İLAN BARTIN İL ÖZEL İDARESİ EVSEL NİTELİKLİ KATI ATIK TOPLAMA YÖNETMELİĞİ

İLAN BARTIN İL ÖZEL İDARESİ EVSEL NİTELİKLİ KATI ATIK TOPLAMA YÖNETMELİĞİ
Bu haber 2020-03-24 10:25:04 eklenmiş ve 193 kez görüntülenmiştir.

 

İLAN

BARTIN İL ÖZEL İDARESİ

EVSEL NİTELİKLİ KATI ATIK TOPLAMA YÖNETMELİĞİ

İl Genel Meclisi Kararının Tarihi          :03/09/2019       No:98

Dayandığı Kanun Tarihi                         :22/02/2005      No:5302

                                                           :09/08/1983     No:2872                        

Yayımlandığı Yerel Gazetenin Tarihi   :24/03/2020

I. BÖLÜM

AMAÇ

MADDE 1 –Bu Yönetmeliğin amacı Bartın İli ve ilçe Belediyelerininsınırlarıdışında kalan bölgelerdekiçöp konteynerlerine atılan katıatıkların  taşınması, depolanması  işlemlerinin usullerini belirlemektir.

KAPSAM

MADDE 2 –Merkez ve İlçeKöylerinde bulunan çöp konteynerlerine atılan evsel nitelikli katı atıkların taşınması, nakliyesi, depolanması ve imhasına ilişkin sistemin ve bu sistemin işleyişine dair usul ve esaslarını kapsar.

DAYANAK

MADDE 3 – Bu Yönetmelik 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 6 maddesinin( b)fıkrası , 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna göre hazırlanan yönetmelikler ile 20814 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine istinaden hazırlanmıştır.

TANIMLAR

MADDE 4 – Bu Yönetmelik’de geçen,

a) BİÖİ: Bartın İl Özel İdaresi

b) SİM: Sağlık İşleri Müdürlüğü

c)İÖİM:İlçe Özel İdare Müdürlükleri

d)Katı Atık :Belediye sınırları dışında, ihtiyaç duyulmayan ve atıkları gereken her türlü katı madde ve malzemeyi

e)Çöp :Özel İdarece  taşınan, nakledilen ve depo alanlarına dökülen evsel atıklar ile, belli boyut ve ağırlığı geçmeyen kağıt,cam,metal vb. maddeleri.

f)Artık ve Enkaz :Boyutu, ağırlığı ve niteliği itibariyle Özel İdarece toplanmayacak; atığı üreten kişi veya kurumun kendi imkanları ile kaldıracağı ve belediye toplama alanına veya uygun başka yerlere taşıyacağı her türlü inşaat artığı, hurda, enkaz, orman emvali artıkları vb. katı atıkları.

g)Cüruf ve Kül :Katı yakıtların, yanmasından sonra kalan cüruf ve külleri

h)Hizmet Alanı :Belediye sınırları dışında kalan alanın bütününü

ı)KATP :Katı Atık toplama planını

YETKİLER

MADDE 5- Bu  Yönetmelik’ de geçen yetkililer

a)Vali

b)Genel Sekreter

c)Genel Sekreter yardımcısı

d)Sağlık İşleri Müdürü

e)İlçe Özel İdare Müdürü

f)Köy Muhtarı

II. BÖLÜM

İLKELER, SORUMLULUKLAR VE UYGULAMA ESASLARI

İLKELER

MADDE 6-İmza yetkilerinin sorumluluk anlayışı içerisinde, dengeli, zamanında tam ve doğru olarak kullanılması esastır.

SORUMLULUK

MADDE 7- Merkez ve İlçeBelediyesınırları dışında kalan bölgelerimizdekialanlara İdaremizce konan Çöp Konteynerlerine atılan evsel nitelikteki katı atıkların taşınmasıdır.

UYGULAMA ESASLARI 

MADDE 8– OKULLAR, RESMİ KURUMLAR

Okullar ve Resmi Kurumlara ait Katı atıklar aşağıdaki usul ve esaslara göre toplanır.

a.Okul ve Resmi Kurumlar katı atıklarını Bartın İl Özel İdaresince verilen konteynırlarda

biriktireceklerdir.

b.Okul ve Resmi Kurumlar, temizlik işlerinden sorumlu bir eleman seçerek, açık kimliğini Bartın İl Özel İdaresine bildireceklerdir. Özel İdare katı atık toplanması konusunda, kurumun bildirdiği “Temizlik İşleri Sorumlusu” ile muhatap olacaktır.

c. Konteynırların muhafaza edileceği nokta (lar), İl Özel İdaresi ve İlçe Özel İdare Müdürlükleri tarafından belirlenecektir. Belirlenen nokta, tarafların karşılıklı anlaşması olmadan değiştirilmeyecektir. Kurumlarveya Kişiler İdarenin bilgisi olmadan çöp konteynırı koyamayacaklardır. Konulması halinde geri alınacaktır.

d. Kurumlar; kağıt, cam, plastik, metal, pil vb atıklarını sıfır atık projesine uygun bir şekilde depolayıp geri dönüşüm firmaları ile İdarenin bilgisi dahilinde iletişime geçeceklerdir.Böylece, bu tür geri dönüşüme uygun atıklar değerlendirilmiş olacaktır.

e.Okul ve Resmi Kurumlarca enkaz, moloz, cüruf ve külleri, çöp konteynırlarının içine atılmayacaktır.

f.Okul ve Resmi Kurumlara ait katı atıklar İlÖzel İdaresi tarafındanen az haftada bir gün toplanır. Toplama günü ve saati, KATP’na göre Özel İdare tarafından kuruma bildirilir.

g. Okullarda çevre ve temizlik bilincinin artırılması , geri dönüşebilir atıkların değerlendirilmesi gibi konularda uygulamalı eğitim verilmesi için, İdaremizden ,Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ve ilgili Kurumlardan  destek alınarak gerekli eğitimler sağlanacaktır.

MADDE 9-SAHİL KÖYLERİ

a.Sahil Köylerinde sahil kenarlarına Bartın İl Özel İdaresince tespit edilen noktalara çöp konteynırı  ve Sıfır Atık Projesi kapsamında  geri dönüşüm kumbaraları yerleştirilecektir. Proje kapsamında eğitim brojürvb faaliyetler ile tatilciler ve esnaflar bilgilendirilecektir.

b. Köy muhtarlıklarınca,evsel nitelikteki katı atıklarını çöp konteynerlerine ve geri dönüşüm kumbaralarına bırakmayanların uyarılması ve çevrenin temiz tutulması için vatandaşların bilgilendirilmesi için gerekli duyurular yapılacaktır. Ayrıcaİdaremizden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ve ilgili Kurumlardan  destek alınarak gerekli eğitimler sağlanacaktır.

MADDE 10-AÇIK VE KAPALI PAZARYERLERİ

Açık ve kapalı olarak kullanılan pazaryerlerinde; satış yapan seyyar esnaf

a.Bartın İl Özel İdaresi tarafından temin edilen Çöp Konteynırlarında atıklarını düzenli bir şekilde biriktirecek ve kapanış saatlerinde esnafın tezgahının civarındaki tüm atıklar toplanarak konteynırlar içinde toplanacaktır.Hiçbir suretle tezgahların civarında ve çevresinde atık bulundurulmayacaktır.Toplama noktaları KATP’nda belirlenecektir.

MADDE 11-KONUT BÖLGELERİ-İŞYERLERİ:

Konutlarda ve işyerlerinde üretilen katı atıklar aşağıdaki usullerde bertaraf edilecektir.

Köy muhtarlarının ve köy halkının uyması gereken kurallar aşağıda sıralanmıştır.

a.Köylerde biriken evsel atıklardan sulu, sebze, meyve gibi tazeliğini  kaybeden gıdalar çöp konteynırlarına bırakılmayarak, Köy Muhtarlığı aracılığı ile Köyde küçük ve büyükbaş hayvancılık ile uğraşanlara verilmesi veya tarımsal faaliyetlerde gübre(kompost) olarak değerlendirilmesine özen gösterilecektir.

b.Katı atık niteliği taşıyan geri dönüşüm özelliği bulunan (kağıt,cam,metal,plastik vb.) atıklarile eskiyen yatak yorgan demir, alüminyum vb. hurda malzemeler, Muhtarlıklarca tespit edilecek olan nokta veya noktalarda sıfır atık projesine uygun olarak depolanıp geri dönüşüm firmalarına aracılığı ile toplanmasısağlanacaktır.

c.Evsel nitelik özelliği taşımayan tıbbi atıklar (hap,şurup,enjeksiyoniğnesi,) ” çöp konteynerlerine atılmayarak, en yakın sağlık merkezindeki tıbbı atık kumbaralarına teslim edilecektir.

d.Köylerin fiziki görünümü ve halkın sağlığı açısından çevre kirliliği oluşturan, inşaat atığı, toprak hafriyat vb. atıklar yol kenarlarına, ırmak ve derelere  dökülmesi köy muhtarlığınca engellenerek İlimizce belirlenen döküm sahlarına  nakli sağlanacaktır.

e. Yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurulduğunda çöp konteynerlerine gelebilecek atık miktarına göreçöp konteyner dağıtım planın da ilk etapta her mahalleye 1 adet olmak üzere  25 konut ve katlarında 1’er adet çöp konteyneri verilecek şeklindeplanlama yapılacaktır.

f. Her köyümüzde konut başına düşen konteyner sayısına ulaşıldığında İdarenin uygun gördüğü şekilde artış yapılacaktır.

g.Çöpkonteynerlerininkonulacağı yer,mahallelerde herkesin ulaşabileceği orta noktadaKöy İhtiyar heyeti ve İdare personellerince belirlenecektir. Belirlenen yer (ler) köy karar defterine yazılarak İdareye teslim edilecektir.

III. BÖLÜM

ORTAK HÜKÜMLER VE DÜZENLEME YAPMA YETKİSİ

MADDE 12-

a.Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan veya tereddüt edilen hususlarda Vali emrine göre hareket edililecektir.

b.İl Özel İdaresi ve İlçe Özel İdare Müdürlükleri tarafından konulan çöp konteynırı dışında başka Kurumlar veya şahıslarca ilave olarak çöp konteynırı koyulmayacak olup tespiti halinde geri alınacaktır.

c.Yukarıda belirtilen hususlara uymayan ve çevreyi kasten kirletmeye kalkanlar hakkında kabahatler kanunu ve çevre kanunun mevzuatlarına göre yasal işlem yapılacak olup, Köy Muhtarlıklarınca vatandaşlara duyuru ve bilgi verilecektir. 

d. Bu yönetmelikte değişiklik yapaya İl Genel Meclisi yetkilidir.

YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME

MADDE 13-

a. İl Genel meclisince kabul edilen bu yönetmelik, Valilik Makamının onayına müteakip ilan tarihinde yürürlüğe girer.

b.Bu yönetmelikhükümlerini Vali yürütür.

B.V.2020/159


ETİKETLER :
Diğer RESMİ İLAN haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›