“ÇED sürecini tamamen iptal etmesini bekliyoruz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan; durdurulmuş olan termik santral ÇED sürecini ÇED olumsuz kararı yönünde tesis edilecek idari işlem ile tamamen sona erdirdiğini ve çevre düzeni planlarında yapmış oldukları değişiklikleri, mahkeme kararları doğrultusunda tamamen iptal ettiklerini müjdelemesini beklediklerini açıklayan Bartın Platformu, “Ancak bu şekilde Amasra’da termik santral kurma girişimi, bir daha gündeme alınmayacak şekilde tamamen ortadan kalkacaktır.” dedi.
Bu haber 2021-03-13 00:57:39 eklenmiş ve 196 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önemli bir dizi temaslarda ve incelemelerde bulunmak üzere Bartın’a geldi.

 

Bartın’a birçok müjde veren Bakan Kurum’un en çarpıcı açıklamalarından biri de yılladır mücadele verilen termik santral konusunda oldu.

 

Bartın Valiliği’nde yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından bir basın açıklaması düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Burada yaptığımız istişarelerde de gerek çevremizde gerekse doğamıza zarar vermeden gelecek nesillere en güzel şekilde bırakacak bir anlayışla çalışmalarımızı yapmaya gayret gösterdik. Amacımız, hedefimiz güzel ve yeşil Bartın’ımızı daha güzel hale getirecek çalışmaları bu anlayışla yapmadık. Bu çerçevede aldığımız kararları da sizlerle paylaşmak isterim. Daha önce gündem olan ve burada vatandaşlarımızın da merakla beklediği Amasra Tarlaağzı mevkiinde yapılması planlanan termik santralimiz. Termik santrale ilişkin şuanda herhangi bir yürüyen ÇED çalışması bulunmamaktadır.  Diğer taraftan bölgedeki kömür rezerviyle alakalı hem madencilik hem de yükleme faaliyetlerine ilişkin gerek istihdam noktasında gerekse ülkemize ve ilimize katacağı katma değer noktasında talepleri var. Az önce yüklenici firmayla da görüşmelerimizi yaptık. Sayın Enerji Bakanımız bu hassasiyetlerimiz noktasında bize de verilmesi gereken tüm desteği verdi. Yine bu çerçevede yapılacak çalışmalar tamamen çevre ve doğa hassasiyeti üzerinden yürütülecektir. Vatandaşlarımız bu noktada müsterih olsunlar. Herhangi bir ÇED çalışması bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda maden rezervi ve yükleme faaliyetlerine ilişkin çalışmalar da vatandaşlarımızın takdiriyle değerlendirecektir.” açıklamasında bulunmuştu.

 

“ÇED sürecini tamamen iptal etmesini bekliyoruz”

 

Yaşanan bu gelişmeler üzerine Bartın Platformu’ndan bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Amasra’da yapılmak istenen termik santralin ÇED sürecinin tamamen durdurulmadığına dikkat çekilirken, Mehmet Hattat’ın daha önce yapmış olduğu bir toplantıda kullandığı “Ben kömürcü Mehmet ağa değilim, mahallenin delisi değilim” sözleri de hatırlatıldı.

 

“Buruk bir sevinç olmaktan öteye gidemedi”

 

Bartın Platformu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum 6 Mart Cumartesi günü geldiği Bartın’da, basın toplantısında yaptığı açıklamada; Amasra’da termik santrale yer olmadığını, eğer Hattat Holding projesinde termik santralden vazgeçerek, oradaki kömürü çıkarıp yapacağı limanla satmayı kabul ederse gerekli izni vereceğini söyledi. Bu açıklama tüm Bartınlıları sevindirdi. Fakat geçmişte buna benzer birçok açıklama duyduğumuz için bu sevinç, buruk bir sevinç olmaktan öteye gidemedi.  Bu sevincin tam bir sevinç haline dönüşmesi için; 4 Şubat 2021 tarihinde Bakanlıkta yapılan İDK toplantısında durdurulan termik santral ÇED sürecinin Sayın Bakan tarafından ÇED olumsuz kararı ile sonlandırılması ve termik santralin bir daha gündeme alınmayacak şekilde tamamen iptal edilmesini bekliyoruz.

 

“Mahallenin de delisi değilim” sözleri… hatırlatıldı

 

Çünkü daha önce hem idari, hem de yargısal olarak defalarca iptal edilmiş olduğu halde, termikçi şirket her seferinde hukuk tanımayarak,  yeni ÇED başvuruları yapmak suretiyle süreci yeniden başlatmıştı. Şirketin Amasra’ya kömür için gelmediği çok açıktır. Şirket 2005 yılında Amasra B sahasını Rödövans sözleşmesi ile 20 yıllığına kiralamıştır. Aradan geçen 16 yıla rağmen 1 kilo kömür dahi çıkarmamıştır.  Hatta üç kuyuyu açmış olmakla övünen şirket, maden ocaklarını kömür çıkaracak aşamaya getiremediği için yurt dışındaki finans şirketlerinden kredi arayışına girdiği halde başarılı olamamıştır. Şirket, en son Çinli bir proje grubu aracılığıyla Amasra madenlerini Çinli şirketlere pazarlamaya çalışmaktadır.  Aslında şirketin maden çıkarmakla ilgisi olmadığını şirketin patronu Mehmet Hattat’ın; ‘Bu kadar para harcadı, kömür çıkarıp satsın diyorlar. Ben kömürcü Mehmet ağa değilim. Kömür çıkarıp satacak kadar mahallenin de delisi değilim.’ şeklindeki açıklamalarından biliyoruz.

 

“Sahadaki tüm faaliyetlerini durdurdu”

 

Diğer yandan Hattat Holding’le Eren Holding 2017 yılında o zamanki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın huzurunda bir kömür anlaşması yapmıştı. Bu anlaşmaya göre Hattat Holding Amasra’da üreteceği kömürü Eren Holding’e satacaktı. Fakat Hattat Holding aradan geçen 4 yıla yakın süre içinde, bir kilogram kömür üretip satmadığı gibi, Amasra B kömür sahasındaki mevcut işçilerinin çoğunu işten çıkarıp bu sahadaki tüm faaliyetlerini durdurmuştur.

 

“Doğru olmadığını düşünüyoruz”

 

Tüm bu gelişmelerin ışığında 16 yıldır Hattat Holding’e emanet edilen Amasra B sahasının, termik santralin önünü açmak için bir paravan olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ülkemizin ve bölgemizin önemli bir zenginlik kaynağı olan taşkömürlerinin değerlendirilmesi bizlerin de önemli bir beklentisidir. Fakat Hattat’ın bunu yapmayacağı çok açıkken, bu kaynakların ona emanet edilmesinin de doğru olmadığını düşünüyoruz. Yörede termik santral düşüncesi ortadan kaldırıldığı zaman, Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak olmadığının ortaya çıkacağından eminiz. Bunun için Amasra’da termik santralin bir an önce ÇED olumsuz kararı ile iptal edilmesi gerekmektedir.

 

“Tamamen ortadan kalkacaktır”

 

Bu bilgiler ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’dan; durdurulmuş olan termik santral ÇED sürecini ÇED olumsuz kararı yönünde tesis edilecek idari işlem ile tamamen sona erdirdiğini ve çevre düzeni planlarında yapmış oldukları değişiklikleri, mahkeme kararları doğrultusunda tamamen iptal ettiklerini müjdelemesini bekliyoruz. Ancak bu şekilde Amasra’da termik santral kurma girişimi, bir daha gündeme alınmayacak şekilde tamamen ortadan kalkacaktır.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Platformu termik santral HEMA Amasra
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›