Karantina süreleri kısaldı!

COVID-19 temaslısı olup semptom göstermeyen aşısız veya eksik aşılılar ile ilköğretim ve lise öğrencilerinin karantina süreleri kısaltıldı. Güncellenen rehbere göre yakın temaslı kabul edilen öğrencilerde semptom takibi yapılacak, semptom gelişmemiş olanlara 5. günde yapılan PCR sonucunun negatif çıkması durumunda öğrencilerin karantinaları sonlandırılacak ve öğrenciler okulda yüz yüze eğitime devam edebilecek.
Bu haber 2021-10-07 09:21:20 eklenmiş ve 1329 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 Rehberi'nin “Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon” konulu bölümü güncellendi.

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu tarafından belirlenen ve güncellenen "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzleme ve Filyasyon" rehberi doğrultusunda okullarda alınması gereken tedbirleri içeren "Okullarda Kovid-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar Rehberi" de güncellendi.

Millî Eğitim Bakanlığınca güncellenen rehber hakkında ilgililerin bilgilendirilmesi, tedbirlerin alınması, uygulama, izleme ve gözetim süreçlerinin hassasiyetle yürütülmesi hususunda Bartın dahil bütün illere yazı gönderildi.

Güncellenen rehbere göre yakın temaslı kabul edilen öğrencilerde semptom takibi yapılacak, semptom gelişmemiş olanlara 5. günde yapılan PCR sonucunun negatif çıkması durumunda öğrencilerin karantinaları sonlandırılacak ve öğrenciler okulda yüz yüze eğitime devam edebilecek. PCR testi yapılmadığı durumda ise öğrencinin karantinası 10'uncu günde sonlandırılacak.

 

Öğrencilerden pozitif vaka çıkarsa!

 

Rehberin ayrıntılarına bakıldığında; “Okullarda Covıd-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar” konulu rehberdeki bilgilere göre; bir sınıfta öğrencilerden herhangi birine covıd-19 pozitif tanısı konulması durumunda; COVID-19 tanısı konulan öğrenci sağlık kuruluşunun takibinde olur ve okula devam etmez. Aynı sınıfta bulunan diğer öğrenciler temaslı kabul edilir ve okula devam eder. Öğretmenler temaslı kabul edilir ve okula devam eder.

Pozitif vaka çıkan sınıfta görev alan öğretmenler ve o sınıfın diğer öğrencileri, 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla ilki okul girişinde olmak üzere günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Bu sınıftaki çocukların teneffüs saatinin diğer sınıflardan farklılaştırılması sağlanmalıdır. Semptom veya yüksek ateş tespit edilen kişi sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre bu kişiler okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

Öğretmenin pozitif vaka çıkması durumunda; Öğretmenin okul dışında riskli bir teması yoksa İlk pozitif vaka çıkan sınıftaki tüm öğrenciler yakın temaslı kabul edilir. Bu öğrenciler eve gönderilir ve 5 gün boyunca temaslı takibine alınır. Beşinci gün aile onayı alınan öğrencilere Covid-19 PCR testi uygulanır. PCR test sonucu negatif çıkan öğrenciler okulda yüz yüze eğitime devam etmeye başlar. Aile onayı alınamadığı için PCR testi yapılamayan öğrencilerin temaslı takibi 10 gün boyunca devam eder.

Okulda tüm öğretmenler temaslı kabul edilir ve okula devam eder. Temaslı öğretmenlerin 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla ilki okul girişinde olmak üzere günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom belirten veya yüksek ateşi tespit edilen öğretmen sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

Öğretmenin okul dışında riskli bir teması var ise; Sınıftaki diğer öğrenciler temaslı kabul edilir, 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla ilki okul girişinde olmak üzere günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom belirten veya yüksek ateş tespit edilen kişiler sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre kişiler okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

Öğrencinin pozitif vaka çıkması durumunda; 10 gün içinde aynı sınıfta 2. kez vaka çıktığı için sınıf öğrencilerinin tamamı yakın temaslı olarak kabul edilir. Bu öğrenciler eve gönderilir ve 5 gün boyunca temaslı takibine alınır. Beşinci gün aile onayı alınan öğrencilere Covid-19 PCR testi uygulanır. PCR test sonucu negatif çıkan öğrenciler okulda yüz yüze eğitime devam eder. Aile onayı alınamadığı için PCR testi yapılamayan öğrencilerin temaslı takibi 10 gün boyunca devam eder.

 

Öğretmende covıd-19 pozitif vaka saptanması durumunda…

 

Sınıfta ders veren öğretmende Covid-19 pozitif vaka saptanması durumunda; öğrenciler temaslı kabul edilir ve okula devam eder. Diğer öğretmenler temaslı kabul edilir ve okula devam eder. Temaslı öğretmenler ve pozitif öğretmenin derse girdiği sınıftaki öğrencilerin, 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla ilki okul girişinde olmak üzere günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom belirten veya yüksek ateş tespit edilenler sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre bu kişiler okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

 

Servislerde vaka çıkması durumunda!

 

Servislerde, öğrencilerden birinde Covid-19 pozitif vaka saptanması durumunda ise; öğrenciler temaslı kabul edilir ve okula devam eder. Temaslı öğrencilerin 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla ilki okul girişinde olmak üzere günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Servis şoförü/rehber personel temaslı kabul edilir ve çalışmaya devam eder.

Temaslı kabul edilenler; Öğretmenler ve öğretmenin derse girdiği sınıftaki öğrencilerin, 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla ilki okul girişinde olmak üzere günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom belirten veya yüksek ateşi tespit edilenler sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre bu kişiler okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

Yakın temaslı kabul edilenler; 10 gün içinde aynı sınıfta eş zamanlı birden fazla vaka çıkması durumunda sınıftaki tüm öğrenciler yakın temaslı olarak kabul edilir. Bu öğrenciler eve gönderilir ve 5 gün boyunca evde temaslı takibine alınır. Beşinci gün aile onayı alınan öğrencilere Covid-19 PCR testi uygulanır. PCR test sonucu negatif çıkan öğrenciler okulda yüz yüze eğitime devam etmeye başlar. Aile onayı alınamadığı için PCR testi yapılamayan öğrencilerin temaslı takibi 10 gün boyunca devam eder. Bu sınıftaki tüm öğrencilere evde olduğu süre boyunca uzaktan eğitim verilir. Okuldaki öğretmen veya öğrencilerden birinde COVID-19 vakası çıkması durumunda COVID-19 döneminde yapılan temizliğe ek olarak Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nin “Covıd-19 Kapsamında Okullarda Alınması Gereken Önlemler” başlığı altındaki bilgilere göre temizlik yapılır. COVID-19 tespit edilen öğretmen ve öğrenci, COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne göre izole edilerek tedavi edilir. Öğretmen veya öğrencinin ailesinde pozitif bir vaka tespit edildiğinde vakanın tespit edildiği ailedeki öğretmen veya öğrenci yakın temaslı kabul edilir. Okul öncesinde pozitif vaka çıkması durumunda tüm sınıf yakın temaslı kabul edilir. Bu sınıftaki tüm öğrenciler yakın temaslı kabul edilerek eve gönderilir ve 10 gün boyunca temaslı takibine alınır. Kreşlerde de öğretmen veya öğrencilerden birinin okula pozitif olduğu halde gelmesi durumunda bu sınıftaki öğrencilerin hepsi yakın temaslı olarak kabul edilerek eve gönderilir ve 10 gün boyunca temaslı takibine alınır.

 

ETİKETLER : Bartın Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehber
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›