“Kömürlü termik santraller kapatılsın!”

Uzun yıllardır, ilimizin turizm cenneti olan Amasra ilçemizde Hattat Holding’e bağlı HEMA firması tarafından kurulmak istenin termik santrale karşı amansız bir mücadele veren Bartın Platformu ile Bartın’da HES ve Taş Ocağı İstemiyoruz Platformu’nun da arasında bulunduğu 43 dernek, vakıf ve platform ortak bir metin ile ülkemizde kömür ile çalışan tüm termik santrallerin halk sağlığı dikkate alınarak derhal kapatılması talebini dile getirdi. Söz konusu ortak metin TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilere gönderilerek milletvekillerinin bu konuda kendilerine destek vermeleri istendi.
Bu haber 2019-12-10 09:18:23 eklenmiş ve 178 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

 

Haber Merkezi - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın termik santral bacalarına filtre takılmasını 2,5 yıl erteleyen kanunu veto etmesinin ardından konuya ilişkin olarak bir araya gelen dernek, vakıf ve platformlar, termik santrallerin filtre sistemi olsa da olmasa da elektrik üretmekten çok insan, çevre ve iklim felaketine neden olduklarını savunarak vakit geçirilmeksizin kömürle çalışan tüm santrallerin kapatılmasını gerektiğini ifade ettiler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrı niteliğinde olan ortak metinde şöyle denildi:

“Memnun değiliz”

 

“Çevre mevzuatına aykırı bir şekilde yıllardır çalışan kömür santrallerine verilen ek 2,5 yıl ek süre Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM’de tekrar görüşmek üzere veto edildi. Ancak bu tasarının bu aşamaya gelmiş olmasından, milletvekillerinin sahip çıkmamasından ve konunun toplumun beklentisinin bu kadar altında tartışılmasından memnun değiliz. Filtresi olsa bile her kömür santrali elektik üretmekten çok çevre, sağlık ve iklim felaketi üretiyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin ne filtresiz, ne de filtreli kömür santraline ihtiyacı olmadığını da biliyoruz. Bu yüzden TBMM’deki görüşmeler için konuya dair taleplerimizi bütün partilerin dikkatine sunuyor, Meclis’te bunları savunmaya davet ediyoruz.

 

“İzinler iptal edilmeli”

 

Çevre mevzuatına aykırı bu termik santraller şartsız bir şekilde hemen kapatılmalı, halkın cebinden verilmiş bütün destekler geri alınacak şekilde işlem başlatılmalıdır. Kömür santrallerine verilen bütün izinler iptal edilmeli, mevcutların da 5 yıl içinde kapatılması için çalışmalar başlanmalıdır.

 

“Enerji verimliliği mevzuatı hayata geçirilmeli”

 

Türkiye’nin 91 bin 500 MW’lık kurulu gücünün yarısını ancak kullanıyor. Bu atıl kapasite karşılığında 10 bin MW linyit ve 9 bin MW ithal kömür kapasite hem iklime hem de bütçemize zarar. Bu santrallere ihtiyaç duyulması için enerji verimliliği politikaları erteleniyor. Geciktirilen enerji verimliliği mevzuatının hızla hayata geçmesini talep ediyoruz. Bu üç talebin hızla hayata geçirilmesi için gereğini partilerin ve vekillerin ilgisine sunuyoruz.”

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm siyasi partilere çağrı niteliğinde olan ortak basın açıklamasının altında imzası bulunan dernek, vakıf ve platformlar şunlar:

“350 Ankara, Karadeniz Çevre Haberleri Portalı, Bartın Platformu, Bartın’da HES ve Taş Ocağı İstemiyoruz Platformu, Doğanın Çocukları, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş / Ekoloji ve Yaşam Gazetesi, Ayvalık Tabiat Platformu, Murat Dağı Çevre Koruma Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Muğla Çevre Platformu, Adana Çevre Platformu, Adana Eğitim-Sen, Adana Yeşil Sol Parti İl Örgütü, Yenişehir Çevre Platformu / YEÇEP, TERÇEP/Terme Çevre Platformu, Gümüşhane Dayanışma Platformu, Gürgentepe Doğa Koruma Platformu, Van ÇEV-DER, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Tonya Doğa Yaşam Turizm ve Kültür Derneği, Polen Ekoloji, Kocaeli Çevre Savunması, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Samsun Çevre Platformu, Yeşilırmak Tozantı Çevre Platformu, Çeşme Çevre Platformu, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu, Kemaliye Çevre Platformu, Antalya Ekoloji Meclisi, Eğitim-Sen Van  Temsilciliği, İHD Van Şubesi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube, DİSK Van Şube, Gaziantep Çevre Platformu/GANÇEP, Marmara Ereğlisi Çevre Gönülleri, Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, SNKPDER ( Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği), Sinop Çevre Dostları Derneği, Sinop Kent Savunması Platformu”

ETİKETLER : Bartın Bartın Platformu termik santral
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›