayakta kaldık. Esnaf arkadaşlarımız neler yaşadıysa aynısını biz de yaşadık. Kantincilerimizin okulların açılmasıyla yeniden açıldı. 1,5 yıl hiç çalışamadılar, bu durum onlar için de büyük sıkıntıydı. Herkes gibi onlar da desteklerle ayakta kaldı. 6 Eylül’de yeniden açıldı kantinlerimiz ve yeniden ciro yapmaya başladık, inşallah daha iyi olacak” diye konuştu.

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, okul kantin kiralarıyla ilgili de kalıcı bir indirim taleplerinin olduğunu açıkladı.

 

“Kendi ekonomimizi mevcut şartlara göre ayarlayacağız”

 

Son zamanlarda akaryakıttan, gıdaya kadar birçok sektörde yapılan zamlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tepe, “Bugün geldiğimiz süreçte pandemi gibi bir belayı yaşamışız, yaklaşık 1,5 yıl gibi bir süre çalışamamışız, ister istemez sıkıntı yaşıyoruz. Biz nasıl çalışamadıysak, biz nasıl üretemediysek çalışamadığımız ve üretemediğimizden dolayı da devlete de ödememiz gereken vergileri ve yerine getirmemiz gereken bazı yükümlülükleri yerine getiremedik. Gelir azalması olduğu zaman ister istemez ekonominin her alanına yansıyor. Bu da akaryakıta yansıyor, gıdaya yansıyor. Bu dönemde bizim ihracatımız arttı. Bu durumda iç piyasada mal azaldığı için de bu durum zam olarak yansıyor. Bu artışlar da dar gelirli ailelerimizi de etkiliyor ama biz daha kötü dönemler yaşadık. Dolar 20 yılda yaklaşık 7 kat artmış, doların bu kadar artması tabi ki iyi bir şey değil, daha aşağıya inebilseydi ya da aynı fiyatta kalabilseydi ama AK Parti öncesindeki artışını da atlıyoruz. Bunların fazlasını yaşadık, o günkü şartlarda bu insanlar nasıl ayakta duruyordu? Biz bunları unuttuk. Evet bugün daralma var ama biraz da iyi durumdayken de zor durumları düşünmemiz lazım. Biraz da kendi ekonomimizi mevcut şartlara göre ayarlayacağız” dedi.

 

Bartın’daki üniversite öğrencilerinin ekonomide önemli katkıları olduğunun altını çizen Tepe, Bartın Üniversitesi’nde yaz okulu açılması için de girişimlerde bulunulması gerektiğini dile getirdi.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe EYBEY Medya Mustafa Ahmet Oktay Enine Boyuna programı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›