MESO’dan üyelerine başvuru kolaylığı!

Üyelerine yapılandırma fırsatını değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulunan Bartın Madeni Eşya ve Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, oda olarak üyelerine başvuru kolaylığı da sağladıklarını belirterek “Borçların yeniden yapılandırılmasının ardından pandemi süreci kapsamında kalabalığa girmemeniz için borçlarınız odamız tarafından internet sistemi üzerinden odamızı arayarak yapılandırma başvurularınız yapılacak. 0378 227 71 17 numaralı odamızın telefonundan detaylı bilgi alabilirsiniz.” dedi.
Bu haber 2020-12-15 02:08:52 eklenmiş ve 169 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7256 sayılı Kanun, 17/11/2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konu hakkında, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip K edilen amme alacakları, il özel idareleri ile belediyeler ve yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ait alacakların yapılandırılması hakkında “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7256 Sayılı Kanun Genel Tebliği 27.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu düzenlemeyle; kesinleşmiş vergi, harç ve vergi cezaları ile ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi, maden devlet hakkı, yiyecek bedeli gibi borçlara, trafik, askerlik, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden geçiş ihlali gibi idari para cezalarına ödeme kolaylıkları, 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden borçlar ile 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması imkanı getirildi.

 

Başvuru imkanları genişletildi

 

Gelir İdaresi Başkanlığı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun kapsamında mükelleflerin başvuru imkanlarını genişletti.

Mükellefler, vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabilecek. Vatandaşlar, ev ya da ofislerinden, bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden vergi işlemlerini 7 gün 24 saat online gerçekleştirebilecek.

Mükellefler, yine yapılandırma ödemelerini de online şekilde bu sistemden tamamlayabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu alınan mükellefler, belirlenen plana göre ödemelerini peşin veya taksitler halinde anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanarak yapabilecek.

İnteraktif Vergi Dairesine, www.gib.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden de erişilebiliyor.

 

e-Devlet’ten yapılandırmaya nasıl başvurulur?

 

e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak vergi borcu yapılandırması yapabilirsiniz.  Sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvuru yapılabiliyor.

 

Başvurular MESO tarafından yapılacak

 

Bartın Madeni Eşya ve Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz de üyelerine yapılandırma fırsatını değerlendirmeleri konusunda çağrıda bulunurken oda olarak üyelerine başvuru kolaylığı da sağladıklarını belirtti. Üyelerine seslenen Akdeniz, “7256 Nolu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun gereği Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamuya olan diğer borçların yeniden yapılandırılmasının ardından pandemi süreci kapsamında kalabalığa girmemeniz için Vergi dairesi ve SGK kurumuna gitmeden 31.08.2020 tarihinden önce tahakkuk edip ödenmemiş, Vergi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası, idari para cezası, öğrenim ve katkı kredisi borçlarınızı ile Sosyal Güvenlik Kurumu, Sigorta ve Bağ-Kur borçlarınız odamız tarafından internet sistemi üzerinden odamızı arayarak yapılandırma başvurularınız yapılacak.” derken odaya ait 0378 2277117 numaralı telefonu arayarak detaylı bilgi alınabileceğini söyledi.

 

7256 Sayılı Kanunla getirilen imkânlar

 

Söz konusu Kanun ile; vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması; vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını yüzde 50’sinin silinmesi, yapılandırılan borçların erken ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılması, kanun kapsamında yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenebilmesi, yapılandırılan borçların kredi kartı ile de ödenebilmesi, vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden borçların yeniden yapılandırılması, 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması gibi önemli imkânlar getirildi.

 

Yapılandırma kapsamındaki borçlar

 

Vergi dairelerine; 31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere ait olup 17/11/2020 tarihi itibari ile kesinleşmiş vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, 31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen ve Kanunun yayımlandığı 17/11/2020 tarihi itibari ile kesinleşmiş olup vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş gibi idari para cezaları, Kanunun yayımlandığı 17/11/2020 tarihi itibarıyla kesinleşmiş olup, vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan diğer amme alacaklarından takip için vergi dairelerine intikal edenler (ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları gibi), 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2, 3 ve 4 üncü maddeleri kapsamında yapılandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödemeleri devam eden taksitlere konu borçlar, 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilip de Kanunun yayımı tarihi itibarıyla tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan borçların kalan taksit tutarları için başvurulabilir.

Bu Kanun kapsamına giren dönemlere ilişkin olup bu Kanunun yayımı tarihi itibari ile mücbir sebep ilan edilmesi nedeniyle beyanname verme ve ödeme süresi ertelenen ve ödeme süresinin son günü Ekim/2020, Kasım/2020, Aralık/2020 aylarına denk gelen vergilerin bu Kanun kapsamında yapılandırılması mümkün bulunmuyor.

 

Borçların yapılandırılması

 

Kesinleşmiş Vergi ve Ceza Borçları Kesinleşmiş borçlarda; Borç asıllarının tamamının, gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarın, vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) yüzde 50’sinin, ödenmesi gerekiyor. Bu durumda,  vergi aslına bağlı olan (vergi ziyaı cezası) cezaların tamamının, Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük) kalan yüzde 50’sinin, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının, tahsilinden vazgeçilecek.

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş; İdari para cezalarının tamamının, Faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutarın ödenmesi gerekiyor.  Bu durumda, idari para cezalarına ilişkin faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

 

Kanun kapsamına giren diğer borçlar

 

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş diğer borçların; asıllarının tamamının, faiz, gecikme faizi ve zammı yerine Yİ-ÜFE oranı esas alınarak güncellenen tutarın ödenmesi gerekiyor.

Bu durumda, faiz, gecikme faizi ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

 

Başvuru yeri ve süresi

 

Başvurular; Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak, Bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla, yapılabilecekler.  Motorlu taşıtlar vergisi ve taşıtla ilişkili idari para cezaları için borçlular bulundukları ildeki ve ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine başvuru yapabilecekler. Başvuruların 31 Aralık 2020 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılması gerekiyor.

 

Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracaklar. Kanundan yararlanmak için elektronik ortamda başvuruda bulunan borçluların, yararlanmak istedikleri borçların takibine ilişkin davalar bulunması hâlinde ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak da başvurmaları şart.

 

Peşin veya taksitle ödeme imkanı

 

Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. Peşin ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 1 Şubat 2021 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılacak. Peşin ödemelerde, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmayacak. Yapılandırılan borcun; tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde fer’i alacaklar yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ından, taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi ve ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde (31 Mart 2021 tarihine kadar) kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde ise yüzde 50’sinden vazgeçilecek. Bu durumda yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmayacak.

 

Diğer taraftan, taksitli ödeme seçeneğini tercih etmiş olanlar da 1 Şubat 2021 tarihine kadar taksitlerin tamamını öderse aynı indirimden yararlanabilecek ve katsayı da alınmayacak. Yapılandırılan idari para cezalarının tamamının; ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ceza aslından yüzde 25 indirim, taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi ve ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde kalan taksitlerin tamamının ödenmesi durumunda ise ceza aslından yüzde 12,5 indirim yapılacak.

Yapılandırılan alacak sadece fer’i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde yüzde 50 indirim; taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi ve ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde kalan taksitlerin tamamının ödenmesi durumunda ise yüzde 25 indirim yapılacak.

Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk taksit 1 Şubat 2021 tarihine (bu tarih dâhil) kadar, kalan taksitler de ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

Taksitle ödeme durumunda, yapılandırılmış borçlar aşağıda yer alan katsayılar oranında artırılarak tahsil edilecek.

Yapılandırılan borçlar borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya peşin olarak; gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka kart/kredi kartıyla, banka hesabından havale ile, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla, PTT şubelerine, ödenebilecek.

Borçların, başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha fazla taksitte ödenmesi mümkün değildir. Başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılması mümkün olup bu durumda ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

Pandemi nedeniyle başvurularınızı ve ödemelerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılması tavsiye ediliyor.

 

İlk iki taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor

 

Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitin tam ve süresinde ödenmesi gerekiyor. Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanunun ihlal nedeni sayılmayacak. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecek. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenebilecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı tahsil edilecek.

 

İşte önemli diğer hususlar…

 

Kanun hükümlerinden yararlanmak için aranan diğer şartlar; Mükelleflerin yapılandırılan borçlarına ilişkin dava açmamaları ve bu borçlarının takibine ilişkin açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekiyor. Mükellefler başvuruları sırasında dava açmayacaklarını, açmış oldukları davalardan vazgeçtiklerini ve diğer kanun yollarına başvurmayacaklarını yazılı beyan edecekler. Kanundan yararlanmak için elektronik ortamda başvuruda bulunan borçluların, devam eden ihtilaflardan vazgeçtiklerini gösterir ıslak imzalı dilekçelerini başvuru süresi içerisinde ilgili tahsil dairesine vermeleri gerekiyor.

Taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter. Kanun hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla, motorlu taşıtlarına ilişkin borçlarını yapılandıran mükellefler, taksit ödeme süresi sonuna kadar fenni muayene yaptırabilirler. İhtirazi kayıtla beyan edilmiş ancak ödenmemiş vergiler dava konusu yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın bu Kanun kapsamında yapılandırabilecek. Bu Kanuna göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Madeni Eşya ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz esnaf yapılandırma
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›