“Yerli Üretim” logosu artık zorunlu!

Ticaret Bakanlığı’nın, “Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile; üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığı’nce tespit ve ilan edilen “yerli üretim” logosunun kullanımına ilişkin esasların belirlendiğini kaydeden Bartın Ticaret ve İl Müdürü Serpil Yüzlü, tebliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde, bu aykırılık, gereği yapılmak üzere uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu Valiliğe bildirileceğini söyledi.
Bu haber 2018-10-08 09:48:16 eklenmiş ve 424 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Ticaret İl Müdürü Serpil Yüzlü, Ticaret Bakanlığı’nın, ‘Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Tebliği’ Resmi Gazete’de yayınlandığını bildirdi.

 

Buna göre, üretim yeri Türkiye olan mallar için Ticaret Bakanlığı’nca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretin kullanılması zorunlu olacak.  Üretim yeri Türkiye olan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerde kullanımına başlanan “yerli üretim” logosu, etiketler ve fiyat listelerine, kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilecek. Malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı ile bu fiyatların uygulanmaya başlandığı tarih etiketlere yazılacak. 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu’nun ilgili maddesinde belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilen mallar, el ve ev sanatları ürünleriyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun ilgili maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye’de elde edilen veya üretilen mallar, yerli üretim sayılacak.

 

Valiliğe bildirilecek

 

Bu kapsamda Türkiye’de çıkarılan madencilik ürünleri, ülkede toplanan bitkisel ürünler, doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar, tutulan ve avlanan balıkçılık ve avcılık ürünlerinde de “yerli üretim” logosuna yer verilecek. Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar söz konusu tebliğ hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevli olacak. Tebliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde, bu aykırılık, gereği yapılmak üzere uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu Valiliğe bildirilecek. 

 

 

‘Yerli Üretim’ logosu kullanımı zorunlu

 

Söz konusu tebliğe ilişkin açıklamada bulunan Bartın Ticaret İl Müdürü Serpil Yüzlü, perakende olarak satışa sunulan ve üretim yeri Türkiye olan malların etiket ve fiyat listelerinde ‘Yerli Üretim’ logosu kullanmalarının zorunlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bilindiği üzere 18/9/2018 tarihli ve 30539 ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, 3/10/2018 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek, etiket ve listelerde bulunması zorunlu bilgilere ‘malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih’ ile ‘üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret’ hususları eklenmiştir. Bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte ‘Yerli Üretim’ logosu Bakanlığımızca hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yerli üretim logosunun mevzuata uygun olarak kullanılmasında malın üretim yerinin tespiti büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda ‘Yerli Üretim’ logosunun perakende satışa konu hangi malların etiketleri üzerine yerleştirileceği hususu ile logonun kullanımına ilişkin usul ve esaslar yayımlanan Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Tebliğ ile belirlenmiştir. Buna göre perakende olarak satışa sunulan ve üretim yeri Türkiye olan malların etiket ve fiyat listelerinde ‘Yerli Üretim’ logosu kullanmaları zorunlu tutulmaktadır.

 

Yerli üretim olarak kabul edilmeyecek

Düzenlemeyle Sanayi Sicil Kanununun 1’inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilen malların, Türkiye’de üretilen el ve ev sanatları ürünleri ile Gümrük Kanunu’nun 18’inci maddesinde sayılan ürünlerden (sanayi, gıda ve tarımsal ürünler, ile madenler vb.) Türkiye’de elde edilen veya üretilen malların  ‘Yerli Üretim’ sayılacağı kabul edilmiştir. Bu doğrultuda yurt dışından ithal edilen ve Türkiye’de sadece ambalajlanarak piyasaya arz edilen ürünler yerli üretim olarak kabul edilmeyecektir. Örneğin Rusya’dan ithal edilen pirincin Türkiye’de sadece ambalajlanarak satışa sunulmasının yerli üretim sayılmayacağı değerlendirilmiştir.

 

“Türkiye’de üretilen her mal yerli üretim”

Ayrıca, sermayesi yabancı olmakla birlikte Türkiye’de yatırım yapan ve katma değer üreten üreticilerin de yerli sayılacağı göz önünde bulundurularak  Türkiye’de elde edilen veya üretilen malların yerli üretim sayılması gerektiği değerlendirilmiştir. Diğer taraftan ‘Yerli Üretim’ kavramı ile ‘Yerli Malı’ kavramları farklı olup birbirlerinin yerine kullanılmamaktadır. Zira sermayesi yabancı olmakla birlikte Türkiye’de yatırım yapan ve katma değer üreten firmalar tarafından Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan her tür mal için de fiyat etiketlerinde yerli üretim logosu kullanılması zorunluluğu bulunmaktadır.”

 

ETİKETLER :
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›