“HEMA’dan alınsın, TTK eliyle kömür çıkarılsın”

4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Amasra TTK İşletmesini ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesini ziyaret eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve Bartın Platformu hem maden şehitlerini andı hem de şuanda HEMA tarafından işletilen Amasra B sahasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda 2005 yılından bu yana kömür çıkarılmadığına dikkat çekilirken B sahasının HEMA’dan alınması ve TTK eliyle buradaki kömürün çıkarılması istendi.
Bu haber 2019-12-04 16:00:09 eklenmiş ve 231 kez görüntülenmiştir.

 

 

Aydın Geçgen

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve Bartın Platformu 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Amasra TTK İşletmesini ziyaret etti.

Ziyarette Belediye Başkanları ve Platform bileşenleri madencilerin Dünya Madenciler Gününü kutlarken ocaktan çıkan madencilere de geçmiş olsun dileklerinde bulundu.  Madenciler Gününde, maden şehitleri de unutulmadı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi’nin organizasyonunda Kuran-ı Kerim tilaveti yapılırken tüm maden şehitleri dualarla anıldı.

 

Ana gündem HEMA ve B sahası oldu

 

Belediye Başkanları ve Bartın Platformu, Amasra TTK İşletmesi ziyaretinin ardından  GMİS Amasra Şubesi de ziyaret ederek Şube Başkanı Ertan Kaya ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi. Bu ziyaretin ana gündemi ise şuanda Amasra B sahasında faaliyetlerini sürdüren HEMA ve B sahasındaki son durum oldu.

Başkan Akın, Başkan Çakır, Şube Başkanı Kaya ve Platform, bileşenleri  hep bir ağızdan şuanda kömür çıkarmaya dair hiçbir faaliyetin olmadığını ifade ettikleri B sahasının HEMA’nın elinden alınması istedi. Devletin B sahasında kendi eliyle kömür çıkarmasını isteyen başkanlar,  buranın TTK’ya devredilerek hem kömürün çıkarılması hem de bölge istihdamına katkı sağlanması gerektiğini kaydetti.

 

Kaya: “Oyalama taktikleriyle bu noktalara geldik”

 

Amasra B sahasının 2005 yılından bu yana kanayan bir yara olduğunu söyleyen  GMİS Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya, “Bartın bir maden şehri. Maden şehrinde 2005 yılından bu yana kanayan bir yara var. Bu yarayı durduracak, yer altındaki değerlerimizi yer üstüne çıkaracak olan yine biz madencileriz. Çünkü ülke ekonomisine katkıda bulunmak zorundayız.  Ülke ekonomisine katkı ağlayacak, yer altındaki zenginliğimizi yer üstüne çıkaracak ve toplumsal düzenimize katkı sağlayacak işsiz arkadaşlarımız da mevcut. Bunların da tekrar göz önünde bulundurulması lazım. Ne yazık ki şirketin 2005 yılından bu yana oyalama taktikleriyle bugün bu noktalara geldik. Madenlerimizin devlet eliyle çıkarılması gerektiği ortada. Çünkü şirketin şuanda çalıştırdığı işçi sayısı bugün 160’lara düştü ve bunun da göz önünde bulundurulması gerekiyor.  Bu konuda mustaribim. Bununla ilgili gerekli yerlere her zaman derdimizi anlatmaya çalıştık. Sesimi duyurduk ya da duyuramadım ama şu bir gerçek ki bu işten zarar gören yine Bartın ve Bartın halkı oldu.” dedi.

 

Akın: “Burada kalmalarını asla arzu etmiyoruz”

 

Şuanda B sahasında hangi çalışmanın yapıldığına dair bir bilgilerinin dahi olmadığını ifade eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da şunları söyledi:

“Bölgemizde ve Zonguldak’ta maden kaynaklarımız bolca mevcut. 600 milyon ton rezervinin olduğu bilinen bir yerden bahsediyoruz. Buradaki A ve B sahasını da yıllardır ifade ediyoruz. Ama şuan itibariyle B sahasında neler olduğunu bizler bile bilmiyoruz. Bildiğiniz gibi oradaki şirket ‘11 bin kişiyi işe alacağım’ diye başlamışken bugün itibariyle şirketin çalıştırdığı işçi sayısı 160’lara kadar düştü. Yetkiler yine bu şirkete zaman zaman kömürü çıkarıp satmasını söylemişlerdir. Bizler de bunu her defasında yineledik. ‘İlk önce kömürü bir görelim’ dedik ama ne yazık ki kömürü dahi çıkaran mevcut değil. Başka hesaplar peşinde olup da burada kalmalarını asla arzu etmiyoruz. Bu noktayı geçtik artık. 2005’ten bu yana 15 yıl geçti, hala kredi peşinde dolaşıyorlar ve biz hala kömürü göremiyoruz. Bir avuç kömür bile çıkarılmadı. Bu noktada biz Bartın’daki yer altı kaynaklarımızın muhakkak yer üstüne çıkarılmasını istiyoruz. Yeraltı kaynaklarımızla birlikte bölge insanımızın da zenginleşmesini istiyoruz. 5 bin vatandaşımız bizim Amasra TTK’da çalışırken yer altında çalışan madenci sayımız ne oldu da 600’e kadar düştü. Bu rakam da en son alınanlarla birlikte. Buda olmasaydı belki de Amasra TTK kapanacaktı. B sahasındaki kaynakların yer üstüne çıkması için artık devletimizin B sahasına el koyması gerekiyor. Yani kömür çıkarılması gerekiyor. Tabi ki özel sektörde çıkarabilir ama biz aradan geçen süre boyunca bunu çıkarmadığını görüyoruz. Bugün dolayısıyla aynı zamanda maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Kaza geçiren madencilerimize de Allah sağlık versin. İnşallah bundan sonra maden kazaları da yaşamayız. Bartın’da madenlerimiz bizim geleceğimiz.”

 

Çakır: “B sahasındaki kömür  TTK eliyle çıkarılmalı”

 

B sahasıyla ilgili 2005 yılında yapılan tercihin bir hataya dönüştüğünü söyleyen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise şöyle konuştu:

“Bölgemiz ulaşılabilir taş kömürü rezervinin en yüksel bulunduğu bölge. Devletimiz de bu konuda bir tercih de bulundu ve kamu eliyle üretemediği kömürün bir bölümünü B sahası adı altında kiraya vererek üretime ve istihdama katkıda bulunmak istedi. Ancak biz bu bölgede yaşayanlar olarak şunu iyi biliyoruz ki maalesef bu tercih bir hataya dönüştü. Özellikle bu bölgeyi alan firmanın tercihleri nedeniyle bu yaşandı. Zaman içerisinde burada çalışacak 11 bin işçiyi göremediğimiz gibi HEMA’da çalışan arkadaşlarımızın mağduriyetine de tanıklık ettik. Bu kentin geleceği tarımda, turizmde olduğu gibi madenlerimizin bu bölgenin insanları vasıtasıyla yer üstüne çıkarılmasındadır. Artık devletimiz ve yetkiler bu gölgedeki kömüre, istihdama sahip çıkmalı ve Amasra bölgesinde insanların göç etmesine neden olan bu hatadan dönülmeli. 4 Aralık Madenciler Gününde kömür rezervi en yüksek yer olan Zonguldak bölgesinden şu çağrıyı yapıyoruz; Devlet artık B sahası adını vererek bilinçli bir şekilde istihdam daralmasına neden olan bu politikadan vazgeçmeli. TTK eliyle madenlerimizi ve iş sağlığıyla iş güvenliğini de maksimum seviyede tutarak madencilerimizi de güvence altına alıp yer altı kaynaklarımızı yer üstüne çıkarmalı. Ülkemiz kömürde ithalat yapan bu nedenle dış ticaret açığı veren bir ülke. Buradan çıkan kömürün mevcut işletmelerce değerlendirilmesi mümkün. Biz kömür çıkarılalım ve sağlıklı bir çevreyle Amasra ve Bartın’da yaşayalım. Kömür kullanan alanların da kömürü tedarik ettiği yer Amasra olsun.”

Bartın Platformu Avukatlarından Engin Uzun rödovans sözleşmesinin iptal edilerek bu sahanın Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından işletilmesinin önünün açılması çağrısı yaptı.

ETİKETLER : Bartın Bartın Platformu 4 Aralık Dünya Madenciler Günü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›