Destek kapsamı genişletilmeli!

Hibe desteğinin kapsamının genişletilmesini isteyen Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, eğlence sektöründe faaliyet gösteren içkili mekanlar ile tekel bayilerinin de bu kapsamda değerlendirilmesini isterken bu yıl için içki ve tütün mamulleri satışına izin veren TAPDK belgesi güncelleme ücretlerinin alınmayarak bu işletmelere destek olunmasını önerdi.
Bu haber 2021-05-21 13:09:34 eklenmiş ve 182 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘bir defalığa mahsus olmak kaydıyla bazı sektörlerde hizmet veren işletmelere verilecek olan hibe’ desteklerinin memnuniyet verici olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını ifade etti.

Kimi işletmeler için 3 bin TL, kimi işletmeler için ise 5 bin TL olarak açıklanan hibe desteğinden Koronavirüs (Covid-19) pandemisinin başından beri çeşitli kısıtlamalar nedeniyle büyük ciro kaybına uğrayan eğlence sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ile tekel bayilerinin yararlanamayacağını anımsatan Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan, şunları söyledi:

 

Olumsuzluklara rağmen vergiler ödeniyor

 

“14 aydır kapalı olan eğlence sektörü ve pandemi başladığından beri alkol satışları engellenen, hafta sonlarında alkol satış yasağı getirilen, son olarak da 17 günlük tam kapanmada çalışamayan Tekel bayii esnafımız da hibe desteğinden yararlanabilmeli. Eğlence sektörü, tekel bayileri, nargile kafeler kapalı olmalarına rağmen devletten para almak bir tarafa, kapalı oldukları döneme ilişkin vergilerini ödemektedirler.

Bu işletmelerimiz her yıl devletten TAPDK belgesi almak zorundadırlar. Çünkü ancak bu belge sahipleri tütün ve alkol ürünlerinin satışını yapabilmektedir. Bu belgeyi her yıl belirlenen artış oranı ile ödemekle yükümlü olan işletmelerimiz, bu parayı ödemeyip belgelerini güncellemedikleri takdirde alkol ve tütün satış ruhsatları iptal edildiği gibi bir daha da alamayabiliyorlar. TAPDK belgesinin güncel rakamları restoranlar için 2 bin 40 TL, nargile kafeler için 4 bin 560 TL ve tekel bayiler için de 980 TL.

 

“Bu yıl için alınmasın”

 

Üstelik bu paranın içinde bulunduğumuz Mayıs ayı sonuna kadar muhakkak yatırılması gerekiyor. Yatmadığı takdirde işyeri ruhsatı iptaline kadar iş gidebiliyor. Devlet de ‘Siz kapalısınız, biz bu parayı almayalım’ demiyor. 14 aydır işletmesi kapalı olan eğlence sektöründe faaliyet gösteren işletmeler çok ciddi anlamda sıkıntı içinde. Eşten dosttan buldukları borç paralarla ya da eğer varsa mülklerini satarak hayatlarını idame ettirmeye, ödemek zorunda oldukları vergi, kira ve TAPDK belgesi benzeri paraları yatırmaya çalışıyorlar. Artık dayanacak noktaları kalmadı, devlet de biliyor bu para yatırmazlarsa bir kere daha bu işletmeleri tekrar hizmete açamayacaklarını.

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu yeni destek hibe programı elbette ki zor durumdaki esnaflarımız için bir nebze de olsa mutluluk verici oldu. Ancak faaliyet konusu eğlence sektörü olan üyelerimiz ile tekel bayileri de unutulmamalı ve muhakkak bu hibeden istifade ettirilmeliler. Bizler esnafımızın sesi olarak; devletimize vergi ve her türlü sorumluluğu yerine getiren; fakat mağdur olan bu işletmelerimizin destekten yararlanmasını ve bu sene için TAPDK güncelleme bedelinin alınmamasını talep ediyoruz.”

ETİKETLER : Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan destek hibe esnaf
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›