Köprüler, yollar yıkıldı, 2 kişi hayatını kaybetti

Bartın’da gece yarısından sonra etkili olan çok kuvvetli sağanak yağış sele neden oldu. Bartın-Karabük yolunda ve Kozcağız-Kumluca yolunda çökme meydana geldi. Bölgeye ulaşım sağlayan köprüler yıkılırken, yollar göçtü. 80 yaşındaki bir kadın sel sularına kapılan yaşlı bir kadın kaybolurken bir kişi de sel felaketi sırasında geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Adeta harabeye dönen bölgede selin bilançosu da gün ağarınca ortaya çıktı.
Bu haber 2021-08-11 16:36:32 eklenmiş ve 453 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu-Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Ulus ve Kumluca bölgesinde geçtiğimiz gece saatlerinde etkili olan şiddetli sağanak yağış nedeniyle sel meydana geldi. Gocanaz Irmağı, son aylarda görülmediği kadar yükseldi. Gece geç saatlerde özellikle Zafer Köyü bölgesinde ırmağın taştığı bilgileri gelirken sel sularına kapılan dev tomruklar köprülere çarpa çarpa Kozcağız’a doğru ilerledi.

 

Kumluca’nın Zafer Köyü’nde köprü tıkandı. Taşan sel suları köy meydanını kapladı. Vatandaşlar araçlarını kurtarmak için olağanüstü mücadele veriyor. Birçok araç sel sularına kapılarak gözlerden kaybolurken bölgeden yardım talepleri sosyal medyaya yansıdı.

 

Yardım istediler

 

Zafer Köyü’ndeki orman ürünleri tesisleri de sele giderken bölgedeki ana yollar da sel sularına teslim. Ceyüpler Köyündeki bir vatandaşın sel sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği öğrenildi.

Zafer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Güney, sosyal medyadan “Kurtarın bizi” çağrısı yaptı. Güney, gün ağarmadan önce sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Can güvenliğimiz yok. Sele gidiyoruz. Yardım istiyoruz. Devlet gelsin bize yardım etsin” dedi.

Gece boyunca etkisini arttırarak yağan ve metrekareye 300 kilogramın üzerinde yağış düştüğü Ulus-Abdipaşa ve Kumluca bölgesi ve köylerinde gece yaşayan vatandaşlar can ve mallarını kurtarmak için uyumazken geceyi ayakta geçirdi.

 

Yaşlı kadın sel sularına kapıldı

 

Bartın’ın iç bölgelerinde gece yarısı başlayan şiddetli yağmur, büyük hasara neden olurken Özellikle Kumluca’nın Zafer Köyü’nde bir alabalık tesisi ile kereste fabrikası da selde yok oldu. Bölgede pek çok hayvanın telef olduğu, otomobillerin sel sularına kapıldığı felakette Akören Köyünden evi çöken yaşlı bir kadının da sel sularına kapılarak kayboldu.

Kumluca-Kozcağız arasında ulaşımı sağlayan karayolu da ağır hasar aldı. Yer yer göçmelerin yaşandığı yolda ulaşım durdu. Bartın-Ulus istikametinde baraj bölgesinde de ulaşım durduruldu. Hasar gören yollar nedeniyle geçişlere izin verilmedi.

 

Köy yeri harabeye döndü!

 

Gece saatlerinde yaşanan sel felaketinden en çok etkilenen Zafer Köyü, adeta harabeye döndü. Köprüler yıkıldı. Hem Kozcağız-Kumluca hem de Ulus-Bartın istikameti ulaşıma kapandığı için yardım ekipleri sabah geç saatlerde bölgeye ulaşabildi. Vatandaşlar da gece yaşadıkları felakete ilişkin hasar tespit çalışması yaptı.

 

Kriz masası kuruldu

 

Bartın Valisi Sinan Güner, haberi alır almaz bir kriz masası kurdu. Vali Güner, gün aydınlanırken Belediye Başkanı Cemal Akın ile birlikte Ulus yolu tüneller bölgesinde incelemelerde bulundu. Ancak yollar kapandığı için ekipler sel bölgelerine ulaşamadı.

Vali Güner, gece 03:00 sıralarında ilk ihbarların gelmeye başladığını söyledi. Tüm birimleri hemen harekete geçirerek kurtarma çalışmalarında bulunduklarını anlatan Vali Güner, Zafer Köyü’ne ulaşmak için Karabük’ten destek istediklerini açıkladı. Karayolları, Jandarma, DSİ, sağlık, arama kurtarma (AFAD), itfaiye, özel idare ekipleri sel bölgeleri için seferber edildi.

 

Köprüler tamamen yıkıldı

 

Yağmur öyle şiddetli yağdı ki, küçük dereler bile ırmaklar gibi Gocanaz Deresi’ne aktı. Zafer Köyü ve Akören Söküler köyleri selden en ağır etkilenen yerler oldu. günün ağarmasıyla birlikte felaketin boyutları ortaya çıkarken Kumluca ile Zafer arasındaki pek çok köprü de yıkıldı.
Kumluca ile Çubuklu arasında ulaşımı sağlayan Yılanlar Köprüsü de tamamen yıkıldı. Zafer deposunda yer alan dev tomruklar, sel sularına kapılınca önüne gelen her şeyi yıktı. Güzergah boyunca başka köprülerin de yıkıldığı bilgisi edinilirken Zafer bölgesine ulaşmak güç oldu.

Köprülerin çöktüğü, elektrik direklerinin devrildiği, yolların ise ağır hasar gördüğü bölgede hayat adeta durdu. Zafer Köyü sakinleri, suların çekilmesiyle sokağa indi. Köy merkezi ile ulaşım, Hisar köyü üzerinden sağlanmaya başlanırken elektrik direkleri yıkıldığı için bölgeye elektrik ve su verilemiyor.

 

Ekipler afet bölgesinde

 

Abdipaşa - Kumluca bölgesinde yaşanan şiddetli yağış sonrası sel afeti yaşanırken Bartın Belediyesi’nin teknik ekipleri, kepçe ve motopomp gibi iş makinaları ve ekipmanları ile sel hasarlarını gidermeye çalışıyor.

Gece geç saatlerden itibaren Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç ve daire müdürleri ile birlikte sel afetinin yaşandığı bölgelerde incelemede bulunan Başkan Cemal Akın, bölgede gerçekleşen çalışmaları da yakından takip ediyor.

 

Çataklı: “Gerekli müdahaleler yapılıyor”

 

Sel felaketiyle ilgili açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Bartın Kumluca Beldesi ve çevresinde aşırı yağışlar nedeniyle sel ve heyelanlar meydana gelmiş, bir vatandaşımız kaybolmuştur. Sinop Ayancık ilçemizde de aşırı yağışlar sele dönüşmüş ve bazı binaları su basmıştır. Valilerimiz başkanlığında gerekli müdahaleler yapılmaktadır” dedi.

 

7’si çocuk 12 kişi kurtarıldı

 

Bölgede yapılan çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Başkan Cemal Akın, Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi( BAHMER) olarak sel afetinin yaşandığı bölgelerde 2 kepçe, 2 arama-kurtarma aracı, 5 motopomp, 2 dalgıç pompa, 15 personel göndererek sel afetinin yaşandığı bölgelerde yaşayan vatandaşların can güvenliği olarak zarar görmemesi için büyük gayret içerisinde olduklarını söyledi.

 

Başkan Akın açıklamasında; “Bölgemizde aşırı yağış sebebiyle meydana gelen sel afetine gece saatlerinden itibaren müdahalemiz sürüyor. Sayın Valimiz Sinan GÜNER koordinasyonunda yürütülen çalışmalara Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi( BAHMER) olarak 2 kepçe, 2 arama-kurtarma aracı, 5 motopomp, 2 dalgıç pompa, 15 personel ile katılıyoruz. Başkan Yardımcım ve ilgili müdürlerimiz ile birlikte sel afetinde vatandaşlarımızın can güvenliği olarak zarar görmemesi için gayret ediyoruz. Yenihan Bölgesi’nde sel suları içinde kalan evlerden Belediyemizin iş makinaları ile 7’si çocuk 12 kişi kurtarıldı. İtfaiye Müdürlüğümüzde istirahate alınan vatandaşlarımıza Sosyal Hizmet Merkezimizce kıyafet sağlandı, vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçları karşılanıyor. Akörensöküler Köyü’nde kaybolduğu belirtilen bir vatandaşı arama kurtarma çalışmalarımızda AFAD ekipleri ile birlikte yürütülüyor. Yüce Rabbim tüm halkımızı afetlerden korusun. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun.” dedi.

 

Tunç ve Kalaycı da bölgeye gitti

 

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, sel felaketine maruz kalan yerlerde incelemelerde bulundu. Tunç’a incelemeleri sırasında AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı da eşlik etti. Tunç, “Geçmiş olsun Bartın. Yaraları saracağız inşallah. Tüm imkanlarımızla seferberiz” dedi.

 

Bakan Yardımcısı Çataklı bölgeye geldi

 

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da bölgede inceleme yapmak üzere Kumluca bölgeye geldi.

Bartın Valisi Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, İl Jandarma Komutanı Albay Fahri Semiz ve ilgili daire müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen incelemede Bakan Yardımcısı Çataklı önderliğinde Zafer Köyü’nde hasar tespiti yapıldı.

 

Kızılay sel bölgelerinde yardım çalışmalarına başladı

 

Kızılay, Sinop Ayancık, Bartın Ulus ve Kastamonu Azdavay ilçelerinde meydana gelen sel ve su baskınlarından dolayı bölgeye uzman ekiplerini gönderdi.

Sel ve su baskınları meydana gelen bölgelerde çalışma yürütülürken, mağdur olan vatandaşlar için Kızılay’ın afet uzmanı ve gönüllülerinden oluşan ekipleri acil yardımlar ulaştırmak için seferber oldu.

Bu Kapsamda Sinop Ayancık, Bartın Ulus ve Kastamonu Azdavay ilçelerine ikramlık malzeme, gıda kolisi gönderildi.

Bunun yanı sıra sel bölgesine içme suyu ve kumanya sevk edilmiş olup müdahale çalışmaları da devam ediyor.

 

“Her türlü desteğe hazırız”

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan da hem geçmiş olsun hem de destek mesajı geldi. İmamoğlu, “İBB olarak her türlü desteğe hazırız” dedi.

 

Sular yükseldi

 

Sel suları önüne kattığını sürüklerken Kozcağız ve Bartın Irmağı’nda da sular yükseldi.

Sel felaketinin ardından ekipler ve yetkililerin güçlükle ulaştığı bölgede, gün boyunca devam eden sağanak yağış nedeniyle sular yeniden yükseldi. Zafer Köyü’nde köy meydanı yine sularla kaplandı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum bölgeye geldi

 

Kendisinin Kastamonu Azdavay ve Bozkurt'a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un Bartın'a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun ise Sinop'a geçeceği bilgisini veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Bartın, Sinop, Kastamonu’nun aşırı yağışlar sebebiyle sel afeti meydana geldi. Orada ilgili bakan yardımcılarımızı hem biz İçişleri Bakanlığı olarak hem de diğer tüm bakan arkadaşlarım ilgili kişileri buraya sevk ettiler. Şu anda hem müdahaleler hem tahliyeler hem de arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Bazı yerlerde suyun yüksekliği 3-4 metreye ulaştığı ve vatandaşlarımızın evlerin çatısında olduğu konusunda valiliklerimizden ve kaymakamlıklarımızdan, oradaki ilgili arkadaşlarımızdan bilgiler var. Burada bazı hastanelerin tahliyesi de söz konusu. Bu açıdan çevredeki illerden yardımlar ulaştırıldı. Yine Jandarma Genel Komutanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız tüm helikopterlerini bölgeye sevk etmeye çalışıyorlar. Hem havadan hem de karadan tüm tahliye çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bir kayıp vatandaşımız var. İlk aldığımız, sabah itibariyle Bartın'dan aldığımız bir bilgi çerçevesinde bunu ifade etmek istiyorum. Bazı haber alınamayan yerler var. Bunlarla ilgili de haber alındığı sürece vatandaşımıza bilgiyi intikal ettirmeye çalışacağız” açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün akşam saatlerinde hasar tespit çalışmaları ve incelemelerde bulunmak üzere Bartın’a gelecek.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın sel Kumluca Zafer Köyü heyelan sel felaketi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›