Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İl bazında çalışmalar yürütülecek” dedi

Bartın’daki herkesin gözünü kulağını çevirdiği Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni bir anayasayı tartışma vakti geldi. Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” dedi. Koronavirüs tedbirlerinin de yeniden gözden geçirildiği toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitim-öğretimin kademeli başlaması için gereken çalışmaların da yürütüleceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri vaka sayısının iyice azaldığı Bartın’da normalleşme umutlarını arttırırken gözler alınacak yeni kararlarda.
Bu haber 2021-02-02 14:50:21 eklenmiş ve 142 kez görüntülenmiştir.

 

Gözler vaka sayısı düşen Bartın için alınacak kararlarda

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

 

 

Bartın’daki binlerce kişi de dahil olmak üzere milyonların gözünün kulağını çevrildiği toplantıda ele alınan konulara dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye sürekli yeni eserler kazandırarak hizmet etmek, milletin refahını, huzurunu, güvenliğini güçlendirmek ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel çıkarlarını korumak için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

 

Yeni anayasanın da gündeme geldiği toplantıya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

 

“Yeni yılın ikinci ayının ilk kabine toplantısını az önce tamamladık. Dünya ve ülkemiz için oldukça zorlu geçen 2020 yılının ardından büyük umutlarla girdiğimiz 2021’i yeni bir şahlanış yılı hâline getirmenin gayreti içindeyiz. Bu amaçla yılın ilk gününden itibaren bir yandan salgınla mücadelemize, diğer yandan yatırımlarımıza eser ve hizmet kazandırma çalışmalarımıza hız verdik. Nitekim sadece Ocak ayında milletimizin hizmetine sunduğumuz eserlerin şöyle kısa bir özeti bile bu doğrultuda kat ettiğimiz mesafeyi göstermeye yeterli olacaktır.

 

Bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmiyor, geleceğin büyük ve güçlü Türkiye’sini inşa etmek için her alanda yoğun hazırlıklar yürütüyoruz. Ülkemizin son 18 yılının en büyük özelliği demokraside ve ekonomide kesintisiz bir reform gündemine sahip olmasıdır. Yıllarca siyasi istikrarsızlıklar, ekonomik krizler, darbeler vesayet kıskacınca bu ülkenin ve milletin enerjisini, vaktini, imkânlarını heba edenlerin yol açtığı kayıpları telafi etmek için gerçekten çok çalıştık. Üstelik bu mücadeleyi ülkeyi bu hâle getiren vesayetçilerin, darbecilerin, kriz tüccarlarının nice sinsi tuzaklarına rağmen başarıya ulaştırdık. Tabi reform dediğimiz değişim ve dönüşüm gündemi dinamik bir süreci ifade ediyor.

 

“Görevimiz, yeni reform gündemleri oluşturmaktır”

 

Bizim görevimiz dünyanın ve Türkiye’nin değişik şartlarına, milletimizin değişen ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre yeni reform gündemleri oluşturmaktır. Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya kadar dünyanın her yerinde köklü siyasi, sosyal, ekonomik çalkantılar yaşanırken, Türkiye’nin olduğu yerde çakılıp kalması elbette düşünülemez. Ülkemiz yıllarca küresel siyasi ve ekonomik değişimlerin gerisinde kalıp statükoya teslim olduğu için hep büyük bedeller ödemiştir. İnşallah bu defa küresel siyasi ve ekonomik değişimin önünden giderek kendi inisiyatiflerimizi hayata geçirmek suretiyle hedeflerimize ulaşacağız. Ülkemiz işte bu amaçla bir süredir ekonomiden güvenliği her alanda bölgesel ve siyasal liderlik politikası izlemektedir. Geldiğimiz noktada yeni ve köklü reform ihtiyaçlarının artık ertelenemez olduğunu gördük. Bu çerçevede hukuki ve ekonomik reform paketlerinin hazırlıklarını zaten bir süre önce başlatmıştık. Adalet Bakanlığımız hukuki reformlarla, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ekonomik reformlarla ilgili teknik çalışmaları hamdolsun belirli bir seviyeye getirdi.

 

“Reform paketlerimizin felsefesini ve hedeflerini paylaşacağız”

 

Bu reform paketleri çalışırken dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmelerin detaylı bir analizi yanında, ilgili tüm bakanlıklarımız, kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldı. Hazırlık çalışmalarında ortaya konan tespitler ve teklifler çerçevesinde her kesimin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak taslaklar ortaya çıktı. Şimdi bu taslakları hem kendi içimizdeki kurullarımızda hem de Cumhur İttifakındaki ortağımızla değerlendirerek nihai aşamaya getireceğiz. İnşallah çok yakında reform paketlerimizin felsefesini, amaçlarını, hedeflerini ve faaliyet başlıklarını içeren kapsamlı bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız. Hemen ardından yasamanın alanındaki konularla ilgili mecliste idari alandaki konularla ilgili de Cumhurbaşkanlığımızda gereken müşahhas adımları atmaya başlayacağız.

 

“Önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz”

 

Anayasa çalışması öyle gizli saklı mahfillerde, terör örgütüyle irtibatlı kesimlerin gölgesinde, ülkesiyle zihni ve kalbi bağlantısı kopuk isimlerle yürütülebilecek bir iş değildir. Bu çalışmanın milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir. Cumhur İttifakındaki ortağımızla bu konuda bir anlayış birliğine varmamız hâlinde önümüzdeki dönem de yeni anayasa için harekete geçebiliriz.

 

“Yaptığımız yatırımların karşılığını zor günlerde alıyoruz”

 

Biz 18 senedir sağlığa, sosyal güvenliğe, sanayiye, teknolojiye yani toplumun refahını artıracak her alana büyük yatırım yapan bir ülkeyiz. Yaptığımız yatırımların karşılığını da işte bu gibi zor günlerde alıyoruz. Salgın süresince Türkiye’nin direnci kırılmadığı gibi tam tersine önüne yeni fırsatlar çıktı. Milletimiz azmini, çalışkanlığını ve yardımseverliğini bu dönemde yeniden tüm dünyaya gösterdi. Sağlıkçılarımızın özverisini sanayide, tarımda, hizmet sektöründe çalışan kardeşlerimin alın teri tamamladı. Aşı ve ilaç geliştirmeye kendini adayan bilim insanlarımızın tutkusunu, uzaktan eğitimle öğrencilerine ulaşan öğretmenlerimizin çabaları tamamladı. Salgına karşı hep birlikte topyekûn bir seferberlik yürüttük, hükûmetimiz de bu süreçte sağlıktan sosyal desteklere kadar her konuda vatandaşlarımızın yanında olacak adımları attı.

 

“Yerli aşı çalışmalarını yakından takip ediyoruz”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin değerlendirmeleri ayrıntılı bir şekilde yaptıklarını belirtti. Uzaktan eğitim-öğretimin temeli olan internete erişimlerindeki sınırlılığı da dikkate alarak köy okullarında 15 Şubat’ta eğitim-öğretimin başlamasını kararlaştırdıklarını açıklayan Erdoğan, 8 ve 12’nci sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacağını söylerken vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitim-öğretimin kademeli başlaması için gereken çalışmalar da yürütüleceğini kaydetti. Yine vakaların belirli bir sayının altına düşmesiyle birlikte esnaflara yönelik kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesiyle ilgili takvimi de başlatmayı planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamaları vaka sayısının iyice düştüğü Bartın’da normalleşme umutlarını da arttırdı.

“Bu çerçevede bugünkü Kabine Toplantımızda salgın tedbirlerini yeniden gözden geçirdik. Aşı çalışmalarının hızla sürmesi önümüzdeki dönemi görmemiz bakımından önemlidir. Sahadaki aşı uygulaması belirlenen öncelikler doğrultusunda sürüyor. Kovid-19’un mutasyona uğraması herkes gibi bizim de işimizi zorlaştırıyor. Buna rağmen Allah’ın izniyle bu küresel sağlık krizinin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Dışarıdan aşı tedarikinin sürdürülebilirliği şüphelidir. Dünyada bu konuda yaşanan ve giderek ayyuka çıkan kriz bize yerli aşa çalışmalarına hız vermemiz gerektiğini gösteriyor. Salgınla mücadelede en kritik hususlardan biri olan yerli aşı çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz Mart ayından bu yana süren bu salgın tedbirlerinin ekonomik ve sosyal hayat üzerindeki olumsuz etkilerini de gayet iyi biliyoruz. Bunların değerlendirmesini kazanımlarımıza halel getirmeyecek şekilde sürekli yapıyoruz. Bilim insanlarımızın görüşleri yanında, milletimizin her kesiminden gelen seslere de kulak veriyoruz.

 

“Köy okullarında 15 Şubat’ta eğitim-öğretimin başlamasını kararlaştırdık”

 

Kabinemizin bugünkü toplantısında da bu değerlendirmeleri ayrıntılı bir şekilde tekrar yaptık. Uzaktan eğitim-öğretimin temeli olan internete erişimlerindeki sınırlılığı da dikkate alarak köy okullarında 15 Şubat’ta eğitim-öğretimin başlamasını kararlaştırdık. Ancak, okulların açıldığı köylerde vaka artışı yaşanması hâlinde eğitim-öğretime yeniden ara verilebilecek, bunu da özellikle söylemek zorundayım. Çünkü bizim için Kovid hepsinden çok daha tehlikeli, çok daha Allah muhafaza önemli. Bizim yavrularımızın kaybına tahammülümüz olamaz. Onun içinde her türlü tedbiri almak durumundayız. 8 ve 12’nci sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacak. Vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitim-öğretimin kademeli başlaması için gereken çalışmalar da yürütülecek. Yine vakaların belirli bir sayının altına düşmesiyle birlikte esnaflarımıza yönelik kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesiyle ilgili takvimi de başlatmayı planlıyoruz. Bu vesileyle belediyelerden ve organize sanayi bölgeleri yönetimlerinden, il hıfzıssıhha kurulu kararlarının uygulanması hususunda hassasiyet göstermelerini beklediğimizi belirtmek istiyorum. Yaklaşık 11 aydır sabırla ve metanetle tedbirlere riayet eden milletimin her bir ferdine yine şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden sonra şimdi gözler Bartın’da çıkacak yeni kararlara çevrildi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı koronavirüs
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›