ADD’den Başkan Çakır’a destek ziyareti

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’a HEMA tarafından açılan 1 milyon TL’lik dava karşısında Başkan Recai Çakır’a destek vermek üzere Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Emin Semih Özkök, “Amasra dünyanın gözbebeğidir. Biz bu gözbebeğinin yeşillikler içerisinde ağaçlar içerisinde çok daha uzun yıllar yaşayabilmesi için çaba gösteren herkesin daima yanında olacağımızı, Atatürkçü Düşünce Derneği olarak ve bu düşüncenin özünde yatan doğasever bir liderin peşinden gittiğimiz için bu dostların daima yanında duracağız. Tekrardan değerli başkanımıza diyoruz ki haklı mücadelenizde kayıtsız, koşulsuz ve beklentisiz daima yanında olacağız” dedi.
Bu haber 2021-06-12 11:06:57 eklenmiş ve 112 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’a HEMA tarafından açılan 1 milyon TL’lik dava karşısında Başkan Recai Çakır’a destek vermek üzere Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Emin Semih Özkök, beraberinde ADD Bölge Temsilcileri ve ADD Amasra Temsilcisi Yurdanur Topçu eşliğinde Belediye Başkanı Recai Çakır’ı makamında ziyaret etti.

 

Ziyaretin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Emin Semih Özkök, Belediye Meclis Salonu’nda yaptığı basın açıklamasıyla Amasra Belediye Başkanı’nın yanında ve destekçisi olduklarını söyledi.

 

Amasra’nın dünyanın gözbebeği olduğunu ve bu gözbebeğinin yeşillikler içerisinde ağaçlar içerisinde çok daha uzun yıllar yaşayabilmesi için çaba gösteren herkesin daima yanında olacaklarını Atatürkçü Düşünce Derneği olarak ve bu düşüncenin özünde yatan doğasever bir liderin peşinden gittikleri için doğaseverlerin daima yanında duracaklarını belirten Özkök, şöyle konuştu:

 

“Bugün bir güçlü dayanışma örneğini tescillemek adına sizlerle bu salonda birlikteyiz. Büyük bir doğa sevgisi ve çevre duyarlılığından gelen Türk toplumu tarihten bu yana bunun rol modelleri halinde olan örnek devlet adamları ile doludur. Bir devir açıp bir devir kapayan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethi sonrası ferman çıkartarak ülkedeki bütün yaşam alanlarına 5’er adet çınar ağacı göndererek dikilmesini istemiş ve bunu gerçekleştirmiştir. Anadolu’nun birçok yerinde bunlara tanık olmanız mümkündür. Bu gelenek İstanbul’u emperyalist güçlerin işgalinden kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin 10. yılında yine ülkedeki tüm yerleşim yerlerine 10’ar adet Cumhuriyetin 10. yılı anısına çınar ağacı fidanını göndererek dikilmesini istemiştir.

 

“Evrensel bir doğa sevgisi örneği”

 

Amasra’mızın bahçelerinde de bu ağaçlardan bazıları vardır. Yalova’da bir ağaç dalı kesilmemesi için köşkün yeri bizzat Atatürk tarafından değiştirildiği de evrensel bir doğa sevgisi örneğidir. Ülkemizin yetiştirdiği simge isimlerden Hayrettin Karaca’nın ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın doğa ve ağaç yeşil sevgisinden haberdar olmayan yoktur. Özellikle son yıllarda vahşi biçimde saldırılan Cerrahtepe’den Kaz Dağları’na, Salda Gölü’nden İkizdere’ye, Sinop’tan Görecebey’e, Şeker Kanyo’nundan Alaplı ve Kabalak’tan Amasra’ya ve cennet yurdumuzun sayamadığımız birçok köşesinden küresel emperyalist güçlerin kapitalist hırslarına yeşilliklerimiz feda edilmekte teslim olmaya zorlanılmaktadır. Ancak büyük bir memnuniyetle izlemekteyiz ki ilk olarak beynimize kazınan 90’lı yıllardaki Bergama’daki altın madenine karşı direnişçilerimizden İkizdere’de toprağa sımsıkı sarılan 70’lik ninelerimize varana dek büyük ve nitelikli bir halk kitlesi direnişin destanını yazmaktadır.

 

“Yalnız olmadığını hissettirmek için geldik”

 

Bir de demokratik haklarını yasal zemini hiç taşmadan gerçek insani duyarlılıkla mektupla dile getiren görünmez ve isimsiz kahramanlarımız vardır ve bunlarda elbette çoktur. Bunlardan bir tanesi Amasra Belediye Başkanımız Recai Çakır’dır. Bu bölgede termik santral kurmak için bir Türk ortakla çalışmayı planlayan Çinli dostlara gönderdiği mektuptaki hedef, hayal ve dileklerinden etkilenilmiş olacak ki Çinli ortak bu projeden her e pahasına olursa olsun ayrılıyor. Türk ortak ise oluşan zararı karşılamak adına Belediye Başkanımız aleyhine maddi tazminat davası açıyor. Biz de bu güzel çevre dostu ve aynı zamanda memleket aşığı başkanımıza yalnız olmadığını hissettirmek adına sizlerle bir araya destek vermeye geldik.

 

“Daima yanında olacağız”

 

Amasra dünyanın gözbebeğidir. Biz bu gözbebeğinin yeşillikler içerisinde ağaçlar içerisinde çok daha uzun yıllar yaşayabilmesi için çaba gösteren herkesin daima yanında olacağımızı, Atatürkçü Düşünce Derneği olarak ve bu düşüncenin özünde yatan doğasever bir liderin peşinden gittiğimiz için bu dostların daima yanında duracağız. Tekrardan değerli başkanımıza diyoruz ki haklı mücadelenizde kayıtsız, koşulsuz ve beklentisiz daima yanında olacağız.”

 

Çakır: “Örnek teşkil edecek şekilde bir mücadele”

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da yıllardır Amasra’nın çevre katliamı ile ilgili bir projeye dair birlikte mücadele yürüttüklerini ve bu sürecin başından beri tüm toplumun kesimleriyle birlikte en önde yürüyen bu mücadeleyi göğüsleyen yapılardan biri olan Atatürkçü Düşünce Derneği adına konuklarına teşekkür etti. Termik santrale karşı yürütülen mücadeleden de bahsederken şöyle konuştu:

“Aslında Amasra ve Bartın’da termik santral mücadelesinin çok daha gerilere giden bir tarihi var. Daha önce 90’larda mobil santral girişimi ve en son 2005 yılında buraya kömür çıkarmak için gelen firma, daha sonrasında bu meseleyi bir şekilde işi termik santrale bağlayarak aslında devlete verdiği kömür çıkarma sözünü de tutmadığını gördük. 2005 yılında kömür çıkartarak bölgede istihdamı arttıracağını iddia eden firma ilk açıklamalarında bölgeye kömür için geldiğini, termik santral kurmak gibi bir düşüncesi bulunmadığını ifade etmesine rağmen daha sonraki süreçte halkımızı bu konuda oldukça mağdur etti. Ancak halkımız Türkiye’nin birçok bölgesinde Kaz Dağları’ndan İkizdere’ye kadar ki daha adını sayabileceğimiz birçok çevre mücadelesinde olduğu gibi, hatta bir çoğuna örnek teşkil edecek şekilde bir mücadele yürüttü Amasra’da… Bartın ilimizde ve Amasra ilçemizde bu mesele siyaset üstü bir anlayışla, Atamızın Yalova meselesi ve Köşk örneğinden aldığı ilhamla çevresine, emeğine ve geleceğine sahip çıkma adına çok önemli bir mücadele yürüttü.

 

“Her zaman büyük gurur duydum”

 

Birkaç örnek vermek isterim; 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde turizmden ekmek yemesine rağmen bütün esnaf kepenk kapattı. Termik santralin kurulması planlanan köyün girişinden kent merkezine kadar kilometrelerce insan zinciri oluşturuldu. 10 günden kısa bir süre içinde şu anda hepimizin büyük bir toplumsal duyarlılık gösterdiğimiz Kanal İstanbul’dan bile daha fazla bireysel dilekçeyi toplayarak Bakanlığa gönderdi. Yine belki bir örneğini daha göremeyeceğiniz bir dava süreci yayandı bu kentte. Siyasetin ‘ÇED olumlu’ kararı 2019 bireysel davacı ile bu kentte dava açıldı. Ben bu mücadelede bulunmaktan her zaman büyük gurur duydum. Bu süreçte ADD her zaman yanımızda oldu, desteklerini hissettik ve bu mücadeleyi de birlikte yürüttük.

 

5 konuda bilgi notu gönderildi

 

Son süreci de biraz özetlemek gerekirse; 5 tane konu ile ilgili olarak bilgi notu gönderdik, şirketin potansiyel ortaklarına. Birincisi 205 yılından bu yana 1 kaşık bile kömür çıkarmadıklarını söyledik. Biliyorsunuz bizim için de öyle ki ülkemizin bir numaralı sorunu istihdam, ki bölge insanı da göçüyor. Bu ciddi bir mağduriyet nedenidir. İkinci olarak; şirketin bu süreçte 11 bine yakın işçi alacağını vaat etmesine rağmen sayıları 800’ü bulan işçileri de mağdur ettiği, işten çıkardığı, çift asgari ücret ödememekte direttiğini ifade ettik. Bir başka başlık; bizim moralimizi asla bozamadılar biz Amasra ve Bartın kitle örgütleri ile birlikte mücadelemize aralıksız devam ettik ama zihnimizi meşgul ettiler. Bunun dışında bir başka başlığımız da şuydu; bugüne kadar ilgili şirket, bu bölgeye defaten muhtemel ortakları getirip tanıttı. Ancak hiç biri bir sonuca ulaşmadı.

 

“Kömürün çıkarılmasını önemsiyoruz ama…”

 

Son olarak da şunu ifade ettik: Evet, biz Bartın ve Amasralılar olarak kültürümüzün bir parçası olan kömürün bu bölgede de yeryüzüne çıkarılmasını önemsiyoruz ama kamu eliyle öncelikle. Ancak bu konuya milletçi bir bakış açısıyla yaklaşmıyoruz. Elbette ki Çinlisi de Japon’u da Amerikalısı da bu ülkede gelip çalışabilir ve kömürü çıkarabilir eğer ihtiyaç varsa. Ancak ülke insanı göçüyor şu an. Ciddi bir işsizlik var ve öncelik bu bölgenin insanı ile bu kömürü yeryüzüne çıkarmak olmalıdır. Bizim de talebimiz bölge insanı ile ve kamusal olarak bu sorunun çözülmesi. Şirket de bunun üzerine zarardan çok itibarının zedelendiği iddiasıyla bana ve Amasra Belediyesi’ne kişisel ve kurumsal olarak 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açtı. Bu mektupta olanlar açık bilgilerdir. Herkes ulaşabilir. Aslında şirket burada ne denemiştir? Amasra Belediyesi ve Belediye Başkanı aracılığıyla bu toplumsal mücadeleyi sindirmek ve susturmayı amaçlamıştır. Bizce itibar zedelenmesi asıl şimdi oldu. Çünkü bu dava ile gelişmeler yerel ve ulusal basında çokça haber konusu oldu. Halkı mücadelemizin bir kez daha anlatılma olanağı doğru böylece. Bu mücadeleden asla vaz geçmeyeceğiz. Atamızın bize öğrettiği gibi çevremize ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Şirketin de bir an evvel gereğini yapmasını, termik santral fikrinden vazgeçtiğini açıklamasını bekliyoruz. Ayrıca siyasal iktidardan da bu projenin tamamen iptal edildiğini açıklamasını bekliyoruz ki şu anda durdurulduğunu biliyoruz. Biz bu kentin bize miras değil, çocuklarımızın emaneti olduğunun her zaman farkındayız. Amasra’yı bulunduğundan daha güzel bir şekilde gelecek kuşaklara bırakmak temel sorumluluğumuz ve görevimizin gereğidir.”

 

Konuşmaların ardından  Atatürkçü Düşünce Derneği Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Emin Semih Özkök Belediye Başkanı Recai Çakır‘a Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün birbirinden değerli fotoğraflarından oluşan albüm hediye etti.

 

Başkan Recai Çakır da Amasra’nın Fethi ve Fatih Sultan Mehmet içerikli tabloyu Atatürkçü Düşünce Derneği Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Emin Semih Özkök’e hediye etti.

ETİKETLER : Bartın ADD Atatürkçü Düşünce Derneği Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Emin Semih Özkök Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›