Bartın’da hayvancılık canlandırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvancılık Destekleri Uygulama Tebliğ kapsamında 2019 yılında doğan buzağıların birinci dönem destekleme başvuruları devam ederken Bartın Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde başvurularla ilgili yoğunluk yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında yapılacak hayvancılık desteklemelerine ilişkin açıklamada bulunan Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram, daha önce 41 ile verilen düve desteğinin 81 ile yaygınlaştırıldığını belirtirken bu destekleme ile ilimizdeki hayvancılığın yeniden canlandırılacağını söyledi.
Bu haber 2019-12-02 11:41:54 eklenmiş ve 193 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Aydın Geçgen

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

23/10/2019 tarihli ve 1691 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda yer alan hayvancılık desteklemelerine ilişkin usul ve esasları kapsayan Tebliğe göre; ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim için yetiştiriciler desteklenecek.

 

Başvurular başladı

 

Hayvan yetiştiricilerinin merakla beklediği buzağı desteklemelerine ilişkin başvurular başladı.

31 Aralık tarihine sürecek olan 2019 yılı buzağı destekleme müracaatlarını birinci dönemde yapamayan yetiştiricilerimiz için 1 Nisan 2020 - 15 Haziran 2020 tarihleri arasında da müracaatların alınacağı bildirildi.

 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram, yaptığı açıklamada buzağı destekleme müracaatlarına ilginin oldukça yoğun bir şekilde başladığı, ilk hafta itibariyle İl ve İlçe Müdürlüklerine bin 580 yetiştiricinin başvuruda bulunduğunu söyledi.

 

Daha önce 41 ile verilen düve desteğinin 81 ile yaygınlaştırıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Bayram, bu destekleme ile ilimizdeki hayvancılığın tekrar canlandırılacağına dikkat çekti.

 

İlimizde 2018 yılında buzağı desteklemelerine 7 bin 468 başvuru ile 15 bin 897 buzağı destekleme almaya hak kazandığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Bayram, şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığının Hayvancılık Destekleri Uygulama Tebliğ kapsamında 2019 yılında doğan buzağıların birinci dönem destekleme başvuruları başlamıştır. Başvurular 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecektir. 2019 yılı buzağı destekleme müracaatlarını birinci dönemde yapamayan yetiştiricilerimiz için 1 Nisan 2020 - 15 Haziran 2020 tarihleri arasında da müracaatlar alınmaya devam edilecektir. Buzağı destekleme müracaatlarına ilgi oldukça yoğun başlamış ve ilk hafta İl, İlçe Müdürlüklerimize bin 580 yetiştiricimiz başvuru yapmıştır.

 

Buzağı başına 350 TL destek verilecek

 

Yayımlanan tebliğe göre 2019 yılında buzağı desteğinden faydalanabilmek için; buzağının; 2019 yılında kayıtlı olduğu işletmede doğmuş, en az 4 ay (120 gün) süre ile işletmesinde bulunmuş, Şap ve Brucella (dişi) aşıları yapılmış, ilk doğumunu yapan düvelerin ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün, ineklerde ise bir önceki buzağılama arasındaki süre en fazla 450 gün olmalıdır. Bu şartlara uygun ön soy kütüğüne kayıtlı buzağılara buzağı başına 350 TL, 5 yaş üstü sütçü ırklarını kombine ve etçi ırklarla tohumlama sonucu doğan buzağılara 600 TL, etçi ve kombina ırkları kendi ırklarıyla tohumlanması sonucu doğan buzağılara 600 TL, buzağının annesi Gentürk (milli) sperması ile tohumlanmış ise ilave 50 TL, 1 yaşından büyük dişi mandalara ve malaklara 250 TL, arılı kovan başına 15 TL, kesimhanede kestirilen besilik erkek sığır ve mandalara 250 TL destek ödemesi yapılır.

 

15 bin 897 buzağı destekleme almaya hak kazandı

 

Ayrıca yüzde 40 oranında 1-10 baş düve (sığır/manda) alım desteği de yapılacak değerlendirmeler sonucu verilecektir. Birim fiyatlar ve müracaat tarihleri Bakanlıkça yayımlanacaktır. İlimizde 2018 yılında buzağı desteklemelerine 7 bin 468 başvuru ile 15 bin 897 buzağı destekleme almaya hak kazanmıştır. Buzağı desteklemeleriyle beraber Malak, Dişi Manda, Arılı Kovan,  Damızlık Ana Arı, Besilik Erkek Sığır/Manda destekleme başvuruları da başlamıştır. Yayımlanan destekleme tebliğine göre destekleme alınabilmesi için gerekli şartlar hakkında Müdürlüğümüz Web Sitesinden ve İl/İlçe Müdürlüklerimizden ayrıntılı bilgi alınabilir. Yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamamaları için müracaat tarihlerini kaçırmamaları hususunda dikkat etmeleri gerekmektedir. Yetiştiricilerimiz, Müdürlüğümüz Web sayfasından başvuru  tarihlerini,  İl/İlçe Müdürlüklerimizden de  ayrıntılı bilgi alabilirler.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›