“Tıbbi aromatik bitkileri yaygınlaştıracağız”

Bartın’ın odun dışı orman ürünleri bakımından zengin bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Vali Sinan Güner, “Yalnızca odun dışı orman ürünleri değil tıbbi aromatik bitkileri de Bartın’ın gündemine getirdiğimizi, önemli çalışmalara imza atmakta olduğumuzu buradan yeniden vurgulamak istiyorum Başta lavanta olmak üzere tıbbi aromatik bitkileri İlimizde yaygınlaştıracağız ve katma değeri yüksek ürünler olan, lavanta yağı, lavanta balı başta olmak üzere kozmetik, kimya ve tekstil sanayisinde kullanılmak üzere adımlarımızı atacağız.” dedi.
Bu haber 2021-01-02 21:31:50 eklenmiş ve 220 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından çalışma programına alınan “Bartın İlinde Ticarete Konu Odun Dışı Orman Ürünleri Üretim, Tüketim ve Pazarlama Yapısı İle Orman Köylülerine Katkılarının Değerlendirilmesine Yönelik Araştırma Çalışması” kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik kapanış toplantısı Bartın Valisi Sinan Güner’in başkanlığında gerçekleştirildi.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, yerel yönetimler, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin katılımları ile gerçekleştirilen toplantı Vali Güner’in açılış konuşmasıyla başladı. 

 

“Mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi gerek”

 

Vali Güner koronavirüs tedbirleri kapsamında zoom üzerinden gerçekleştirilen toplantıda; “İlimizde odun dışı orman ürünü bakımından zengin bir potansiyel bulunmakta ve bu potansiyeli kırsal kalkınmada etkili bir araç olarak kullanmak mümkündür. Ancak, defne yaprağı dışındaki diğer Odun dışı orman ürünleri (ODOÜ) yönünden yeterli ve etkili değerlendirme ve kullanım söz konusu değildir. İlimizdeki mevcut ODOÜ potansiyelinin harekete geçirilmesi ile ODOÜ’lerin gerçek anlamda sürdürülebilir kırsal kalkınmaya ekonomik katkısı ve sosyo-ekonomik etkileri (katma değer yaratma, göçü önleme, diğer sektörlere desteği vb.) böylece ortaya çıkarılabilir” dedi.

 

Kestane balı için coğrafi işaret başvurusu yapıldı

 

Çalışmanın üç aşamasının olduğunu vurgulayan Vali Güner, yalnızca odun dışı orman ürünleri değil tıbbi aromatik bitkileri de Bartın’ın gündemine getirdiklerini ve önemli çalışmalara imza atmakta olduklarını belirterek şunları söyledi:

“İlk etapta 2019 yılında Bartın Balının standardizasyon ve Markalaşmasına yönelik ilk çalışmamızı gerçekleştirdik ve çalışma sonrasında Bartın Kestane Balına yönelik coğrafi işaret başvurusunu yaptık.

 

Yol haritası çizildi

 

İkinci aşama olan bu çalışmada defnenin yanı sıra büyük potansiyele sahip olduğumuz kestane, ıhlamur ve orman gülü gibi ürünlerimize yönelik tespit ve yönlendirmelerin yapıldığı ve yol haritasının çizildiği görülmektedir. Ormanlarımızda bulunan bu ürünler bizim için önem arz etmektedir ve ürünlerimizden en iyi yönde istifade etmeyi murat etmekteyiz.

 

 

Tesisleşme için ön fizibilite gerçekleştirildi

 

Üçüncü çalışmamızda ise kestaneden katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesine yönelik bir tesisleşme için ön fizibilite gerçekleştirilmiştir. Yakın bir zamanda ona yönelik te bir toplantı öngörmekteyiz. Biz odun dışı orman ürünlerimizin ikincil ve katma değerli ürünler olarak piyasada yer bulması yönünde bilinçlendirme, bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 

“Lavanta” gündemde

 

Burada yeri gelmişken yalnızca odun dışı orman ürünleri değil tıbbi aromatik bitkileri de Bartın’ın gündemine getirdiğimizi, önemli çalışmalara imza atmakta olduğumuzu buradan yeniden vurgulamak istiyorum. Başta lavanta olmak üzere tıbbi aromatik bitkileri İlimizde yaygınlaştıracağız ve katma değeri yüksek ürünler olan, lavanta yağı, lavanta balı başta olmak üzere kozmetik, kimya ve tekstil sanayisinde kullanılmak üzere adımlarımızı atacağız. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve çalışmanın yakın bir zamanda BAKKA Kütüphane’de yayınlanacağını belirtmek istiyorum” dedi.

 

Sunum gerçekleştirildi

 

Vali Güner’in konuşmasının ardından çalışmayı gerçekleştiren Deta Grup Danışmanlık Şirketi çalışanları tarafından çalışma kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik bir sunum gerçekleştirildi. 

Moderatörlük görevini yürüten BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik tarafından süreç ve çalışmalara dair bilgilendirmenin ardından BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altunsu’nun konuşmaları ile toplantı sona erdi. 

 

“Somut çıktılarını görmek bizi heyecanlandırıyor”

 

BAKKA Genel Sekreteri Altunsu “Bu çalışmaların gerçekleştirilecek olan projeler ve yatırımlarla ete kemiğe bürünmesini arzuluyoruz. BAKKA olarak önümüzdeki dönemde Bartın’da ilk etapta konu ile ilgili en az bir SOGEP Projesi üretilmesini temenni ediyoruz. Akademik anlamda gerçekleştirdiğimiz çalışmaların somut çıktılarını görmek bizi heyecanlandırıyor. Umarız bu çalışma da bizi güzel gelişmelere yönlendirir ve hayırlara vesile olur” dedi.


ETİKETLER : Bartın Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı BAKKA Bartın Valisi Sinan Güner odun dışı orman ürünleri lavanta
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›