Bakkallar Odası’ndan üyelerine ücretsiz “yerli üretim” logolu etiket

Bartın Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Barış Özkan, hazırlattıkları “Yerli Üretim” logolu etiketleri üyelerine ücretsiz olarak vereceklerini söyledi. Özkan, ayrıca yurtdışından ithal edilen ürünlere yerli üretim logosunun etiketlenmeyeceğini de söyledi.
Bu haber 2018-10-15 09:50:08 eklenmiş ve 851 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Üyelerine kolaylık sağlamak amacıyla Oda olarak hazırladıkları “Yerli Üretim” logolu etiketleri üyelerine dağtmaya başladıklarını belirten Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan “Bilindiği üzere; 18/9/2018 tarihli ve 30539 saylı Resmi Gazete’de yayımlanarak 3/10/2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde değişikliğe gidilerek etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere ‘malın satış fiyatı’, ‘birim fiyatı’, ‘uygulamaya başladığı tarih’ ve ‘üretim yeri’ Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret husuları eklenmiş ve yerli üretim logosu hazırlanmıştı. Bu doğrultuda üyelerimize kolaylık sağlanması amacıyla oda oladak raf etikeri hazırlamış bulunmaktayız.  Yerli Üretim’ logolu üyelerimize raf etiketini dağıtım yapmaya başladık. Her üyemiz, 150 adet ücretsiz olarak Odamızdan etiketlerini alabilir.” dedi.

 

Özkan, bakkalları uyardı!

 

“Yerli Üretim” logosuna ilişkin tebliğe dair de bakkallara uyarıda bulunan Özkan, şunları söyledi:

“Bu tebliğ, perakende olarak satışa sunulan malların etiketlerini ve fiyat listelerini kapsamakta olup, etiketlerde ve fiyat listelerinde; malın üretim yeri, malın ayırıcı özelliği, malın tüm vergiler dahil satış fiyatı, malın birim fiyatı, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih, üretim yeri Türkiye olan mallar için bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretlerin bulunması zorunludur. Yani Yerli Üretim Etiket uygulaması perakende olarak satışa sunulan malların etiketlerini ve fiyat listelerini kapsıyor.”

 

“Türkiye’de üretilmesi gerekiyor”

 

Tüketicilere yönelik mal satışlarında ürünün Türkiye’de üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikteki logonun hazırlandığını ifade eden Özkan, “Perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatının belirtilmesi zorunludur. Düzenlemeyle Sanayi Sicil Kanunu’nun ilgili maddesinde belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilen malların, Türkiye’de üretilen el ve ev sanatları ürünleri ile Gümrük Kanunu’nun ilgili maddesinde sayılan ürünlerden (sanayi, gıda ve tarımsal ürünler ile madenler gibi) Türkiye’de elde edilen veya üretilen malların yerli üretim sayılacağı kabul edilmiştir.” diye konuştu.

 

“İthal ürünler kabul edilmeyecek”

 

Özkan, “Bu doğrultuda yurt dışından ithal edilen ve Türkiye’de sadece ambalajlanarak piyasaya arz edilen ürünler yerli üretim olarak kabul edilmeyecek. Sermayesi yabancı olmakla birlikte Türkiye’de yatırım yapan ve katma değer üreten üreticilerin de yerli sayılacağı göz önünde bulundurularak Türkiye’de elde edilen veya üretilen malların yerli üretim sayılması gerekiyor. Üretimi Türkiye’de yapılan ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu Yerli Üretim logosunun Bakanlıkça belirlenmiş şekli ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar Ticaret Bakanlığı’nın Kurumsal Kimlik Kılavuzunda açıkça gösterilmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

“Aykırılıklar tespit edilecek”

 

“Yerli Üretim” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde olmasının önemine dikkat çeken Özkan, “Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilmelidir. Logonun küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda ‘Yerli Üretim’ Logosu Kurumsal Kimlik Kılavuzunda yer alan oranlara göre ayarlanmalıdır. Bu tebliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde ise, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu Valiliğe gönderilecek.” dedi.

 

ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›