Kilosu 15 liradan başlıyor!

Bartın’da orman köylerinin geçim kaynakları arasında bulunan kestane, pazarda yerini aldı. Cumhuriyet Meydanı’nda ve halk pazarında kurulan tezgahlarda satılan kestanenin kilosu 15 ile 20 lira arasında değişiyor. Fiyatlar yüksek olsa da kestane, şimdiden vatandaşlardan rağbet görüyor. Kış aylarında sobaların üzerinde kavrularak kebabı da yapılan kestanenin bollaşmasıyla birlikte fiyatının da düşmesi bekleniyor. Pazarcılıkla uğraşan esnafların tezgahlarında yerini alan kestane fiyatı yüksek olmasına rağmen yine de rağbet gördü.
Bu haber 2018-09-26 11:21:27 eklenmiş ve 391 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden olan kestane, tezgahlardaki yerini aldı. Pazar tezgaharında 15 ile 20 lira arasında değişen fiyatla satılan kestanenin kebabı da her keseye uygun fiyatlarla satılıyor.

 

Caddeyi kestane kokusu sardı

 

Sonbahar geldi, havalar şimdiden iyice soğumaya başladı. Gelen soğuklarla birlikte hasadına başlanan kestane de çarşı ve pazarlardaki yerini aldı. Kış mevsiminde Hükümet Caddesi’nde en sık görebileceğiniz kavrulmuş kokusuyla iştah açan kestane kebabı da satışa çıktı. Yaz aylarında haşlanmış ve közlenmiş mısır satışı yapan seyyar esnafların yerini kestane kebapçıları aldı.

Bu hafta çiğ olarak Salı Pazarı’nda da satışına başlanan kestanenin kilosu 15-20 lira arasında satılıyor. Bartın’ın başta Kumluca, Kurucaşile, Amasra, Gürgenpınarı dağlarında çıkan ilk kestaneler şimdiden yoğun ilgi görüyor.

 

 

Kestanenin faydaları nelerdir?

 

Peki, kışın sokaklarda caddelerde gezerken çıtır çıtır görüntüsüyle, pişirme tezgahlarından mis gibi burnumuza gelen kokusuyla içimizi ısıtan kestanenin hayatımızda hangi özellikleriyle yer aldığını hiç düşündünüz mü?

Beslenme Uzmanları kestanenin adeta bir sağlık deposu olduğunu söyledi. Kestanenin hafıza eksikliğinde oldukça güçlü bir besin olduğunu anlatan uzmanlar omega 3 ve omega 6 yağlarını bulunduran kestanenin, öğrenme ve hafıza üzerinde, hatta alzheimer hastalığında da önemli bir etkene sahip olduğunu aktardı. Kestanenin fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı oldukça önemli bir besin olduğunun altını çizen uzmanlar, “Kestane fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması (100 gram kestanede 500 mg potasyum bulunur) potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı olabilmektedir. Potasyum, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerinde mesajların iletilmesinde, kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynar. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını da hızlandırır. Kestane lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlığa karşı korur.

 

Çok kolay kilo aldırıyor

 

Kestane aynı zamanda tok tutma özelliğine de sahiptir.  Yerken miktarına dikkat edilmezse kişiyi çok da kolay kilo aldırabilir. 3 adet kestane, enerji içeriği bakımından bir ince dilim ekmekle eş değerdir. Özellikle fazla kilolu kişilerin ve metabolizma hızı yavaş olanların kestane yerken miktar bakımından dikkatli olmaları gerekir. Kestane, çoğu kişi tarafından bir oturuşta 10-15 tane yenebilen bir besindir. Kestane tüketirken miktarda farkında olmak ve en fazla 5-6 kestane sınırı koymak önemli. Kestaneyi sık tüketen kişinin ara öğünde ortalama 3 orta boy tüketmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Nasıl pişirilmeli?

 

Kestaneyi sağlığa zarar vermeyecek şekilde tüketmek için haşlayarak hazırlamak ilk alternatif olmalı. Fırında veya tavada pişirme yöntemleri de sıklıkla kullanılan pişirme alternatifleridir. Kestane haşlandığında nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri yüzde 25 azalmaktadır. Haşlama esnasında kestanenin nişasta bileşimi değişmekte ve ayrıca potasyum ve sodyum miktarları bir miktar azalmaktadır. Kestanenin kavrulduğu takdirde nem oranı yüzde 20 azalırken, şeker miktarının yüzde 10 oranında yükseldiği; dolayısıyla da enerji değerinin arttığı bildiriliyor. 100 gr yenilebilir haşlanmış kestane yaklaşık 120 kalori iken; aynı miktarda kavrulmuş yani kestane kebabı dediğimiz şekliyle kestane; tam 200 kalori enerji veriyor.

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›