Özkan’dan önemli mesajlar! “Dayanacak gücümüz kalmadı” dedi Artan fiyatlara dikkat çekti!

Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, bir yıla yaklaşan Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde esnafın yaşadığı mağduriyetler karşısında artık dayanacak gücü kalmadığını vurguladı. Bartın’da da artık “mahalle bakkalı”na dönüşen zincir marketler ile ilgili de eleştirilerde bulunan Özkan, “Şehrimizde 80’e yakın ulusal market dediğimiz marketler var. Artık market olmaktan çıkıp mahalle bakkalı oldular. Bitmiş olan esnaf daha çok bitme noktasına geldi” dedi. Özkan, fiyat artışlarına dikkat çekmek için programa yağ, yumurta ve çay paketi ile katıldı.
Bu haber 2021-02-03 12:49:14 eklenmiş ve 144 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Bakkallar Bayiler Odası, yaklaşık 30 meslek grubuna mensup bin civarında üyesi bulunan ‘karma’ odalardan biri. Bakkallar, marketler, tekel bayiler, büfeler, kafeler, restoranlar, ekmek fırınları, zahireciler, uncular, pazarcılar, seyyar satıcılar gibi birçok meslek grubu Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası’na bağlı.

Böylesine geniş yelpazedeki bir esnaf grubunu bünyesinde bulunduran Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası’nın Başkanı olan ve hemen her fırsatta esnafların sorunlarını dile getirip yetkililer nezdinde çözüm arayışı içinde olan Barış Özkan, EYBEY Medya ve Yayımcılık bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Dijital TV’de, gazeteci Mustafa Ahmet Oktay tarafından hazırlanıp sunulan “Enine Boyuna”  programına konuk oldu.

 

“Ne esnafımız ne devletimiz zarar görsün”

 

Başkan’ı Barış Özkan, Covid-19’un yarattığı yıkımı Bartın Dijital TV’de anlattı. “Bünyemizde bulunan meslek grupları pandemiden en çok etkilenen meslek gruplarıdır” diyen Özkan, esnaf odalarının hükümetle esnaf arasındaki köprü olduğunu anımsatırken, “Hepimiz aynı gemideyiz ne esnafımız zarar görsün ne de devletimiz.” ifadesini kullandı.

 

“Günlük para ile iş yapan insanlarız”

 

“Biz kısıtlamadan dolayı evden çıkamazken Uludağ’da tatiller yapılıyor” diyerek, ulusal basında da haber olan ve geniş kitlelerin tepkisini çektikten sonra İçişleri Bakanlığı’nın bir genelge ile önlem aldığı Uludağ ve benzeri kış tatili mekânlarındaki görüntülere sitem eden Özkan, sözlerini sürdürerek şöyle dedi:

 

“Benim kafelerim, restoranlarım, lokantalarım kapalı. Herkes paket servis yapıyor. Bir mağduriyet var. 2020 yılına başlarken hesaplarımızda pandemi yoktu. Pandemi ile ilgili bir planlamamız yoktu. Küçük esnaf olarak günlük para ile iş yapan insanlarız. Çok sayıda birikim ve sermaye yok. Bartın da 200’e yakın kafe var. Buralarda bin 500 civarında kişi istihdam ediliyor. Bunun dışında 12 tane müzikhol ve birahane işletmesi mevcut. Bu süreçte müzikholler ve tekel bayilerimiz günah keçisi ilan edildi. Alkol yasaklarından dolayı tekel bayileri ciddi manada sıkıntı çekiyor.

 

“Bu para yeterli değil”

Pandeminin bitmesini heyecanla bekleyen kişiler öncelikle bizleriz. Çünkü dayanacak gücümüz kalmadı. Kiralar ödenemiyor, ihtiyaçlar alınamıyor ve çocuklar mağdur oluyor. Beni üyelerim arıyor, çok üzülüyorum. Ama elimizden bir şey gelmiyor. Biz sesimizi sizler sayesinde duyurabiliyoruz. Sosyal medya aracılığı ile ulaşabiliyoruz. Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımıza 6 maddeli bir öneride bulundu. Bu maddelerden 3’ü geçti. Devletin vermiş olduğu hibe desteklerini hak eden kişiler alabiliyor. Ama almayan birçok meslek gurubu var. Maalesef bakkallarımız bu sürecin içine dahil edilmedi. Parayı kazanan büyük marketler oldu. Tekel bayiler bu sürecin içine dahil edilmedi. Bu süreçte bu para yeterli değil. Genel Başkanımız Bendevi Palandöken de bu süreç başladığından beri hep şunu söyledi; ‘Asgari ücret ayarında esnafımıza hibe verilmesi gerekiyor.’ Sürekli olarak bakanlığımıza bu konuda başvuru yapıldı.

 

“Gerekli Bakanlıklara ulaşıyoruz”

 

Bu süreçte devletin yapacağını belirttiği kira destek ödemeleri ile ilgili de ciddi problemler var. Bilinmeyen bir edenden dolayı kira yardımından faydalanmak için başvuran esnaflarımızın neredeyse yüzde 90’ı ret cevabı aldı. Sistemden kaynaklı bir hata olduğu söylenildi. Kira sisteminde neyi nasıl değerlendiriyorlar bilmiyoruz. Yeni kırmızı buton düğmesi açıldı, sayfada ‘ret’ olanlar itiraz edebiliyor. Bartın’da direk müracaat edilecek yer yok.  Biz Oda olarak gerekli yerlere gerekli Bakanlıklara ulaşıyoruz.

 

“Kademeli olarak açılsın”

 

Bin lira 2 bin lira vermesinler istemiyoruz, yarın dükkânımızı açsınlar biz devletimize daha fazla vergimizi verelim. Esnafımızın mağduriyeti ancak bu şekilde gider. Kademeli olarak açılsın. Biz Bartın olarak her şeye çok dikkat ettik. Polislerimizle, jandarmamızla esnaflarımızı dolaşarak kontrollerimiz gerçekleştirdik. Bartın bu şartlara zaten uyuyordu.

 

“Kapanan işletmelerimiz var”

 

Görünen köy kılavuz istemez. Bartın’da hepimiz çarşıya çıkıyoruz ve görüyoruz. Büyük firmalar başka yerlere taşıdı iş yerlerini kiralar ağır geldi. Kapatan çok işletmemiz var. Kafelerimizin yüzde 80’i satılık bu kafelerin çoğu da şehrimize okumaya gelen okurken ticaret yapmak isteyen arkadaşlarımıza ait. Burada değiller şehirde sosyal alanları geliştirmek için küçük sermayelerle açılan yerler.  İş yerini devretmek isteyen çok sayıda tekel bayi var. Şubat ayında kademeli olarak işletmeler açılmalı. Bakın buradan bir kez daha uyarıyorum, gerçekten esnafımızın dayanacak gücü kalmadı.

 

“Şehir olarak lütfen artık birbirimize sahip çıkalım”

 

Biz Oda olarak bayından beri üye aidatları konusunda hiçbir zaman ısrarcı olmadık. Aidatları veren üyelerimizden alıyoruz. Benim oda yönetim tarzımı herkes çok iyi bilir. Bu zamana kadar kimseyi oda aidatı için şartlama ve zorlama yapmadık. Kendi gönül rızasıyla oda aidatlarını vermek isteyen üyelerimiz vermiştir. Bize gelip ‘Faaliyet Belgesi lazım’ veya ‘başka belgeler lazım’ deyip de ‘aidatını ödemedin vermem’ diye geri çevirdiğim üyem yok. Ben Bartın’ın çocuğuyum ve Bartın için çalışıyorum. Kimse alınmasın kırılmasın ama Bartınlı’nın Bartınlı’dan başka düşmanı yoktur. Birbirimizi sahiplenmiyoruz, birbirimizi sevmiyoruz. Birlik olamıyoruz. Şehir olarak lütfen artık birbirimize sahip çıkalım. Herkesin ayrı ayrı sorunları var ama gün birlik zamanı.

 

“Esnaf, icraata bakar”

 

Şehrimizde 80’e yakın ulusal market dediğimiz marketler var. Artık market olmaktan çıkıp mahalle bakkalı oldular. Bitmiş olan esnafı daha çok bitirme noktasına geldi. Marketi geçtik, her şey var içinde telefon, bilgisayar, akü, zincir gibi şeyler böyle bir şey yok.  Bunun yasal zeminleri var. Biz Bartın Belediyesine bir önerge verdik. Ulusal marketlerin şehrimizde küçük esnafımızı mağdur ettiğini zor durumda bıraktığını söyledik. Ruhsat verilirken iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledik.  Lafla esnafın yanında olunmuyor. Siyasilere söylüyorum bunu. Esnaf, icraata bakar. Bartın Belediyesi’nde komisyondan sonra Meclis’ten ‘Bizim bununla ilgili yasal bir çerçevemiz yoktur. Biz bir engelleme yapamayız’ diye ‘ret’ kararı geldi. Bu tek parti ile alakalı değil. CHP, MHP ve AK Parti üyelerinin olduğu meclis kararı bu.  Benim hangi bakkalımda akü satılıyor? Benim hangi bakkalımda buzdolabı satılıyor? Bunların satılacağı yer marketler değil ama satılıyor. Yasaklı günlerde benim esnafım kapalı ama onlar açık. Sinop Belediyesi ve Alanya Belediyesi’nin almış oldu kararlar doğrultusunda ulusal marketlere sınırlamalar ve kısıtlamalar getirildi. Ama Bartın’da böyle bir durum yok. Alanya belediyesinin almış olduğu kararda ruhsat verilirken iş yerinin en az 300 metre olması gerektiği yazıyor. Bartın’da ise 50 metrelik bir dükkâna Mini Şok açıyorlar. Mahalle bakkalı haline döndüler iyice. Biz Bartın’da ki bütün belediyelerden bir şeyler bekliyoruz. Adım başı zincir market var. Bir sokakta 3 farklı markanın marketi var. Kaldırımlar arabaları tarafından işgal diliyor.  Engelli çizgisinin üstünü kapatıyorlar.”

 

Oktay’dan “Mahalle bakkallarından alışveriş yapalım” çağrısı

 

Tam da bu noktada, söze giren Mustafa Ahmet Oktay, esnafın ayakta kalabilmesi için vatandaşlara da görev düştüğünü belirtirken şunları söyledi:
“Bir zincir market her şeyi satıyor. Manavcıyı ve pazarcıyı bitirdi. Buzdolabı satıyor. Bir tane getiriyor. Amacı müşteriyi içeri sokmak aslında bir tuzak diyebiliriz. Alışverişlerimizi mahalle bakkallarından yapalım sahip çıkalım. Sokağa çıkma yasaklarında mahalle bakkallarımız evlerimize getirdi ürünleri. Sokağa çıkma yasağı kalktığında bütün herkes zincir marketlere koştu. Bakkalları unuttuk. Lütfen en yakınınızdaki bakkaldan alışveriş yapın. Sebze ve meyvenizi pazardan, manavdan alın. Böylece esnafa destek olabilirsiniz.”

 

“Denetimler çok sıkı”

 

Ticaret İl Müdürlüğü’nün fiyat etiketi ile ilgili denetim yaparken, denetimde Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası’nın da dahil olmasını istemesi üzerine kendisinin de bizzat denetimlere katıldığını kaydeden Özkan, “Gıdanın sağlık ve güvenliğini Tarım İl Müdürlüğü kontrol ediyor. Gıdanın fiyat ve etiket politikasını Ticaret İl Müdürlüğü takip ediyor. Ürünün gramaj noktasını da Bilim Teknoloji Müdürlüğü takip ediyor. Bir markete gittiğiniz zaman 3 veya 4 kurumla gidiyorsunuz. Çok ciddi anlamda denetimler oluyor. Belki yıl içerisinde 10 bin kere denetim yapılıyor” dedi. Özkan, markete giden herkesin bu kontrolleri yapabileceğini ve CİMER’e şikâyette bulunabileceğini de sözlerine ekledi.

 

“Belediye bu dönem kira almasın”

 

Son olarak Bartın Belediyesi’nden bu süreçte kendilerine dükkanlardan kira alınmamasını isteyen Özkan, “Belediyenin kiracısı çok esnafımız var.  Belediyeye ait dükkânlardan en azından bu süreçte kira alınmamasını istiyoruz. Zam yapılmasın ertelensin. Arkadaşlarımızın ciddi ihtiyaçları var. Dükkânların açık olması para kazanıyor anlamına gelmiyor. Bütün Belediye Başkanlarından isteğimiz budur. İmkânları doğrultusunda destek olsunlar. Biz esnaf olarak siyasilerimize elimizden gelen desteği verdik. Artık bir bütünlük oluşturalım.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan Bartın Dijital Tv esnaf
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›