“Her gün 10 bin adım” yürüyüşü gerçekleştirildi

Toplumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, fiziksel aktivite düzeyini arttırmak, sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak ve farkındalık düzeyinin artmasını sağlamak amacıyla “Dünya Yürüyüş Günü”nde Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nce “Her Gün 10 Bin Adım” yürüyüşü gerçekleştirildi.
Bu haber 2018-10-08 10:09:46 eklenmiş ve 272 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık sorunlarına karşı hem farkındalık yaratmaya hem de vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bu faaliyetler kapsamında Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nce “Her Gün 10 Bin Adım” yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş sonrasında bir açıklama yaparak fiziksel aktivitenin hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi rahatsızlıkları en aza indirgediğine vurgu yapan Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, şunları kaydetti:

 

“Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, ‘spor’ kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

 

Günlük aktiviteleriniz içerisine yerleştirebilirsiniz

 

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir. Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz. Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz. Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

 

Gittikçe artıyor

 

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Toplumumuzda hareketlilik, son zamanlarda gittikçe artıyor. Bu durumdan mutluluk duyuyoruz. Çünkü hareketli yaşayan bir toplumdaysanız ve bu kültür gerçekten yaygınsa hastalık yükünün birçoğunu bertaraf edebiliyoruz. Geriye sadece sürpriz rahatsızlıklar kalıyor. Düzenli olarak egzersiz yapan toplumlarda, hipertansiyon gibi, diyabet gibi rahatsızlıkların en aza indiği görülüyor. Belki de ‘hareketliliğin kronik rahatsızlıklarla ne alakası var?’ diye düşünülüyor olabilir. Bakanlığımız sağlıklı bir yaşam için ‘günlük 10 bin adım’ önermektedir.

 

Bir sürü ilaçtan daha önemli

 

Biz toplumun istinasız herkesin yürümesi ve spor yapmasını öneriyoruz. Yoksa yapmadığımız bu hareket nedeniyle sağlığımızı kaybediyoruz. Hareketli yaşamla sağlığımızı devam ettirebiliriz. Hareketlilik bir sürü ilaçtan daha önemli. Biz illaki arabaya bağlı olan bir toplum değiliz. Bu kültürü yaptıkları katkı içinde herkese teşekkür ediyorum.”

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›