2020’de uygulanacak tıbbi atık bertaraf ücretleri belli oldu

İl Mahalli Çevre Kurulu, Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, başkanlığında toplanarak 2020’de Bartın’da merkez, ilçe ve beldelerde bulunan sağlık kuruluşlarından alınacak olan tıbbi atık bertaraf ücretlerini belirledi.
Bu haber 2020-01-29 16:35:34 eklenmiş ve 1698 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Mahalli Çevre Kurulu, gündemindeki konuları görüşmek üzere, Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş Başkanlığında toplandı.

 

Valilik Çeşm-i Cihan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş, İl Jandarma Komutanı Albay Fahri Semiz, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Yarbay Safa Söylem, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Nurhan Doğruöz, İl Müftüsü Abcülcelil Çakar, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Tarı ve Orman Müdürü Abdulsetter Bayram, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ali Bozkurt, DSİ 233. Şube Müdürü Sançar Biçer, İl Sağlık Müdürü Dr. Alparslan Erol, Karayolları 156. Şube Müdürü Yunus Emre Öcal, Bartın TSO Başkanı Halil Balık katıldı.

 

İşte belirlenen ücretler…

 

Toplantıda 2020 yılı için uygulanacak tıbbi atık bertaraf ücretleri masaya yatırıldı. İlgili taraflarca yapılan görüşmeler sonucunda; Merkez, ilçe ve beldelerde bulunan hastaneler, poliklinikler, kan bankaları ve aylık 30 kg üzeri atık üreten kuruluşlar gibi büyük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarından toplanan, taşınan, sterilize edilen ve düzenli depolama tesisinde bertaraf edilen tıbbi atıkların toplama, taşıma ve bertaraf ücretinin KDV hariç 2,95 TL, Psikiyatri muayenehaneleri hariç doktor muayenehaneleri, ağız ve diş sağlığı muayenehaneleri ve benzerleri, veteriner hekim muayenehaneleri, akupunktur merkezleri, fizik tedavi merkezleri, evde yapılan tedavi ve hemşire hizmetleri gibi aylık 30 kilogram altında atık üreten kurumlar gibi orta ve küçük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarından tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretinin aylık 0-20 kg arası KDV hariç 27,70 TL, 20-30 kg arası KDV hariç 42 TL, 30 kg ve sonrasının kilogram fiyatı KDV hariç 2,95 TL, Aile Sağlık Merkezlerinden aylık 0-20 kg arası KDV hariç 27,70, 20-30 kg arası KDV hariç 42 TL, 30 kg ve sonrası yine kilogram birim fiyatı KDV hariç 2,95 TL, Özel Diyaliz Merkezlerinin KDV hariç 2,65 TL olarak alınmasına karar verildi.

 

Bertaraf için yakma tesislerine gönderilecek

 

Ayrıca toplantıda 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 20'nci Maddesi birinci fıkrasına göre herhangi bir kimyasalla muamele görmüş patolojik atıkların yakılarak bertaraf edilmesinin zorunlu olduğu, patolojik atıkların, tıbbi atıkları yakmak için geçici faaliyet belgesi, çevre lisansı bulunan yakma tesislerinde bertaraf edilmesinin gerektiği, kimyasalla muamele görmüş patolojik atıklar için mahalli çevre kurulunda, yönetmeliğin 8’inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen hususlar çerçevesinde karar alınması, fiyat tarifesinin belirlenmesi, bu tarife üzerinden lisanslı tıbbi atık taşıma araçları ile toplama işleminin yapılması gerektiği, yakma tesislerine gönderilinceye kadar sterilizasyon tesisinde geçici olarak depolanması ve bertaraf için yakma tesislerine gönderilmesi gerektiği hususları doğrultusunda kimyasalla işlem görmüş patolojik atıkların bertaraf ücretinin ilgili taraflarca yapılan görüşmeler sonucunda kilogram başına 11 TL artı KDV olarak belirlenmesine oy birliğiyle karar verildi.

 

Yasal işlem uygulanacak

 

“Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” nin 24. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Sağlık kuruluşları, ürettikleri atıkların toplanması, taşınması, sterilizasyonu ve bertarafı için gereken harcamaları, bertaraf edene ödemekle yükümlüdürler. Ücretin ödenmemesi tıbbi atıkların bertarafı için bir engel oluşturmaz. Tıbbi atık bertaraf ücretinin ödenmemesi durumunda, bu bedel 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre sağlık kuruluşlarından tahsil edilir.” hükmü doğrultusunda tekrar düzenlenirken bahsi geçen hüküm gereğince tıbbi atıklarını ilgili kuruluşlara vermeyen, protokol imzalamayan veya bertaraf ücretini ödemeyen tıbbi atık üreticisi hakkında yasal işlem uygulanmasına yine oy birliği ile karar verildi.

ETİKETLER : Bartın İl Mahalli Çevre Kurulu tıbbi atık bertaraf ücreti
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›