“Bina Kimlik Sistemi” hayata geçiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilecek Bina Kimlik Sistemi ile binaların periyodik olarak denetimi yapılacak, bodrumu kata çevirme, ilave kat çıkılması, kolon kesilmesi gibi aykırılıkların engellenmesi sağlanacak.
Bu haber 2021-03-23 15:17:17 eklenmiş ve 149 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Deprem Araştırma Komisyonunda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni inşa edilecek binalara kimlik kartı verileceğini söyledi. Kurum, uygulamanın 2021 yılı ikinci yarısında başlayacağını bildirdi.

 

Bina kimlik sistemiyle ilgili bir açıklama yapan Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Bina Kimlik Sistemi’ne (BKS), son 5 yıl boyunca ülkemizde bina istatistikleri göz önüne alındığında 2021 yılı sonunda 100 bin binanın Bina Kimlik Belgesi ile etiketlenmesi hedeflenmekle birlikte, etaplar halinde tüm yapı stoğuna uygulanması planlandığını söyledi.

 

Özcan, açıklamasında şöyle dedi:

 

“Ülkemizde yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın teknik ve genel bilgilerine, Bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem bina sahibi vatandaşlarca hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla geliştirilen Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması başlıyor. 2021 yılı 2’nci çeyreğinden itibaren, binalara teknolojik bir levha halinde kimlik belgesi verilmesi ve bina üzerinde montajının yapılmasına ilişkin proje için Bakanlığımız ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 08.03.2021 tarihinde protokol imzalanmıştır. Proje şimdiden yapı sektörünün sadece ülkemizde değil uluslararası platformda da en inovatif ürünü olarak aday olmaya hazırdır.

 

Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan Bina Kimlik Sistemi ile, periyodik olarak denetiminin tekrar yapılarak, ilave kat atılması, kolon kesilmesi gibi statik aykırılıkların engellenmesi hedefler arasındadır.

 

“Tüm yapı stoğuna uygulanması planlanıyor”

 

Projenin en önemli faydalarından biri de; yangın, deprem gibi afet anlarında binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu vasıtasıyla her düzlemde uzak bir mesafeden ulaşılarak, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda erişilmesi hayati önem sağlayan bilgilere erişilmesine imkân sağlayacak olmasıdır. Her binada kullanılan tüm malzeme bilgileri depolanarak bir veri havuzu da oluşturulacak ve bu sayede gerek inşaat sektörü gerekse binayı satın alacak ya da kiralayacak vatandaşlar için bir yapı kullanım kılavuzu teşkil edilmiş olacaktır.

 

Bina Kimlik Sistemi’ne (BKS), son 5 yıl boyunca ülkemizde bina istatistikleri göz önüne alındığında 2021 yılı sonunda 100 bin binanın Bina Kimlik Belgesi ile etiketlenmesi hedeflenmekle birlikte, etaplar halinde tüm yapı stoğuna uygulanması planlanmaktadır.”

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan Bina Kimlik Sistemi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›