Bartın’da “fabrika” değil “depolama sahası” kurulacak”

Bartın’da fabrika kurmak için 300 dönüm arazi aradığı yönündeki iddialarla ilgili açıklama yapan Marzinc yönetimi, hakkındaki iddialara yanıt vererek böyle bir yatırımın ne şuanda ne de gelecekte söz konusu olmadığını belirtti. Bartın’da yaptıkları yatırımın sadece bir depodan ibaret olduğunu belirten şirket yöneticileri, bu yatırımın çevreye ve insan sağlığına hiçbir zararının söz konusu olmadığının da altını çizerken yaklaşık 20 milyon TL’lik yatırımlar için Bartın’da 20 kişiye istihdam sağlayacaklarını da vurguladı.
Bu haber 2020-11-26 09:08:58 eklenmiş ve 197 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Karabük Organize Sanayi Bölgesinde çinko üretimini sürdüren MARZINC A.Ş'nin fabrikasını Bartın'a taşıyacağı ve Kozcağız'da aldığı binada üretime başlayacağına yönelik iddialara Marzinc yönetiminden cevap geldi.

 

Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özcan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri ve Firma Genel Müdürü Metin Altan, tesis alanında inceleme yaparken basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Bartın’da bir üretim tesisi kurulacağına yönelik yapılan haberler ve iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğunu vurgulayan Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özcan, uzun süredir ihracat ve ithalat için Bartın Limanını zaten kullandıklarına dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sürekli izlem ve takip altında olduklarını da belirten firma temsilcileri, çevreye ve kanunlara aykırı hiçbir çalışmalarının da olmadığını aktardı.

 

Özcan: “Böyle bir yatırımımız ne şuanda ne de gelecekte var”

 

Bartın’da sadece depo inşaatı yapacaklarını vurgulayan Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özcan, “Bu depo inşaatıyla ilgili bilgilendirme yapmak istiyoruz. Biz burada antrasit ve ürünümüz olan çinko oksidi geçici olarak depolayacağız. Bu ürünü de Avrupa ülkelerinden Almanya, Belçika ve Hollanda’ya gönderiyoruz. Bu ürünler oradaki fabrikalarda külçe çinko yapılıyor ve  üzerine bin 200 dolar daha eklenerek ülkemize satılıyor. Bizim ürünümüz bu ülkelerde külçe haline dönüştürülüp tekrar ülkemize gönderilmektedir. Bizim Bartın’da yapmak istediğimiz olay tamamen bir depodur” dedi.

Marzinc’in Bartın’da fabrika kurmak için 300 dönüm arazi aradığı ve üretilen ürünlerin 3. dünya ülkelerine satıldığı şeklindeki iddialarla ilgili Özcan, “Bazı açıklamalarda bahsedildiği gibi bizim burada hiç kimseyle arazi konusunda görüşmemiz olmamıştır. Bu tamamen bizim bilgimiz dışında olan bir olaydır. Bizim böyle bir yatırımımız ne şuanda ne de gelecekte var. İhtiyacımız da yok. Bu haber tamamen bizim bilgimiz dışında yapılmış haberdir. Gönderdiğimiz ürünlerde İspanya, Almanya gibi Avrupa’nın göbeğindeki tesislere gidiyor. Müşterilerimiz hepsi belli. Bartın Limanından kalkan gemilerin de nereye gittiği belli” diye konuştu.

 

“Mamulü belli bir süre bekletmemiz gerekiyor”

 

Bartın’da kurulacak depoda yapılan işlemlerle ilgili de kamuoyunu da aydınlatıcı bilgiler paylaşan Özcan “Biz sistemimizde antrasit kullanıyoruz. Buraya getirip bırakıyoruz. Ürünümüzü getiren arabada buradan antrasiti alıp Karabük’teki fabrikaya getiriyor. Ürünümüzü de buradaki limandan gemiye yükleyip Avrupa’daki şehirlere gönderiyoruz. Bunlar külçe haline dönüştürüp ülkemize geri satılıyor. Biz antrasiti kış mevsiminde Karadeniz’den aldığımız için bunun millileştirilmesi için belli bir süre beklemesi lazım. Hemen kullanmıyoruz. Bu aslında bizim paramızı bağlayıp ölü stok olarak tuttuğumuz bir malzeme” ifadelerini kullandı.

 

“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kontrol ediyor”

 

Marzinc Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün denetimleri ve kontrolleri altında olduklarını ifade ederken “40 bin tonluk  malzeme çok gibi görünse de biz bunun bir kısmını mamul olarak ayırıyoruz bir kısmı da antrasit. Haluk Bey’in de dediği gibi biz bunu kış aylarında çok kötü şartlarda Rusya’dan geliyor. Donuyor ya da trenlerle limana getirilemiyor. Biz bu sıkıntıları yaşadığımız için 25 bin ton civarında belli bir zaman içerisinde ithal etmek zorundayız. Biz bunu getirdiğimiz zaman hemen millileştirip çekemiyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü geliyor ve şartlara uygun mu değil mi diye kontrol ediyor. Bunda kükürt limiti de var. Yani belli bir kalitede olması lazım. Biz fabrikaya bir taraftan kömürü götürürken bir taraftan da fabrikadan mamul getiriyoruz” dedi.

 

“Cürufun Bartın’a gelmesi mümkün değil”

 

Bartın’daki depoda toplam 35 bin ton ürünün depolanacağını ifade eden Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özcan, “Biz aynı zamanda demir çelik firmalarıyla da çalışıyoruz. Ana işimiz o. Demir çelikte çıkan cürufun burada her hangi bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Neden Karabük’teki cüruf buraya gelsin?” diye konuştu.  

 

“Cüruf stoklamamız söz konusu değil”

 

Marzinc Genel Müdürü Metin Altan da konu ile ilgili olarak “Geçmişte bir proje için cüruf stoklaması izin dahilinde yapılmıştı. Ama şuanda böyle bir stoklama söz konusu değil. Günlük çıkan cüruf ya bertarafa gönderiliyor ya da çimento tesislerine gönderiliyor. Bartın Çimento’ya da az miktarda gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İleri: “Cüruf kullanımı için Bakanlıktan izin alınmalı”

 

Cüruf konusunda bir açıklamada Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri’den geldi. Cüruf kullanımı için Bakanlık izni alınması gerektiğinin altını çizen İleri, “Bunu çimento fabrikaları bizden pat diye almıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin alınması gerekiyor. Bununla ilgili Demir Çelik Üreticileri Derneği olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat ettik. Sadece çimento fabrikalarında değil, karayollarında ve otoyollarda kullanılmasına, limanlarda liman dolgusu olarak kullanılmasına müsaade edildi. Demir cürufu daha dayanıklı. Çimento fabrikalarının demir okside ihtiyacı var. Bunun için bunu bizden alıyorlar” şeklinde konuştu.

 

 “Cürufun içindeki demiri geri kazanmak için görüşmeler yaptık”

 

Cürufun içerisinde yüzde 35-40 oranında demir olduğunu belirten Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Özcan, “Cürufun içerisinde yüzde 35-40 oranında demir var. Biz bu demiri geri kazanmak için Japonya’da görüşmeler yaptık. Ama bu proje verimli çıkmadı. Cürufun bu kadar birikmesinin esas sebebi de odur” dedi.

 

“Mahkeme lehimize sonuçlandı”

 

Marzinc’in ikinci fırınla ilgili olan ÇED süreci hakkında da bilgi veren Özcan, şöyle konuştu:

“Bizim mevcut ÇED’imizde olan kullanım oranımız yıllık 200 bin ton. Biz 120-125 bin ton baca tozu kullanıyoruz. Bizim hala 70 bin ton kullanma imkanımız var. Biz bunun için ikinci fırınımız yapmak adına müracaat ettik ve 70 bin tonu kullanmak istedik. Bize “Olmaz, fırın yapmanız için ÇED sürecinizin başlamış olması lazım” dediler. Bunun için biz böyle bir girişimde bulunduk. Biz şuanda mevcut kapasitemizi kullanmıyoruz. Bu yüzden ikinci fırını yapmak istedik. Bunun da sebebi biz yılda 1-2 kez duruş yapıyoruz. Hiçbir şekilde durmadan üretim devam etsin istedik. İkinci fırınımız bize 6-7 ay gibi bir süre kazandıracaktı. ÇED süreciyle ilgili mahkemeden ülkemizin değişik üniversitelerinden 11 tane alanında uzman kişiler atandı ve tümünün verdiği rapor Marzinc’in çevreyi kirletme durumu olmadığı şeklindedir. Mahkeme lehimize sonuçlandı.”

 

“Çevreye ve insana herhangi bir zararı yok”

 

Bartın’da depolanacak ürünlerin çevreye veya insan sağlığına zararlı olup olmadığı, zararlıyla korumasının nasıl yapılacağının sorulması üzerine de Özcan, “Burada depolanacak ürünlerin çevreye herhangi bir zararı yok. Bizim şuanda 170 çalışanımız var. Çalışanlarımızın aileleriyle birlikte de 700-800 kişi demek. Biz bir aileyiz. 10 yıldır bu tesis çalışıyor. Her bir çalışanımızın da sürekli olarak sağlık kontrollerini yapıyoruz. Bu zamana kadar da yaşadığımız herhangi bir olumsuz durum yok. Burada yapacağımız çalışmaların da çevreye ve insana herhangi bir zararı yok. Biz de yönetim kurulu olarak her ay Karabük’te düzenli olarak toplantı yapıyoruz. Gördüğünüz gibi hepimizde sağlıklıyız” yanıtını verdi.  

 

“Kontrollerimizi Bakanlık yapıyor”

 

Gerekli kontrollerin  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri de “Gerekli kontroller Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bakanlık ayrıca online olarak bizi saniye saniye görebiliyor. Demir çelik tesisleri olsun, çimento ya da bizim gibi tesisler olsun Bakanlık her şeyini online olarak kontrol edebiliyor. En ufak bir şey olsa zaten hemen müdahale ederler” ifadelerinde bulundu.

 

20 milyonluk yatırım 20 kişiye istihdam sağlayacak

 

Marzinc’in Bartın’da kuracağı depoda yaklaşık 20 kişiyi istihdam edeceğini ve yapılan yatırımda yaklaşık 20 milyon TL olduğunu söyleyen Özcan, şirket tarafından ihraç edilen çinko oksidin ilaç sanayinin de ham maddesi olduğunu belirtti.

 

Marzinc ihracatta 1000 firma arasında 238. Sırada

 

Her sene 73 milyon dolarlık ihracatlarının söz konusu olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Başkan Vekili İleri, Ülkemizde çelik sektöründe hizmet veren Çolakoğlu, Diler, İÇDAŞ, Kaptan ve Kroman şirketleri tarafından kurularak 2013 yılında faaliyete geçen ve halen 177 çalışanı bulunan Marzinc’in 2019’da ülkemizde 1000 ihracatçı firma arasında 238. Sırada yer aldıklarını kaydetti.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Özcan da son olarak toplantıda ülkeye sağladığı katkılardan dolayı İhracatçılar Birliği tarafından şirkete gönderilen teşekkür yazısını basın mensuplarıyla paylaştı.


ETİKETLER : Bartın Marzinc çinko depo
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›