Meclis Başkanı Dursun’dan “imar”la ilgili önemli açıklamalar

İl Genel Meclisi’nin Mayıs Ayı Toplantıları’nda gündeme gelen imar planlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Kenan Dursun, Bartın kırsalında yoğun bir şekilde imar talebi olduğuna dikkat çekti. “İmar” konusunun çok hassas bir konu olduğunu vurgulayan Dursun, sahillerdeki imar çalışmalarından da bahsederken İnkumu’ndaki yapılaşma düzenini eleştirdi.
Bu haber 2021-05-24 10:56:29 eklenmiş ve 261 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın’da birçok ilke imza atan ve aldığı cesur kararlarla da diğer İl Özel İdarelerine liderlik yapan Bartın İl Özel İdaresi’nin karar organı İl Genel Meclisi, Mayıs Ayı Toplantılarını tamamladı.

 

Yine önemli kararların alındığı Mayıs ayı toplantılarında 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı ile 2020 Mali Yılı Taşınır Kesin Hesabı görüşüldü.

 

İl Genel Meclis Üyeleri’nin oy birliğiyle komisyona havalesi gerçekleştirilen kesin hesaplarla ilgili olarak İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, detaylı bir açıklamada bulundu. 2020 bütçesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dursun, 2022 bütçesi için de hazırlıkların başladığını belirtirken şunları söyledi:

 

“2022 yılı için hazırlıklar başladı”

 

“Mayıs ayında normal toplantılarımızı da yapamadığımız için komisyonlarımızın da çok fazla süresi yok. Toplantılar bittikten sonra 5 günlük süre içerisinde komisyonlara havale ettiğimiz bütün konuları Meclis Üyelerimiz ve ilgili komisyonlardaki arkadaşlarımız biraz daha gayretle inceleyecek ve Meclisimize karar verecek aşamaya getirmeye çalışacaklar. Şimdiden bütün komisyon ve Meclis Üyelerimize bu 5 günlük süre içerisinde yapacakları çalışmalarda başarı ve kolaylık diliyorum.

 

Bu Meclis ikinci kez kesin hesapla yüz yüze olacak. Bizim 12 ay boyunca çalışma takvimimizde 5 ayımız çok önemli. Bunlardan bir tanesi Ocak ayıydı. Ocak ayında Denetim Komisyonun 1,5 aylık çalışma süreci var. Bu konuda arkadaşlarımız çok güzel bir çalışma örneği gösterdi. Mart ayınca bir önceki yılın faaliyet raporunun yeterliliği ile ilgili çalışma yaptık. Burada 2 tane faaliyet raporuyla yüz yüze olduk. Mayıs ayında kesin hesap komisyonlarda değerlendirilecek ve Mecliste bir karara varacağız. Bu da ikinci kez 7. Dönem Meclisinin yüz yüze geldiği bir çalışma. Nisan ayında da karar organı seçimlerimizi yeniledik. Bunu her yıl yapıyoruz ama bu Nisan ayında Meclis Başkanlığı seçimi de gerçekleşti. Bunu da hayırlısıyla gerçekleştirdik. 2021 yılı Kasım ayında da 2022 yılı çalışma programı, performans planı ve buna bağlı bütçeyi oluşturacağız ve bunun için şimdiden hazırlık başladı. İdaremiz Kasım ayına kadar bu çalışmaları yapacak ve bizim önümüze getirecek şekilde hazırlayacak.

 

Notu Haziran ayında verilecek!

 

12 ay boyunca zorunlu yapmamız gereken işlerden bir tanesi de mayıs ayında yüz yüze olduğumuz mali yılı kesin hesabı ve taşınır kesin hesabı. Biz 2020 yılı bütçesini birlikte yaptık. Bütçe rakamımız 55 milyon TL’ydi. Burada gerçekleşme yüzde 99’u geçti. Meclisimiz gelir gerçekleşme hedefimiz yüzde 100 tutturdu. Bunu sadece 2021’de değil, 2014’ten bu yana 2 bütçe fazla vererek başardık. 51 özel idare arasında yaklaşık 7 yıldır bu meclise başkanlık ediyorum. 7 bütçede gerçekten yüzde 100 başarıyla ulaşan gelir gerçekleşmeleri oldu. Gerçekleşmeyen şeylerin sebeplerine bakacak olursak da bunlar bazen hukuki problemler oldu, bazen coğrafi problemler oldu. Ama bunun dışında çalışma programımızda yer alan bütün işlerimiz hayat buldu. 55 milyonluk gelir gerçekleşmesi gördüğümüz 2020 yılı bütçesi 54 milyon 846 bin 787.27 olarak gerçekleşti. Her sene olduğu gibi burada da güzel bir çalışma örneğini idaremiz ortaya koymuş gibi görünüyor. Meclisimiz de inşallah bu konunun notunu Haziran ayında verecektir.”

 

Komisyonlarda incelenecek

 

2020 Mali Yılı Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili de kısa bir açıklama yapan Meclis Başkanı Dursun, “İdaremiz taşınır mallarımızın hesabını Meclisimize getiriyor. Komisyonlarımız inşallah dosyayı inceleyecek. Meclisimizde de inşallah Haziran ayında bununla ilgili değerlendirmeyi yaptıktan sonra kararımızı da vermiş olacağız.” dedi.

 

“İmar çok hassas konu”

 

İl Genel Meclis Başkanı Dursun, Mayıs ayı gündeminde yer alan İmar Planı ile ilgili dosyaların görüşülmesinden önce imar konusunda önemli açıklamalarda bulundu.  Bartın kırsalında yoğun bir şekilde imar talebi olduğuna dikkat çeken Dursun, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bartın kırsalında bu pandemi dolayısıyla yoğun bir şekilde imar talebi var. Bu yapılaşmanın en doğru manada yürümesini istiyoruz. İsimler fark etmez. Bizim için evrakın  doğru olması, olması gerekenin olması. İmar çok hassas konu. Hiç isimlere takılmayacağız. Bunu yıllardır böyle yaptık. Bundan sonra anlaşılan o ki kırsalda bu iş yoğunlaşacak. Öncesinde köyden şehre doğru bir göç vardı. Şimdi şehirden köye doğru bir göç var. Bunu önümüzdeki dönemde daha çok değerlendireceğiz. Bunu hissediyoruz. Her ay Meclisimize özel imar olarak yapılaşma adına geliyor. Bunlar bizim sorumluluğumuzu arttırıyor. Meclisimiz inşallah bu sorumluluğunu doğru bir şekilde yerine getirerek vatandaşların talebine mevzuat çerçevesinde cevap vererek onların önünü açma gayretimiz devam edecek. Bunun için imar konusunun hassasiyetinin altını bir kere daha çiziyorum. Meclisimiz zaten bu konuda çok hassas. İdaremiz de hassas.

 

Sahillerde çarpık yapılaşmaya müsaade yok!

 

Sahillerde yapılaşırken de böyleyiz. İnkumu’muz vardı. Elimizden çarpık yapılaşma dolayısıyla gitti. İmar yok mu? Var. Şuanda İnkumu’nda gidin sadece kumu ve bir de araba yolu var. Arka taraflara geçin. Binalar artık birleşmiş. Adım atacak ve nefes alacak yer yok. Böyle bir yapılaşma bana göre doğru değil. Çakraz’a gidin. Orada da geçmişin çarpık yapılaşması var. Bu konuda yapacak bir şey yok. Yapı kayıt belgelerini aldılar ve artık resmileşti. Dolayısıyla işin başında ipi sıkı tuttuktan sonra yanlış olmuyor.

Bugün hiç yapılaşma olmamış sahillerimiz var. Biz Mugada’yı, Büyükkızılkum’u imara açmakla övünüyoruz. Güzelcehisar’da imar planı yaptık. Çakraz’da yapıyoruz. Buralarda imar planlarını biz genişletirsek, çarpık yapılaşma müsaade edersek bizden sonraki nesil bizi şikayet edecek. Biz şimdi İnkumu ve Çakraz’ın çarpık yapılaşmasını kime şikayet edeceğiz? Biz sahillerimizi imar açtık ve imar planlarını yaptık. Bu geçmişte yoktu. Herkes bir çadır kuruyordu, orada hayatını idame ettiriyordu ama şimdi artık öyle değil.

 

“İsteyince oluyor”

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız sahillerimiz için 2 yere hibe gönderiyor. Bir tanesi Mugada bisiklet yolu. Bin 350 metre. Biz imar planına işlersek orada bir bisiklet yolu oluşacak. İkincisi Büyükkızılkum’un çevresini düzenleyecek 1 milyon 500 bin TL’lik hibe. Hayalimiz gerçek olsun. Bartın bizim. Projeyi hazırlayacağız ‘Büyükkızılkum böyle olacak’ diyeceğiz ve böyle olacak. Ne yapacağımızı bilmeden girdiğimiz her yerde sıkıntı yaşarız. Çakraz’da 45 günde Özel İdare ortaya bir proje koydu. Orada yaklaşık 500-600 bin TL’lik bir parayla belki 1 milyonluk iş yaptılar. Hem Amasra’daki Meclis Üyesi arkadaşlarımıza hem de Özel İdaremizdeki arkadaşlara teşekkür ediyorum. İsteyince oluyor, yeter ki doğru başlasın.”

 

 

 

 

 


ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun İl Özel İdaresi imar
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›