“Adliyemiz ilçeye bile yakışmayacak formatta”

Bartın’daki mevcut Adliye binasının artık yetersiz kaldığına dikkat çekerek “Adliyemiz ile değil ilçeye bile yakışmayacak formatta” diyen Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, 1 yıl daha yeni Adliye Sarayı’na geçilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Yeni Adliye Sarayı’nın tamamlanması için siyasilere de görevler düştüğünü ifade eden Parlatır, Barolar Birliği’nce yapılacak ihalenin ardından 2021’de bitirilmesi planlanan Bartın Baro Binası ile ilgili de bilgiler verdi.
Bu haber 2020-10-15 09:35:06 eklenmiş ve 168 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Dijital TV’de yayınlanan Ahmet Oktay’la Enine Boyuna Programı’na konuk olan Bartın Barosu Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, mevcut Adliye’nin yetersiz olduğunu bir kez daha gündeme getirirken yeni Adliye Sarayı’ndaki çalışmalarda gelinen son noktayı aktardı.

Yeni Adliye binasının yıllardır çözüm bekleyen bir sorun olduğuna dikkat çeken Parlatır, mevcut adliye binasının bir ilçeye bile yakışmayacak formatta olduğunu söyledi.

Bartın Adliye Sarayı’nın bitirilmesi için her türlü desteği beklediklerini ifade eden Baro Başkanı Parlatır, şunları söyledi:

 

“İlçeye bile yakışmayacak formatta”

 

“Adliyemiz ilçe olduktan sonra 1960 yılında depremden sonra yapılan bir bina ilçe formatında bir bina. O dönemin en güzel mimarisi en güzel adliyesiydi. Ama şuan, o zamanın personel sayısının 10 katı kadar fazla. Avukat sayısı da iş yükü de 10 katına yakın fazla. Şuan adliyemizde adliye koridorları mahkeme kalemi oldu, adliye koridorları baromuzun fotokopi odası oldu, adliye koridorları duruşma salonu oldu. Baromuzun bir odasını hakim odası olarak verdik. Oturacak yeri geçtik dosya koyacak yer yok. Nefes alacak dosya koyacak yok. Pandemi sürecinde ,3. Asya ceza açıldı ve 4. Asya ceza açıldı. Ama duruşmayı yapacak yer yok. Adliyemizde pandemi nedeni ile ön büro kuruldu. Vatandaşlar adliyeye girmeden evrakları ile ön bürolara müracaat ediyor. Duruşma saati gelmeden vatandaşlarımız adliye bahçesinde beklemekte ve duruşması olmayan adliye içerisine almıyoruz. Adliyemiz ile değil ilçeye bile yakışmayacak formatta.

 

“1 yıl daha yeni adliyeye geçeceğimizi zannetmiyorum”

 

Yıllardır çözülmeyen yeni adliye binası söz konusu. Adliye binası inşaatını tamamlamak başsavcının görevi ama 6 yılda 6 başsavcı değişti. Adliye inşaatı ile ilgili müteahhit firma 2 yıl önce konkordato ilan etti. Haliyle iş yapamayacak hale geldi. Başsavcılarımız gayret gösterip inşaatı geçici kabul kısmına getirdi. İhale sözleşmesinde konkordato olmamasına rağmen fesih edilememesi en büyük etken oldu. Geçici kabule kadar gelindi ve kabul edildi. Geçen ay baktığımda dıştan yapılmış gibi durulsa da içinde eksikler çok. Geçtiğimiz ay Adalet Bakanı Yardımcımız Şaban Yılmaz, Adliyemize ziyarete geldi. Adliyeyi de komple gezdi. Kendisi de daha önce Bartın’da başsavcılık yapmış tanıdığımız bir Bakan Yardımcımız. Çalışkan bir başsavcı olarak anılıyor şuan da çalışkan bir Adalet Bakanı yardımcısı olduğuna eminim. Şaban bey de inşallah ihalenin tekrarına yönelik çalışması olursa  inşaatta tamamlanır. Ama bu süreçte 1 yıl daha yeni adliyeye geçeceğimizi zannetmiyorum.”

 

“Adliyenin bitirilmesi için her türlü desteği bekliyoruz”

 

Yeni Adliye Sarayı’nın tamamlanması için siyasilere de görevler düştüğünü ifade eden Parlatır, “Bu konkordato süreci ve anlattığım süreçler var ama siyasi iradenin de gayret göstermesi lazım. Yılmaz beyde buradaki adliyede özveriyle çalışıldığını ve yeterli gelmediğini biliyor. Adliyenin bitirilmesi için her türlü desteği bekliyoruz. Buraya gelen hakim savcılarımız bile hayatlarında böyle adliye görmediklerini  söylüyor. PVC doğramadan odalar var. Duruşma zamanında yerinde bir karmaşa oluyor. Stajyer avukatlarımızın dosya inceleyip bakacakları yer yok. Masalar yan yana dosyalar yerlerde. İnşallah en yakın zamanda biter.” diye konuştu.

 

Baro Binası 2021’de bitirilecek!

 

Barolar Birliği’nce yapılacak ihalenin ardından 2021’de bitirilmesi planlanan Bartın Baro Binası ile ilgili de kamuoyunu bilgilendiren Parlatır, “Zonguldak yolu üzerinde bir arsayı satın almış bulunmaktayız. Baromuz kendi öz kaynakları ile satın aldı. Baromuza yakışan bir şekilde mimari çalışmalara başladık. 2 bin metrekare olup çalışmalarda da sona gelindi. 250 metrekare konferans salonu olan dükkan, baro idari tesisi ve sosyal lokal olmak üzere 4 katlı bir binayı baroya kazandıracağız. Bu hafta barolar birliğine gönderildi. Barolar Birliğince ihalesinin yapılmasını ve 2021’de bitmesini umut ediyoruz.” dedi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Barosu Adalet Sarayı Bartın Adliyesi Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›