Halk Otobüsleri ihalesi Meclis’te de tartışma konusu oldu!

Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı sonucu ihalesi iptal olan ve ruhsat sorununun çözümü için bekleyen Bartın Belediye Halk Otobüsleri Kooperatifindeki araçların durumu Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. Meclis, 30 aracın ruhsatlandırma yoluyla ihale edilmesi talebini değerlendirirken CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu, mahkeme sonuçlanıp kesinleşmeden yeni bir ihale yolunun açılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade ederek Meclis’i uyarmak istediklerini belirtti. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise bundan sonra halk otobüslerinin ruhsatlandırma yoluyla ihale edileceğini ve konunun komisyonda detaylıca incelenmesi gerektiğini aktardı.
Bu haber 2021-02-04 18:56:47 eklenmiş ve 177 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Şubat Ayı Meclis Toplantısı pandemi tedbirleri çerçevesinde Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında yapıldı.

Toplantıda AK Parti grubu  AK Parti grubu, İnkumu tepesindeki alanlardan otopark yapılmasıyla ilgili müsait alanların araştırılacak belirlenmesi, İnkumu içinde karavan ve araç alanlarının tespit edilmesi, İnkumu’nda peyzaj çalışması yapılacak alanların tespit edilmesiyle ilgili öneride bulunurken öneriler Meclis gündemine alındı.

Yoklama ile başlayan ve 2 oturumda gerçekleştirilen toplantıda 39 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Gündemde 17 yeni konu bulunurken, 22 madde ise Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda komisyonlara havale edilen konuları içerdi. Komisyonlardan gelen 22 gündem maddesi kabul edildi. Gündemde yer alan 17 yeni konunun da ilgili komisyonlara havalesi yapıldı.

 

Çavuşoğlu: “Otobüsçü arkadaşlarımız zarar görüyor”

 

Toplantıda mahkeme kararı sonucu ihalesi iptal olan Belediye Halk Otobüsündeki araçların durumu da tartışma konusu oldu. Meclis, ihale yöntemi ile 30 araçlık Özel Halk Otobüsü Toplu Taşıma Çalışma Ruhsatı verilmesi talebini de değerlendirdi. CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu mahkeme sonuçlanıp kesinleşmeden yeni bir ihale yolunun açılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Bu maddeyle ilgili ihaleyi yürütme durdurma kararı verildiğini kaydeden CHP’li Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Bu maddeyle ilgili ihaleyi yürütme durdurma kararı verildi. Biz 5 Kasım 2020 tarihli Meclis kararında 30 adet Özel Halk Otobüsü çalıştırılmasına karar verdik. Bu karar farklı bir karar. Burada çalışma ihaleye yöntemiyle ruhsatı verilmesi talebinin görüşülmesi istenmiş. Halk otobüslerinin çalışması Bartın’da esas. Biz parti olarak onları dinledik. Adamların sıkıntıları var ama kanaatimize göre Belediyemiz bu konuda uygulamasını isabetli yapmıyor. Bu sebeple otobüsçü arkadaşlarımız ve vatandaşlar zarar görüyor. Bizim Belediyenin halk otobüslerini Sayıştay raporundaki işaret ettiği imtiyaz, ruhsat, kiralama ve hizmet satın alma yollarından hangisini seçeceğimizi belirlememiz lazım ki biz Belediyeye Meclis olarak ‘Hayır siz ruhsattan vazgeçin, kiralama yoluyla devam edin’ diyebilelim.

 

“Yeni bir ihale yolu açılması hukuka aykırı”

 

Biz burada doğru yaparsak uygulamada bu şekilde doğru gider ve halk otobüsleri açısından Bartın Belediyesinin başını ağrıtan bütün sıkıntılar ortadan kalkar. İkinci bir ihaleye yetki vermek bize göre yanlış. Biz bu yetkiyi 5 Kasım 2020 tarihli olarak size verdik. Siz bunu ruhsatlandırma yoluyla yanılmıyorsam 26 tanesini ihale yaptınız fakat itiraz sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. Fakat mahkeme daha sonuçlanmadı ve bu mahkeme sonuçlanmadan Belediyenin yeni bir ihale yolu açması zaten hukuka aykırı. Bu gündemde ikinci bir hukuka aykırılık yaratılıyor. Bu nedenle biz Meclisi uyarmak istiyoruz.

 

“40 bin TL bankalardan kredi çektiler”

 

Duyduğum kadarıyla her biri 40 bin TL bankalardan kredi çektiler ve Belediyeye ihale bedelini teminatıyla ödediler. Şimdi o parayı geri alamıyorlar. İnsanlar bu yönüyle mağdur. Bunun devamında halk otobüslerinin yeniden ikinci bir şekilde ihaleye çıkarılmasıyla yeni bir sorun daha ortaya çıkarılıyor. Komisyondan dikkate almasını istediğimiz asıl nokta Belediye Sayıştay raporundaki belirtilen hususlardan hangisini dikkate alacağını tartışmalı. Bundan bir sene önce kiralama yoluyla verirken şimdi ruhsatlandırma yolunu neden seçtiğini Belediye halka izah etmedi.”

 

Akın: “Bundan sonra ruhsatlandırmayla devam edilecek”

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise konunun  Sayıştay’dan ziyade Belediye kanunu ilgilendiren bir konu olduğunu ifade ederek Belediye Halk Otobüslerine ruhsat veren belediyeleri tek tek sayarak örnek gösterdi. Başkan Akın, ayrıca bundan sonra ruhsatlandırma yoluyla devam edileceğini ve konun komisyonda incelenmesi gerektiğini  kaydetti. 

 

Konu, komisyona havale edildi

 

Akın’ın açıklamaları sonrası Meclis, ihale yöntemi ile 30 araçlık Özel Halk Otobüsü Toplu Taşıma Çalışma Ruhsatı verilmesi talebini, Bartın Belediyesine bağlı olarak çalışmakta olan Özel Halk Otobüslerinde HES kodu sorgulanabilmesi için, Sağlık Bakanlığı ile salgınla mücadele kapsamında verilerin aktarımına ilişkin protokol yapılması talebini ve Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğinin 9. maddesine çalışılacak güzergahların eklenmesi talebini görüşülmesi üzerine Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna havale etti.

Karasu Köyü İnkum Mevkiinde işaretli olan yerlerin otopark olarak belirlenmesi ve ihale yöntemi ile kiraya verilmesi talebi Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve Kültür Komisyonuna gönderildi.

 

İkinci oturumda 2 madde karara bağlandı

 

İlk oturumda görüşülen 39 gündem maddesinin akabinde Meclis toplantısına ara verilerek, 2.oturuma geçildi.

Komisyonlarda gerekli görüşmelerin yapılabilmesi adına verilen aranın ardından gerçekleştirilen 2.oturumda gündemin 2.maddesinde yer alan ihale yöntemi ile 30 araçlık Özel Halk Otobüsü Toplu Taşıma Çalışma Ruhsatı verilmesi talebi ve gündemin 4.maddesinde yer alan Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğinin 9. maddesine çalışılacak güzergahların eklenmesi talebi görüşüldü.

Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonunda yapılan değerlendirmelerin akabinde 2 madde Belediye Meclisinde komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.

 

Şehrimize hizmet etmek için çalışıyoruz”

 

Tartışmalı geçen toplantının ardından açıklamada bulunan Başkan Akın; “Bartın Belediye Meclisi Şubat Ayı Toplantımızı gerçekleştirdik. Belediye personelimizle, halkımızla, belediye başkan yardımcılarımızla ve belediye meclis üyelerimizle birlik ve beraberlik içerisinde şehrimize hizmet etmek için çalışıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gerçekleştireceğimiz toplantıda görüşülen konuların şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Meclisi Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›