Döner sermaye sistemine ve Durmuş’un sözlerine tepki gösterdiler

Türk Sağlık Sen Yönetimi ve üyeleri döner sermaye sistemine tepki gösterdi. Son 10 yılda döner sermaye ücretlerinin adeta eridiğini ifade eden Türk Sağlık Sen Bartın İl Temsilcisi Besim Coşkun, Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un “İstanbul’da çalışanla Bartın’da çalışan aynı ücreti almasın” şeklindeki sözlerine de sert tepki göstererek “O açıklamayı Niğde’de değilde gelin Bartın’da burada arkadaşlarımızın yüzüne karşı yapın. Eğer sahayı gezseydiniz arkadaşlarımızın ne kadar yoğun özverili bir şekilde ve normal mesai saatinin üzerinde çalıştığını görebilirdiniz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz yaptığınız o açıklamayı gelin Bartın’da üyelerinizin ve tüm çalışanların yüzüne karşı yapın.” dedi.
Bu haber 2019-12-05 13:16:27 eklenmiş ve 238 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’da Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen Türkiye Sağlık Sen Yöneticileri ve Üyeleri döner sermaye sistemine tepki gösterdi.

 

Son 10 yılda döner sermaye ücretlerinin adeta eridiğine dikkat çeken Türk Sağlık Sen Bartın İl Temsilcisi Besim Coşkun, döner sermayelerin yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

 

Coşkun, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un Sağlık-Sen Niğde Şubesi’nce bir otelde düzenlenen Genişletilmiş İl Divan Toplantısı’nda yaptığı konuşmada sarf ettiği “Sağlık çalışanlarının performans uygulaması yok ama herkesin kabul edebileceği makul ve mantıklı kriterler getirelim. İnsanların çalışacağı bir kriter olsun. İstanbul'da çalışanla Bartın'da çalışan aynı ücreti almasın.” sözlerine de tepki gösterdi.

 

Herkes muzdarip ve şikayetçi”

 

Döner sermayelerle ilgili yeni bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Türk Sağlık Sen Bartın İl Temsilcisi Coşkun, şunları söyledi:

“Ülkemizde son 10 yılda döner sermayeler kadar eriyen hiçbir ücret yoktur. Dibe vurmuş, tabanı görmüştür. Aşırı iş yükü bulunan ve çalışanların fedakârca hizmet yürüttüğü sağlık kurumlarımızda ne yazık ki iş döner sermayeye gelince önümüze kocaman bir sıfır rakamı konmaktadır. Bugün döner sermayelerden memnun olan bir tane bile sağlık çalışanı kalmamıştır. Herkes muzdarip ve şikayetçidir. Sağlık yöneticileri de çalışanların bu memnuniyetsizliğinden ve döner sermayelerin halinden haberdardır. Ama vurdumduymazlık devam etmektedir. Çalışanların 5 yıl önceki döner sermaye ücretlerini mumla aramaları durumun vahametini de açıkça göstermektedir.

 

“Olumlu gelişme yok, kötüye gidiyoruz”

 

Türk Sağlık Sen olarak bundan dört yıl önce Döner Sermaye Yönetmeliğinin eksik olduğunu değişmesi gerektiğini söylediğimizde Yönetmeliğin değişmesi için bakanlığa dilekçe yazdığımızda birileri çıkıp üyelerine biz bakanla konuştuk o iş tamam sakın imzalamayın demişlerdi şimdi biz soruyoruz nasıl konuştunuz ki dört yıldır hiçbir olumlu gelişme yok aksine kötüye gidiyoruz. Yine Türk Sağlık-Sen olarak bu vurdumduymazlığa son verilmesi için geçtiğimiz aylarda çalışanların döner sermaye taleplerini içeren binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı ve YÖK’e teslim etmiştik.
Her iki kurumun yöneticilerine de bu durum defalarca anlattık.

 

“Sorunlar görmezden gelinmeye devam ediliyor”

 

Yaklaşık 1 yıl önce Genel Başkanımızın Sayın Sağlık Bakanı ile yaptığı görüşmede Bakan bey yönetmelik değişikliği yapacaklarını bunun için çalışmalara başladıklarını açıklamışlardı. Aradan geçen sürede ne yazık ki hala bir somut adım atılmamıştır.
Biz de bugün yine Türk Sağlık Sen olarak tüm Türkiye de kötüye giden bu gidişata dur demek için alanlardayız. Çünkü alanlar Sendikaların er meydanlarıdır.
Sendikacılık kapalı kapılar ardında siyasi parti il başkanlarının odalarında yapılan, yılda birkez sahaya çıkılan yada bir kere isteyelim verilirse olur mantığıyla yapılan bir şey değildir Sendikacılık Her daim sahada çalışanın yanında olmak her daim konuların gündemde tutularak gerçekleşmesini sağlamaktır. Eskiler ‘et-tekraru ahsen velev kane yüz seksen’ demişler yani Yüzseksen kerede olsa tekrar etmek güzeldir.
Biz döner sermayeler ile ilgili sorunlara değil 180, bin 800 kez dikkat çektik. Fakat yanlışta ısrar edilmeye ve sorunlar görmezden gelinmeye devam ediliyor.

 

“Sağlık çalışanlarını bekleyen sefalete bir son verilmeli”

 

Bugün çalışanın sesini bir kez daha duyurmak ve döner sermaye taleplerimizi yüksek perdeden aktarmak için alanlara çıktık. Öncelikle ifade etmek isteriz ki; döner sermayede bu düzen böyle gitmez. Sistem baştan aşağı yeniden revize edilmelidir. Revize edilirken en temel alınacak husus, çalışanın sistemin merkezine yerleştirilmelidir. Adalet teslim edilmeli, hiçbir çalışan haksızlığa uğramamalıdır. Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkı olmalıdır. Çalışanın alın terinin kurumların finansal sıkıntıları için heba edilemeyeceği bir düzenleme yapılmalıdır.
Döner sermayeler yükseltilmelidir. Günümüz enflasyonu dikkate alınarak katsayılar yeniden belirlenmelidir. Taban ücretler arttırılmalıdır. Döner sermayelerimiz mutlaka emekliliğe yansıtılmalıdır. Emeklilikte sağlık çalışanlarını bekleyen sefalete bir son verilmelidir.

 

“Bartın’a Eğitim Araştırma Hastanesi yapıldı da biz mi çalışmadık?”

 

Biz Türk Sağlık Sen olarak bunları isterken ne yazık ki sağlık iş kolunda sayısal olarak üye çoğunluğu bulunan Sendikanın Genel Başkanı akıllara durgunluk veren bir açıklama yapmıştır. Kendisi de geçen haftalarda ilimize gelmesine rağmen açıklamasında İstanbul’da çalışan ile Bartın’da çalışan aynı ücreti almasın diye akıllara durgunluk veren bir açıklama yapmıştır. Öncelikle bu cümleyi sarf eden Semih Durmuş’a sesleniyoruz; o açıklamayı Niğde’de değilde gelin Bartın’da burada arkadaşlarımızın yüzüne karşı yapın. Bartın’a geldiğinizde çalışanlar yerine idareci ve siyasi parti il başkanı ziyareti yapmanızın sebebi bu muydu? Bartın’a Eğitim Araştırma Hastanesi yapıldı da bizler mi çalışmadık? Eğer sahayı gezseydiniz arkadaşlarımızın ne kadar yoğun özverili bir şekilde ve normal mesai saatinin üzerinde çalıştığını görebilirdiniz. Belki haberiniz yoktur ama bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda hangi kurum da hangi ünvanda personelin çalışacağını belirleyen PDC (personel dağılım cetveli) var bu da hastanenin yatak kapasitesi hizmet vereceği nüfusa göre belirleniyor. Nüfus yatak sayısı ve çalışan personel doğru orantılı bir şekilde belirleniyor. Buradan bir kez daha sesleniyoruz yaptığınız o açıklamayı gelin Bartın’da üyelerinizin ve tüm çalışanların yüzüne karşı yapın.

 

“Ekmek kavgamızda ne yılgınlık gösteririz ne de vazgeçeriz”

 

Sistem karmaşık, sorun büyüktür. Ama kamu iradesi de bunu çözecek güçtedir. Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerimize bağlı hastanelerde görev yapan fedakar çalışanlarda sorunun çözülmesini dört gözle beklemektedirler. Yöneticilere sesleniyoruz; döner sermayelerde yaşadıkları gelir kaybı nedeniyle çalışanın yaşadığı ekonomik sıkıntı da, evindeki huzursuzluk ta vebal sizindir. Bu sorunu çözmek için çaba harcayınız. Kabul edilebilir bir döner sermaye sistemi için gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapınız. Sağlık çalışanları için artık sabır taşı çatlamıştır. Yönetmelik bir an önce değişmeli, bu sorun çözülmelidir. Çalışanın emeğinin karşılığı teslim edilmeli, ekmeğiyle oynanmamalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak adaletli bir döner sermaye düzeni kurulana, çalışanların aldığı ücretler makul bir düzeye çıkarılana ve talepleri karşılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir an bile geri durmayacağız. Ekmek kavgamızda ne yılgınlık gösteririz ne de vazgeçeriz.”

 

ETİKETLER : Bartın Türk Sağlık Sen Bartın Şube Başkanı Besim Coşkun döner sermaye
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›