BAKKA 2. Dönem Proje Akademisi Eğitimi başlıyor

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2020 Yılı Proje Teklif Çağrısı Proje Akademisi Eğitimleri başlıyor. Proje Akademilerinde, 2020 yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında TR81 Düzey 2 Bölgesine yönelik “Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı” ve “Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” amaç ve önceliklerine uygun olarak proje döngüsü yönetimi, mantıksal çerçeve yaklaşımı, bütçe gibi proje hazırlama konularında yerel kapasiteyi geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimler verilecek.
Bu haber 2019-12-09 09:26:49 eklenmiş ve 168 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2020 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında potansiyel başvuru sahiplerinin teklif çağrısı ile ilgili olarak istenilen format ve kalitede proje hazırlamalarının sağlanması ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin proje hazırlama ve yürütme kapasitesinin arttırılması amaçlarıyla kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluş temsilcilerine yönelik olarak Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde 16-20 Aralık 2019 tarihleri arasında eş zamanlı olarak Proje Akademisi adı altında 5’er günlük “Uygulamalı Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi” düzenleyecek.

 

Proje Akademilerinde, 2020 yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında TR81 Düzey 2 Bölgesine yönelik “Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı” ve “Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” amaç ve önceliklerine uygun olarak proje döngüsü yönetimi, mantıksal çerçeve yaklaşımı, bütçe gibi proje hazırlama konularında yerel kapasiteyi geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimler verilecek.

 

Eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek

 

Eğitimler 16-20 Aralık tarihlerinde saat 09.30- 16.30 saatleri arasında eş zamanlı olarak Bartın’da Bartın Valiliği Kriz Merkezi Toplantı Salonu’nda Zonguldak’ta BAKKA Konferans Salonu’nda, Karabük’te İŞKUR Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Online olarak başvuruları devam eden eğitim için Proje Akademisi katılımcı başvuruları 12 Aralık Perşembe günü saat 18.00’a kadar devam edecek.  

Online başvurusunu tamamlayan katılımcı adayları kurumlarından aldıkları görevlendirme yazılarını “pyb@bakka.gov.tr” adresine iletecek.

Tüm eğitimler 09:30 – 16:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Eğitim sonunda katılımcı belgesi verilecek olup, belgeyi almaya hak kazanmak için toplam eğitim saatinin en az yüzde 85’ine katılıması gerekiyor. Devam durumu ve sertifika almaya hak kazanan katılımcıların listesi katılımcıların görev yaptıkları kurumlara iletilecek.

BAKKA, “2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı” ve “Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” ile ilgili olarak bir başvuru hazırladı. Hazırlanan başvuru rehberinde programlara ilişkin detaylı bilgilere de verildi.

 

Bağımlı ekonomik yapısını kırılarak yaşam kalitesini yükseltilecek

 

Ajans tarafından Bartın, Zonguldak ve Karabük illerini kapsayan TR81 Bölgesinde iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla yürütülecek “2020 yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı”yla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

“2019 yılında Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı hazırlanmıştır. Bu program 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planında yer alan gelişme eksenleri, öncelikler ve tedbirler ile birlikte Onuncu ve On Birinci Kalkınma Planı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Çalışma Programı ve Sonuç Odaklı Programların amaç ve öncelikleri ile uyumlu olarak hazırlanmış, 2019 yılı içerisinde ilan edilmiş ve uygulama süreci 2020 yılına sarkacağı için 2020 yılı olarak isimlendirilmiştir. 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı ile İlgililik Batı Karadeniz Bölge Planı’nın vizyonu ‘Bağımlı Ekonomik Yapısını Kırmış ve Yaşam Kalitesini Yükseltmiş Bir Bölge Olmak’ olarak belirlenmiştir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Çalışma Programı ve Sonuç Odaklı Programları ile İlgililik 2018 yılında kalkınma ajanslarının 5449 sayılı kanunda belirtilen görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için, geçmiş uygulama tecrübeleri de dikkate alınarak, yeni bir vizyonla işlevsel ve kurumsal dönüşüm süreci başlatılmıştır. Bu çerçevede ilk adım olarak 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı ve sektörel stratejiler ile uyumlu stratejik tercihler belirlenmiş ve bu stratejileri destekleyecek Sonuç Odaklı Programlar (SOP) oluşturulmuştur. Ajans tarafından belirlenen SOP’lardan biri de ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve KOBi’lerin Kapasitelerinin Arttırılması Sonuç Odaklı Programı’dır (FİLYOS SOP). Bu programın özel amacı ‘Türkiye’nin en büyük üç limanından biri olacak ve stratejik öneme sahip Filyos Limanının ve hinterlandında yer alan Endüstri Bölgesi, Serbest Bölge, OSB’ler (karma ve ihtisas) ile TGB, TTO, Ar-ge ve inovasyon merkezleri ile işletmelerin ve paydaşların bu imkan ve avantajlardan en iyi şekilde faydalanması ve yatırımlara hazır hale gelmesi’ şeklinde belirlenmiş olup; bu kapsamda yatırım ortamının iyileştirilmesi, kurum ve kuruluşların proje kapsamındaki farkındalığı ve vizyonu geliştirilerek ortak hareket kabiliyeti ve koordinasyonu arttırılması, verilecek eğitim ve desteklerle paydaşların kapasitesinin ve beşeri sermayenin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sonuç Odaklı Programda belirlenen bu hedeflere ulaşmak adına 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı hazırlanmıştır. İfade edilen veriler ışığında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Çalışma Programında TR81 Düzey 2 Bölgesi’nde iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi kapsamında 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programının yürütülmesini gerekli görmüştür. 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programının kurumsal çerçevesini T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı oluşturmaktadır. BAKKA, söz konusu mali destek programının sözleşme makamı konumunda olup, idari ve mali uygulamasından sorumludur.

 

“İş ve yatırım ortamı iyileştirilecek”

 

Ajans tarafından yürütülecek 2020 yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programının amacı TR81 Bölgesinde iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesidir.”

 

Bartın’ın turizm alt yapısı desteklenecek

 

Bartın’da sektörel çeşitliliğin sağlanması, ulaşım-altyapı ve lojistik imkânlarının güçlendirilmesi, turizmin çeşitlendirilerek geliştirilmesi, yerleşmelerin mekân ve yaşam kalitesinin arttırılması, sağlıklı ve dengeli bir çevre oluşturulması amacıyla hazırlanan “2020 yılı Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı”yla ilgili olarak da şöyle denildi:

“Sektörel Çeşitliliğin Sağlanması, Ulaşım-Altyapı ve Lojistik İmkânlarının Güçlendirilmesi, Turizmin Çeşitlendirilerek Geliştirilmesi, Yerleşmelerin Mekân ve Yaşam Kalitesinin Arttırılması, Sağlıklı ve Dengeli Bir Çevre Oluşturulması amacıyla 2020 yılı Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı hazırlanmıştır.

 

Bölge doğal zenginliğe sahip

 

TR81 Düzey 2 Bölgesindeki sektörel çeşitliliği sağlayacak, hızlı bir şekilde sonuç alınabilecek alanlardan biri turizm sektörüdür. Bölge, sahip olduğu kültürel ve yöresel değerlerinin yanında zengin doğası, flora ve faunasıyla önemli bir doğal zenginliğe sahiptir. Bölgede alternatif turizm faaliyetleri geliştirilerek turizmin çeşitlendirilmesi, turizm anlayışının geliştirilmesi ve rotalama çalışmalarıyla bütüncül bir turizm konseptinin geliştirilmesi sağlanarak ‘Turizmin Çeşitlendirilmesi, Markalaşma ve Bütüncül Turizmin Geliştirilmesi’ konusu Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2018-2021 Sonuç Odaklı Programlarından (SOP) biri olarak seçilmiştir.

 

Sonuç odaklı programlama yaklaşımı kalkınma ajanslarının 3 yıllık dönemler halinde bölgelerinde belirledikleri ve tüm çalışmalarını belirlenen programlar bazında hedeflerine ulaşmak için gerçekleştirdikleri stratejik planlama araçlarından biridir. TR81 Batı Karadeniz Bölgesindeki koylar, yaylalar, şelaleler, mağaralar, sahil şeridi, maden ve sanayi geçmişine ait atıl durumda bulunan yapılar, ocaklar, ekipmanlar gibi turistik değerlerin yeterli oranda bilinmemesi, tanıtılmaması, tur şirketlerinin Amasra ve Safranbolu dışında bölgedeki diğer alanları portföylerine istenilen oranda almamaları gibi nedenler de turizmin Sonuç Odaklı Program olarak seçilmesini gerektirmiştir.

TR81 Batı Karadeniz Bölgesi biyolojik çeşitlilik ve eko turizm bakımından potansiyel barındırmakta olup alternatif turizm alanları öncelikli olarak geliştirilecektir. Bölgede doğa turizmine yönelik alanlar ve turizmi destekleyen trekking, araçlı ve çadırlı kamp, yamaç paraşütü, dağcılık, avcılık gibi faaliyetler geliştirilmeye açık alanlardır ve bu alanların koruma-kullanma dengesi gözetilerek turizme sunulması planlanmaktadır. Ajansın belirlediği TURİZM SOP’u Bölge Planında yer alan Turizmin Çeşitlendirilerek Geliştirilmesi önceliğine hizmet etmektedir. TURİZM SOP ile bölgede dağınık şekilde yürümekte olan turizm sektörüne bakışın değiştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesi ve tüm yıla yayılması, turizm alanlarının entegrasyonu, turizm rotaları ve koridorlarıyla bütünleşik turizm sisteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

 

Turizmdeki kar payının arttırılması amaçlanıyor

 

Böylece bölgenin turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi, elde edilen katma değerin arttırılması, bölgeye daha fazla turist gelmesi, turizm sektöründeki istihdamın ve hizmet kalitesinin arttırılması ile bölgede turizmin tüm sektörler arasında elde ettiği payın arttırılması amaçlanmıştır. Turizm, sürdürülebilir kalkınma kapsamında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları açısından en önemli ve en temel alanlardan biri haline gelmiştir. Küresel turizm pazarlarındaki rekabetin artması nedeniyle turizm mekânları daha fazla ikame edilebilir hale geldiğinden, varış yeri kişilikleri hedef markaları oluşturmak ve turizm mekânları için benzersiz bir kimlik kazandırmak için çalışmaların yapılması zorunluluk oluşturmaktadır.

Batı Karadeniz Bölgesi önemli bir turizm potansiyeli taşıyan fakat bu potansiyeli yeterli şekilde kullanamayan bir bölgedir. Ancak bölgede turizm son yıllarda giderek önem kazanmaktadır ve bu durum istatistiki verilerden de görülmektedir. 2010 yılından 2016 yılına kadar bölgede geceleme sayısı yüzde 62 artış göstermesine rağmen ortalama geceleme sayısı Türkiye ortalamasının altındadır. Türkiye’de ortalama geceleme 2,6 gün iken TR81 Bölgesinde bu rakam 1,4 gündür. Bu rakamı arttırmak; öncelikle altyapı yatırımlarının tamamlanması ve sonrasında ise alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilerek turizmin çeşitlendirilmesi, bütünleşik turizm projelerinin yanında tanıtım ve markalaşma çalışmalarıyla mümkündür.

 

Bartın’da turizm sektörü öne çıkıyor

 

Bartın ilinde imalat sektörlerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sisteminden alınan verilere göre toplam 289 işyeri bulunduğu görülmektedir. İşyeri büyüklüğüne bakılmaksızın genel bir değerlendirme yapıldığında Bartın’daki imalat sektörü Türkiye’nin yaklaşık yüzde 0,13’üne denk gelmektedir. Dolayısıyla görece güçlü bir imalat yığınlaşmasından söz etmek mümkün değildir. Hizmet sektörlerinde ise, son 3 yılda gözlemlenen kapasite ve talep artışı ile turizm sektörü mevcut durumda öne çıkmaktadır.

 

Öncelikli sektör olarak belirlendi

 

Bartın ilinin turizme yönelik çok sayıda ve uygun varlıklarının bulunması, bu konuda gerçekleştirilmiş altyapı çalışmaları bulunması, Amasra gibi Türkiye ve Dünya çapında tanınan UNESCO’ya aday bir destinasyon markasına sahip olunması, Amasra Salatası, Balık ve Galla Pazarı gibi önemli Gastronomi değerlerine sahip olması ve bu alanda düşük yatırım maliyetleriyle güçlü markalar yaratabilme potansiyeli bulunması Bartın ilinde turizmin öncelikli sektörlerden en önemlisi olarak belirlenmesini sağlamıştır. Ayrıca Bartın ilinin spor ve doğa turizmi için çok sayıda ve uygun varlıklarının bulunması, Ülkemizin en önemli tabiat varlıkları ve korunan alanları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı alanının yarıdan fazlasının İl sınırları içerisinde olması Ulukaya Şelalesi, Bartın Irmağı, Gürcüoluk Mağarası, Güzelcehisar Lav Sütunları gibi değerli turizm varlıkları ve son zamanlarda avcılık, geleneksel okçuluk, trekking, havacılık sporları, bisiklet binişi, yelkencilik vb. sporların organize olarak yapılıyor olması, gerek iç ve gerekse dış turizm açısından hali hazırda ilgi çekici olmasının yanı sıra ciddi bir gelişim potansiyeli taşıması; turizm alanında düşük yatırım maliyetleriyle güçlü markalar yaratabilme potansiyeli bulunması, Bartın ilini turizm değerleriyle ön plana çıkarmaktadır.

 

Toplam bütçe 5 milyon TL

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu, revize edilen 2018 ve 2019 Yılı Çalışma Programlarında Bartın ilinin turizme yönelik altyapı eksikliklerinin giderilebilmesi kapsamında 2018 yılı Proje Teklif Çağrısından artan bütçe ile Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının yürütülmesini gerekli görmüştür. Bu program 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planında yer alan gelişme eksenleri, öncelikler ve tedbirler ile birlikte 10. ve 11. Kalkınma Planı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2019 Yılı Çalışma Programı ve Sonuç Odaklı Programların amaç ve öncelikleri ile uyumlu olarak hazırlanmış, 2019 yılı içerisinde ilan edilmiş ve uygulama süreci 2020 yılına sarkacağı için 2020 yılı olarak isimlendirilmiştir. 2020 Yılı Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının kurumsal çerçevesini T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı oluşturmaktadır. BAKKA, söz konusu mali destek programının sözleşme makamı konumunda olup, idari ve mali uygulamasından sorumludur. Buna göre 2020 Yılı Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında kullandırılacak olan destek miktarı toplam 5 milyon TL’dir.”

ETİKETLER : Bartın BAKKA 2020 yılı Proje Teklif Çağrısı 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı Bartın İli Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›