Ekipler sel bölgesinde çalışmaya devam ediyor

Bartın başta olmak üzere Batı Karadeniz, yaklaşık 2 gündür aşırı yağışın ardından gelen sel ve heyelan felaketiyle mücadele ediyor. Kastamonu ve Sinop'ta şu ana kadar 27 kişi hayatını kaybederken Bartın’da kayıp olan bir kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Kastamonu’da kayıp başvuru sayısının da 100'ün üzerinde olduğu açıklanırken çok sayıda ev, araç ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Bölgede sel nedeniyle yıkılan köprüler ve yollar köylere ulaşmayı güçleştirirken ekiplerin çalışmaları devam ediyor.
Bu haber 2021-08-13 15:12:49 eklenmiş ve 96 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

11 Ağustos tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilendi. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlandı.

Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 kişi maalesef hayatını kaybetti. Bartın’da kaybolan 80 yaşındaki Arife Ünal’ı arama çalışmaları devam ediyor.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmaları eşgüdüm halinde yürütülüyor. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirildi; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlandı.

 

Arama kurtarma çalışmaları

 

Bartın İli Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürülüyor. Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettiriliyor.

Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valilikleri de teyakkuz haline geçirildi.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapıyor.

 

İl bazında görev yapan personel ve araç sayıları

 

Bartın’da; 237 personel, 1 arama köpeği, 16 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 74 iş makinası, 1 bot ve 4 motopomp, Kastamonu’da; 1224 personel, 89 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 219 iş makinesi, 14 bot ve 11 motopomp, Sinop’ta; 757personel ile 8 helikopter, 80 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 27 ambulans, 109 iş makinası, 7 bot ve 2 motopomp, 1 mobil mutfak ile bölgede çalışmalar devam ediyor.

 

Destek personel ve araç gönderildi

 

Bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla personel ve araçlar sevk edildi. Buna göre; AFAD; 77 personel ve 12 araç, Sahil Güvenlik Komutanlığı; 17 personel ve 14 bot, Jandarma Genel Komutanlığı; 134 personel, 5 arama kurtarma köpeği, 4 kadavra köpeği, 1 JİKU, Emniyet Genel Müdürlüğü; 104 personeli, 4 arama kurtarma köpeği, 6 araç, 8 bot, 1 Mobil Mutfak TIR’ı, 25 Büyükşehir/Merkez/İlçe Belediyesi; 10 itfaiye ekibi, 27 iş makinesi ve 3 jeneratör, Tarım ve Orman Bakanlığı; 8 itfaiye aracı, 10 arazöz, 4 greyder, 4 dozer ve 5 ekskavatör, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesi sevk edildi.

 

Kızılay gıda ihtiyaçlarını karşılıyor

 

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 180 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 34 araç görev yapmakta olup; bin 500 sıcak yemek, 4 bin 100 kumanya, 4.250 ikramlık malzeme, 3 bin 350 içecek ve 86 bin 418 litre su dağıtımı yapıldı.

 

Güvenli bölgelere tahliye edildiler

 

Sel riski bulunan ve evleri selde ağır hasar gören vatandaşlar ekipler tarafından güvenli bölgelere tahliye edildi. Bu kapsamda; Bartın’ın Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 323 afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi. Kastamonu’da toplamda 682 vatandaşımız tahliye edildi. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bölgelere tahliye ediliyor. Sinop’un Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 302 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edildi.

 

Barınma hizmeti sunuldu

 

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin 577 kişilik kapasite ayrılmış olup, 532 vatandaşımıza barınma hizmeti sunuldu. Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edildi. Ankara’dan Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaştı.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2 bin733 kişilik kapasite ayrılmış olup, 160 vatandaşımıza barınma hizmeti sunuluyor. Sinop Ayancık İlçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo’dan 100 battaniye gönderildi.

Bartın’da da 5 vatandaşımıza barınma hizmeti sunuluyor.

 

Bartın’a 2 milyon TL acil yardım ödeneği

 

AFAD tarafından Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildi.

 

Enerji çalışmaları devam ediyor

 

Bartın genelinde 3 köye, Kastamonu genelinde 233 köye ve Sinop’ta 88 köye elektrik verilemiyor. Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edildi. Sinop’taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edildi. Kastamonu Bozkurt ilçesinde 3 adet jeneratör sahada aktif durumda. Sinop merkezde 37 adet jeneratör hazırlandı. 9’u Ayancık ilçesine ulaştırıldı.

 

Ulaşım alternatif yollardan sağlanıyor

 

Bölgedeki arama kurtarma ve destek çalışmalarının yanı sıra hayatın yeniden normale dönebilmesi için altyapı çalışmaları da gerçekleştiriliyor.

Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkılmış, Valay-1 Köprüsünün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsünün yaklaşım dolgularında hasar meydana gelmiş, söz konusu bölgelerde yol trafiğe kapatıldı.

Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 Köprüsü yıkıldı.

Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsünde hasar meydana gelmiştir. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmazken Bartın’da afet bölgelerine ulaşım alternatif bağlantı yollarından sağlanıyor.

 

Çalışmalar devam ediyor

 

Kastamonu Devrekani’ye su verilememekte olup arıza giderilmeye çalışılıyor. Azdavay’a da su verilememekte olup çalışmalar yine devam ediyor.

Bartın Abdipaşa’da Derecik, Ulupınar ve Kadıoğlu mahallerinde motor arızası nedeniyle su verilemezken çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Karadiken ve Yeşilpazar mahallelerine de su verilemiyor.

Sinop Ayancık Cevizli mahallesine su verilemiyor. Türkeli’de içmesuyu verilemezken tüm bölgelerde çalışmalar devam ediyor.

 

Mobil baz istasyonları kuruldu

 

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmuyor. Sel bölgesinde 5 adet mobil baz istasyonu kurulmuş, 9 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı (wi-fi aracı) sevk edildi. Hazırda bekleyen araçların kurulumu devam ediyor.

 

Yağışların etkisini kaybetmesi bekleniyor

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın Ulus’ta 90 mm; Kastamonu Küre’de 198 mm, Pınarbaşı’na 167 mm, Azdavay’a 145 mm, İnebolu’ya 123 mm, Abana’ya 122 mm Bozkurt’a 117 mm; Sinop Merkezde 83,8 mm, Ayancık’ta 240,5 mm, Boyabat’ta 76,6 mm, Dikmen’de 54 mm, Erfelek’te 78,6 mm, Gerze’de 72,4 mm, Merkez’de 83,8 mm, Türkeli’nde 88,8 mm yağış düştü.

Karadeniz Bölgesinde etkili olan bölgenin kıyı kesimleri ile Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli, Bartın, Kastamonu’nun kuzey ilçeleri, Sinop, Samsun kıyıları ve Ordu çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların bölgede etkisini kaybetmesi bekleniyor.

 

 

ETİKETLER : Bartın sel felaketi Batı Karadeniz sel
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›