"Maske %90 Bu İşin Çaresi"

Bartın Valisi Sinan Güner, "Maske yüzde 90 bu işin çaresi. En azından maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat edildiğinde hem sosyal hayatımızı yaşamaya hem de ekonomik hayatımızı sürdürürüz."
Bu haber 2020-08-09 04:14:04 eklenmiş ve 255 kez görüntülenmiştir.

Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın’da herkesin resmi makamlarca açıklanmasını beklediği koronavirüs vaka sayısının 100’ün üzerinde olduğunu söyledi. Bunların hepsinin hastanede yatış şeklinde olmadığını belirten Vali Güner, bazı vakalarda belirti göstermeyen virüsün belli ilaçlar verilerek doktor takibi ile iyileştirilmeye çalışıldığını söyledi. “Sosyal hayatı, ekonomik hayatı durdurarak devam etme ihtimalimiz yok. 1 Haziran’dan önceki dönemde sosyal ve ekonomik hayatı durdurduğumuzda çekilen sıkıntıları gördük” diyen Vali Güner, sadece maske takmanın dahi virüsten korunmada yüzde 90 oranında etkili olduğunu hatırlattı.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda, ülke genelinde olduğu gibi dün Bartın’da da tüm ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından covid-19 pandemisi sürecindeki en kapsamlı denetimlerden biri gerçekleştirildi. Emniyet ve Jandarma’nın yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların personelleri tarafından sokak sokak, kapı kapı gerçekleştirilen denetimlerde Covid pandemisinden korunmaya yönelik olarak alınması gereken önlemlerin ne düzeyde olduğu kontrol edilirken, kişiler arasındaki sosyal mesafenin korunup korunmadığı, maske takma zorunluluğu, hijyen ve dezenfeksiyon gibi kriterlere göre incelemeler yapıldı, tavsiyelerde bulunuldu.

 

Türkiye genelinde Valilerin, Kaymakamların, Belediye Başkanlarının ve Esnaf Odaları’nın yöneticilerinin de iştirak ettiği denetimler çerçevesinde ilimizde de Bartın Valisi Sinan Güner, bazı denetim noktalarını gezerek çalışmaları yerinde gördü ve vatandaşların yanı sıra esnaf ile sohbet ederek tüm uyarılara ve kurallara uyulmasının önemine dikkat çekti.

 

Validen maske ve sosyal mesafe uyarısı

 

Denetimler sırasında Vali Güner’e Bartın Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş, Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sinan Amasralı ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Halil Balık da eşlik etti. Esnafa özellikle sosyal mesafeye ve maske takmaya dikkat edilmesi gerektiği noktasında uyarılarda bulunan Vali Güner, mevsim itibariyle nişan, düğün, nikah gibi insanların toplu halde bulunduğu etkinliklerin virüsün yayılması için en uygun zemini oluşturduğuna dikkat çekerken, en büyük tehlikenin de belirti göstermeyen bazı kişilerin bu virüsü taşıyor olabildikleri olduğunu söyledi.

 

Vakaların bir kısmı evinde

 

Gazetecilerin Bartın’daki vaka sayısına ilişkin ısrarlı soruları üzerine net rakam vermese de değerlendirmelerde bulunan Vali Güner, şunları söyledi:

 

“Sağlık Bakanı biliyorsunuz her akşam açıklama yapıyor. Sağlık Bakanı’nın açıklama yaptığı noktada spekülasyonlar oluyor. Deniyor ki; ‘Şu Vali bu kadar açıkladı Bakan bu kadar açıkladı.’ Doğrudur yanlıştır, bu sebeple tartışmanın dışında yani bu tartışmaya sebep olmamak açısından sayıyı ancak bize izin verildiği zaman açıklayacağız. Ama 100’ün üzerinde vaka sayısı, bu hastane yatışı değilse de vaka sayısı var. Bu vakaların çoğu semptom göstermiyor. Ateş, öksürük, ağrı, eklem ağrısı, solunum sıkıntısı göstermeyenler artık belli bir ilaç tedavisi var. Bu ilaçlarla evinde doktor kontrolünde devam ediyor. Ama solunum sıkıntısı yaşayan, solunum cihazına ihtiyaç gösteren varsa, solunum sıkıntısı çeken varsa ya da yüksek ateş, 41 derece ateşi olan var. Bunlar hastanede yatıyor. Yani hastanede yatan sayısı 100’den fazla değilse de evdekilerle beraber toplam sayı 100’den fazla.

“Sosyal ve ekonomik hayatı durduramayız”

 

Özellikle şunu söylemem gerekiyor. Sosyal hayatı, ekonomik hayatı durdurarak devam etme ihtimalimiz yok. Normal hayata devam etmeme ihtimalimiz yok. Yani birinci dönemde 1 Haziran’dan önceki dönemde sosyal ve ekonomik hayatı durdurduğumuzda çekilen sıkıntıları gördük. Bundan sonraki aşamada aslında devletin en üst düzeyinde…

 

Maske takmak yüzde 90 etkili

 

Sayın Cumhurbaşkanımızdan bugüne kadar insanlar hep söylenen şu; maske, sosyal mesafe ve temizlik. Maske yüzde 90 bu işin çaresi. En azından maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat edildiğinde hem sosyal hayatımızı yaşamaya hem de ekonomik hayatımızı sürdürürüz. Örneğin bir az önce çay ocaklarındaydık yani orada mesafeli oturulsa, maskeli olunsa o sosyalleşmeyi engelleyecek bir şey yok. Sağlanmaz ise bu işin zararını hep beraber göreceğiz.

 

Kısıtmala gündemimizde yok

 

Şu anda elimizdeki istatistikler vaka sayısındaki artışta düğün, nişan, kına organizasyonlarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Bir de özellikle kırsal kesimde İstanbul temaslı köylere gelenlerin etkisiyle ortaya çıkan vakaları görüyoruz. Örneğin Ulus Aşağıköy’de karantina var. Bir aileden 13 kişi kendi arasında kına merasimi icra ediyor. 13 kişi bundan etkilendi. Bu 13 kişinin hareketi sınırlamak için köyü karantinaya aldık. Valilik olarak, lokal olarak ülkede bir kısıtlama yokken bu ilde bir kısıtlama gündemimizde yok. Artık Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürütülen bir süreç var. Bu süreci takip ediyoruz. Zaman içinde illerin kendilerine mahsus durumlarını değerlendirerek özel tedbirlerin alınması konusunda bir yetki illere gelecektir. Şimdi düğün ve nişanlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilecek. İl Hıfzıssıhha Kurulu toplanacak ve bu konularla ilgili elimizdeki istatistiklere bakarak yeni kararlar alacağız.

 

Drone ile sayım yapabiliyoruz

 

 

Kıyılar konusunda da kıyılara ulaşımı engelleyemem şu anda ama İnkumu, Çakraz, Amasra’ya belli bir kapasiteden sonra girişi kesmiştik bu tür tedbirlere devam edeceğiz. Tabi tek tek insanları sayamayız ama dronla ölçümler yapabiliyoruz. Bu sayı dolduğu zaman plajı kapatıyoruz. Ama bu bile kalabalık gözüküyor. İnsanların burada birbirlerine destek olması gerekiyor. Bakın hastanedeki ekipler, filyasyon ekipleri, test ekipleri gerçekten artık yoruldu. Yani ara verilmeden devam ediyorlar. Bir hafiye gibi vakaları takip ediyorlar. Kul hakkıdır. Senin ölümüne sebep olsam kul hakkı olmaz mı? Lütfen kurallara riayet edelim hem bireysel olarak hem işletmeler olarak riayet ederek bu işten kurtulalım.”

ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›