“Üniversitelerimizde eğitim-öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlıyız”

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sedat Yazıcı ve Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Yükseköğretimde, bugün hem yeni akademik yılın açılışını yapmanın hem de yeniden yüz yüze eğitim-öğretime başlamanın sevincini yaşıyoruz. Salgın tehdidine karşı gereken tedbirleri almak suretiyle, üniversitelerimizde eğitim-öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlıyız” dedi.
Bu haber 2021-10-06 11:14:26 eklenmiş ve 1291 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Akademik Yıl Açılış Törenine katıldı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

“2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.

 

Toplu akademik yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra Bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili Kurum Başkanları, Büyükelçiler, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sedat Yazıcı ve Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran başta olmak üzere bütün üniversite rektörleri ile öğrenciler katıldı.

 

Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılı Mart ayından beri pek çok alanda olduğu gibi eğitim-öğretim hizmetlerinde de büyük zorluklar yaşandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzaktan da olsa eğitimin devam ettirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ancak uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim öğretim tecrübesinin yerini tutmayacağının açık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükûmet olarak her kademedeki eğitim kurumlarını belirlenen vakitte faaliyete geçirmek için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

 

“Okul, ilçe veya il çapında bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayının başından itibaren okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki okulları açtıklarını, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın okullarda alınması gereken önlemleri, yapılması gerekenleri belirlediklerini anımsatarak, şunları belirtti: "Hâlihazırda 71 bin okulumuzun tamamı açıktır. Şu ana kadar sadece iki okulumuzda karantina uygulamasına gidilmiştir. Vaka durumuna göre bazı sınıflar karantinaya alınabilir ama okul, ilçe veya il çapındaki bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz. Yükseköğretimde de bugün hem yeni akademik yılın açılışını yapmanın hem de yeniden yüz yüze eğitim öğretimin başlamasının sevincini yaşıyoruz. Salgın tehdidine karşı gereken tedbirleri almak suretiyle üniversitelerimizde de eğitim-öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlıyız. Tüm planların ve hazırlıkların buna göre yapılmasında fayda görüyorum."

 

15 üniversite 'bölgesel kalkınma odaklı üniversite' olarak belirlendi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de yükseköğretimin uzunca bir süre toplumun sadece küçük bir kesiminin erişebildiği, ayrıcalıklı bir hizmet olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye burslarına yapılan başvuruların her geçen yıl arttığını, bu yıl 3 bin 500 burs için 165 bin müracaat aldıklarını bildirdi. Yeni kurulan üniversitelerle ilgili zaman zaman haksız değerlendirmeler yapıldığını gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST'te, Türkiye'nin dört bir yanından, önemli bir kısmının da lise veya üniversite öğrencisi olan gençlerin kendilerine fırsat verildiğinde ne büyük başarılara imza attıklarının görüldüğünü söyledi.

Üniversitelerin kalite odaklı gelişimini temin ederek mezunların küresel düzeyde yeterlilik sahibi olmalarını amaçlayan bu kurulun, dünyadaki benzer yapılarla da kapsamlı iş birlikleri geliştirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar 58 yükseköğretim kurumunda izleme faaliyeti gerçekleştiren, hâlen 69 üniversitemizde çeşitli safhalarda çalışma yürüten kurulumuzun, kalite güvencesi kültürünün oluşumuna önemli katkı sağladığına inanıyorum. Bir başka önemli projemiz, yüksek öğretimde misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma konusudur. Bu çerçevede, 11 asıl ve beş aday üniversitemiz 'araştırma üniversitesi', 15 üniversitemiz 'bölgesel kalkınma odaklı üniversite' olarak belirlenmiştir. Ayrıca tematik ve mesleki ağırlıklı üniversitelerle ilgili de çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda 5 binin üzerinde nitelikli insan kaynağı oluşturmak için başlatılan YÖK Doktora Projesi de gayet verimli olmuştur. Buna rağmen doktoralı insan kaynağımızın hâlen hedeflerimizin çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Eğitim kalitesiyle uluslararası yayın sayısını artırmak, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısını azaltmak için doktora mezunu sayısını daha da yükseltilmemiz gerekiyor. Aynı şekilde ileri teknolojiye dayalı ürünler üreterek, ekonomiye daha çok katkı yapılabilmemiz için de doktora mezunu sayısını artırmaya ihtiyacımız bulunuyor.”

 

“Sorunların çözümü yolunda adımlar attık”

 

Salgının da etkisiyle üniversitelerde dijitalleşmeye hız verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl taban puanı düşürerek daha fazla sayıdaki gencin üniversite programlarına yerleşmesini temin ettiklerini söyledi. Bununla da kalmadıklarını, ek yerleştirme imkânı sağladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gençlerimizin önümüzdeki haftalarda bu fırsatı da değerlendireceklerine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mezunlar için yerli ve millî yazılımla geliştirilen kariyer kapısının, tüm kamu kurumlarının istihdam talepleri için hizmete açıldığını anımsattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vakıf üniversiteleri ile ilgili yeni düzenlemelere giderek, bu alandaki sorunların çözümü yolunda adımlar attık. YÖK bünyesinde yürütülen eğitim programları, meslek yüksekokulları ve eğitim fakülteleriyle ilgili süreçlerden de verimli sonuçlar alındı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin salgın döneminde sağlıktan sanayiye pek çok alanda gereken alt yapıya ve ufka sahip olduğunun herkes tarafından görüldüğünü söyledi.

Taklit ve takip edici olmaktan çıkarak, belirleyici ve yönlendirici konuma gelinmesi gereken bir döneme girildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte bu adımlardan biri de 2030'a doğru Türk Yükseköğretiminde Küresel Vizyonlar Destek Programı dediğimiz Cumhuriyet tarihinden bugüne dek üniversitelere yapılan en büyük mali destek organizasyonudur. Yükseköğretim Kurulunun öncülüğünde hayata geçirilecek bu program, üniversitelerimiz inşallah ülkemizin dünyadaki yenilikçi çalışmalarının önde gelen merkezlerinden biri olmasına hizmet edecektir” diye konuştu.

 

Proje ve ihale aşamasında olan yurt çalışmaları

 

Geçen yıl salgın sebebiyle yurtlar kapalı olduğu için bu yıl hem yeni kayıt yaptıranlar hem de geçen yıl üniversiteye başlayanların başvuru yaptığını, bunun da başvurularda belli bir yığılmayı beraberinde getirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üstesinden gelemeyecekleri bir sorunla karşı karşıya olmadıklarının altını çizdi.

Pek çok şehirde yurtta kalmak için başvuran öğrencilerin neredeyse tamamının talebini karşıladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini “Hâlen inşası süren proje ve ihale aşamasında olan yurt çalışmalarımızla birlikte 110 binin üzerinde yeni yatağı öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece artık yurt sorununu tamamen çözmüş olacağız. Gençlerimize sadece yurtlarımıza barınma imkânı sağlamakla kalmıyor aylık 570 lira da beslenme yardımı yapıyoruz. Her hususta olduğu gibi eğitim konusunda da durmak yok, yola devam diyoruz” diye sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gayretleri ve çalışmalarıyla üniversitelerde başarılı bir eğitim öğretim döneminin geride bırakılacağına inandığını belirterek, “Üniversitelerimizi açıkta tutarak, bu akademik yılı tamamlama kararında olduğumuzun altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.

 

1 milyar 725 milyonun üzerinde öğrenci salgın sürecinden etkilendi

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise yaptığı konuşmada üniversitelerin “Akademik Açılış Yılı Töreni”nin son 5 yıldır Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde icra edilmekte olduğunu ve bu törenlerde “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nin tevdi edildiğini hatırlatarak, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının ülkemiz ve memleketimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

İki yıla yaklaşan bir süredir dünya genelinde salgının getirdiği yeni hayat biçimi nedeni ile diğer birçok alanda olduğu gibi yükseköğretimde de ciddi ve uzun sürmesi muhtemel güçlükler, değişimler ve yeni eğitim modellerinin ortaya çıktığını belirten YÖK Başkanı Özvar, 1 milyar 725 milyonun üzerinde öğrencinin salgın sürecinden etkilendiğini ifade etti.

 

Mezunlarının istihdamlarını yakından izleyen bir yönetim anlayışı

 

Avrupa Yükseköğretim Alanında en yüksek öğrenci sayısına sahip Türk yükseköğreniminde 8 milyonu geçen genç bir kitleyi geleceğe hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin üniversiteleri, bütün dünyada olduğu gibi toplumsal değerlere duyarlı, sektörel gelişmeleri takip eden ve 21. yüzyılın öğrenci taleplerini doğru değerlendiren kurumlar olmak durumundadır diyen Özvar, bu bağlamda olmak üzere, yeni dönemde bir diğer önemli önceliklerinin; Türkiye’de iş gücü piyasasını da göz önüne alarak, üniversitelerimizin kendi mezunlarının istihdamlarını yakından izleyen bir yönetim anlayışını harekete geçireceklerinin altını çizdi. YÖK Başkanı Özvar, nitekim 2014-2023 Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi Türkiye’nin gelişmiş ekonomiler arasına girebilmesi için işgücü piyasalarında etkinliği tesis etmeyi, piyasaların beklentilerini karşılayacak beceri ve yetkinlikte insan yetiştirmeyi ve istihdam oranlarıyla emek verimliliğini yükseltmeyi hedef olarak belirlediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda yer verdiği ve OECD tarafından da örnek bir uygulama olarak gösterilen "staj seferberliği" ile 81 ilimizde 44 bin 452 lisans ve önlisans öğrencimiz fırsat eşitliği kapsamında kamu kurumlarında stajlarını tamamladıklarını paylaşan Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak istihdam için, klasik üniversiter eğitim anlayışımızın dışında, hem sırada, hem sahada eğitim-öğretimi güncele hızla taşıma ve yönlendirmenin temel hedeflerinden biri olacağını sözlerine ekledi.

 

Rektör Uzun: “Yoğun gayret göstermekteyiz”

 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törenle ilgili düşüncelerini paylaşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Yükseköğretim Kurulumuzun liderliğinde üniversitelerimiz ülkemizin geleceğine değer katmaya devam ediyorlar. Bu doğrultuda Bartın Üniversitesi olarak bizler de sürdürülebilir iyileşme anlayışıyla ihtisaslaşma, uluslararasılaşma ve kalite konularında yoğun gayret göstermekteyiz. Gurur duyulacak bir gelişim gösterdiğimiz bu süreçte elde edilen başarılara her geçen gün yenilerini ekleme hedefindeyiz. İnanıyorum ki tüm bileşenlerimizle birlikte gösterdiğimiz bu çabalar bölgemizin ve ülkemizin gelişimine değer katacak ve daha müreffeh bir Türkiye hedefine katkılar sunacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2021 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyenlere ve üniversitelere verildi.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›