Bartın’da 2 bin 271 yapı Enerji Kimlik Belgesi aldı

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Bartın’da 2 bin 271 binanın enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma, soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olduğu söyledi.
Bu haber 2019-12-03 09:07:29 eklenmiş ve 345 kez görüntülenmiştir.

 

 

Aydın Geçgen

 

Binaların enerji verimliliğini gösteren enerji kimlik belgesini almak için geri sayım başladı. Mülk sahiplerinin 1 Ocak 2020’ye kadar kimlik belgesini çıkarması gerekiyor. Peki, Bartın’da 2 bin 27 binada bulunan belge ne anlama geliyor?

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Bakanlık tarafından zorunlu hale getirilen Enerki Kimlik Belgesi’nin (EKB), ülke genelinde çevreci binaların sayısının arttırdığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Ülkemizde, enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi'ne (EKB) sahip bina sayısı 920 bine ulaşmıştır. İlimizde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almış yapı sayısı ise 2 bin 271’dir.

Bakanlığımız tarafından 2011'de uygulamaya alınan EKB, Bakanlığımızın geliştirdiği BEP-TR yazılımı üzerinden yetkili EKB uzmanları tarafından düzenleniyor. EKB, 2011'den itibaren yapı ruhsatı alan tüm binalara, EKB uzmanlık eğitimi almış, yetkilendirilmiş mühendis ve mimarlar tarafından veriliyor. Ülkemiz genelinde 5 bin 100, EKB oluşturmaya yetkili firma bulunuyor ve bu firmalarda 6 bin 400 yetkili uzman görev alıyor. Mevcut veya yeni bina için EKB uzmanlığı almak isteyen firma ve kişiler, gerekli eğitimleri Bakanlığımızın yetkilendirdiği kuruluşlardan alabiliyor.

Ayrıca 1 Kasım 2017'den sonra düzenlenen EKB'ler, e-Devlet üzerinden de görülebiliyor. Ekim 2019 itibarıyla EKB düzenlenmiş bina sayısı 920 bine ulaştı. Bu binaların 150 bini eski, 770 bini ise 2011 sonrası yapılan binalardan oluşuyor.

 

Çevreci binaların sayısı arttı

 

Bakanlığımız tarafından zorunlu hale getirilen EKB, ülke genelinde çevreci binaların sayısının artmasını, sera gazı salınımının azaltılmasını sağladı.

Bu kapsamda ülke genelinde 2011 yılından sonra inşa edilen 770 bin bina, sera gazı salınımını daha önceki yıllarda yapılan binalara oranla yüzde 60 azalttı.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor.

 

“Asgari sınıflandırma seviyesi yok”

 

Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli kabul ediliyor. A sınıfı en verimli, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.

Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye ise Enerji Kimlik Belgesi deniliyor. Yeni yapılacak ya da inşa edilen binaların enerji kimlik belgesi sınıfının ise en düşük C olacak şekilde tasarlanıp inşa edilmesi gerekiyor. C sınıfından daha düşük seviyede olan binalara, kanunen iskan ruhsatı verilmiyor.

Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu bulunmuyor.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan enerji kimlik belgesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›