Orman yangını herkesi korkuttu

Bartın’da Güzelcehisar ve İnkumu’ndaki ormanlık alanda çıkan yangın herkesi korkuttu. Güzelcehisar yolundaki ormanlık alandan çıkıp İnkumu sahili yamaçlarına kadar inen yangının Güzelcehisar Köyüne bağlı Kapaklı Mahallesi’nde yaşayan bir vatandaşın yaktığı anızdan çıktığı tespit edildi. Yangına Orman İşletme Müdürlüğü ve Bartın ile çevre illere bağlı belediyelerin itfaiye ekiplerince müdahale edildi. İnkumu’nda kalan vatandaşların evlerinin tedbir amaçlı boşaltıldığı yangın yaklaşık 8 saat sonra kontrol altına alınabildi.
Bu haber 2019-11-12 16:25:34 eklenmiş ve 166 kez görüntülenmiştir.

 

Güzelcehisar’dan başlayarak İnkumu’na sıçradı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Edinilen bilgilere göre; 11 Kasım Pazartesi günü öğleden sonra, bir vatandaş Bartın İnkum ile Güzelcehisar köyü arasındaki fındık bahçesindeki kuruyan otlar ateşe verildi. Bir süre sonra alevler ormanlık alana sıçradı.

İlk belirlemelere göre Güzelcehisar yolundaki ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede İnkumu sahili yamaçlarına kadar indi. Yangına ilk olarak Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler müdahale ederken kısa sürede büyüyen yangın için Bartın, Amasra, Ulus, Safranbolu, Devrek, Karabük ve Zonguldak belediyelerinin itfaiye ekipleri de söndürme çalışmalarına katıldı. İl Özel İdaresi, Bartın AFAD, UMKE ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı timlerin de söndürme çalışmaları için seferber edildi.

Ekipler dik ve yamaç arazi şartlarından dolayı yangına müdahale etmekte güçlük çekerken yangının İnkumu sahil yamaçlarına inmeye başlamasıyla Jandarma ekipleri tedbir amacıyla İnkumu’nda ikamet eden vatandaşların evlerini boşalttı.

 

Güner: “Paletli araçlarla yollar açıldı”

 

Olay yerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, UMKE ve 112 Acil Sağlık ekipleri de sevk edildi. Yangın sırasında bir orman işçisi dumandan etkilendi. 

İnkumu’nda yamaçların dik ve sarp olmasından dolayı zaman zaman ekiplerin müdahale etmekte zorlandığı yangın söndürme çalışmalarını Bartın Valisi Sinan Güner ve Belediye Başkanı Cemal Akın da yakından takip etti.

Ekiplerden çalışmalara ilişkin bilgiler alan Vali Güner, İnkumu’ndaki olay yerinden “Yangın, çer çöpün yakılmasıyla birlikte orman alanına sirayet etti. İlk başta kontrolümüz altında devam ediyordu. Ancak herkesin gördüğü gibi burası çok sarp ve dik araziler, yol da yok. Yol olmayan alana doğru yangın yayılınca bu kez normal iş makineleriyle giremedik. Paletli araçlarla yeniden yangın yolları açtık. Bu yangın yolları kullanılarak söndürme araçları en yakın noktaya kadar geldiler. Yangın söndürüldü ve kontrol altına alındı. Sadece yer yer alevlenmeler var. Ancak bu beklenen bir konu. Soğutma çalışmalarını ve arada çıkan bu küçük yangınları kontrol etmek için sabaha kadar buradayız.” açıklamasında bulundu.

 

Herhangi bir can kaybı yaşanmadı

 

Yaklaşık 8 saat sonra kontrol altına alınabilen yangına ilişkin olarak Bartın Valiliği’nden yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada yangın kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmalarına başlanıldığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

“Güzelcehisar Köyü Kapaklı Mahallesinde bir vatandaşın yaktığı anızdan sıçrayan alevler, Güzelcehisar ve İnkumu’ndaki ormanlık alanda yangına sebep oldu. Herkesi korkutan yangın, Bartın ve ilçeleriyle çevre illerden gelen yardımla kısa sürede kontrol altına alınırken yangında herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

 

Evler tedbir amaçlı boşaltıldı

 

11 Kasım 2019 tarihinde saat 14.30 itibariyle Merkeze bağlı Güzelcehisar Köyü Kapaklı Mahallesi’nde köy sakini bir vatandaşın anız yakması sonucu sıçrayan ateş İnkumu ve Güzelcehisar sahil şeritleri arasında kalan engebeli ve denize paralel ormanlık alanda büyüyerek yangına sebep olmuştur. İnkumu sahil şeridinde yanmakta olan ağaçların alt kısmında bulunan, tatil sezonun bitmiş olması nedeniyle az sayıda ikametin olduğu konutlar Jandarma Komutanlığı’nca tedbir amaçlı boşaltılmıştır.

 

Herkes seferber oldu

 

Giderek daha da büyüyen ancak arazi koşullarının oldukça zor olduğu yanan dik ve sarp ormanlık alanda; Bartın Belediyesi 4 arazöz, 2 kepçe 20 personel, Bartın Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) 3 araç 10 personel, Amasra İtfaiyesi 1 su tankeri 2 personel, Ulus İtfaiyesi 1 su tankeri 2 personel, Safranbolu İtfaiyesi 1 arazöz, Devrek İtfaiyesi 1 arazöz, Karabük İtfaiyesi 1 arazöz, Zonguldak İtfaiyesi 1 arazöz, İl Özel İdaresi 1 dekoloder, 1 yükleyici, 1 ekskavatör, 1 dozer, 1 trayler, 2 arazöz, 3 pikap ve 20 personel, Orman İşletme Müdürlüğü 1 dozer, 1 trayler, 7 pikap ve 20 personel, UMKE 2 araç 6 personel, Jandarma Komutanlığı 1 komutan ve 1 yüzbaşının bulunduğu 6 personelden oluşan 3 trafik ekibi, 14 personelden oluşan 4 asayiş timi, 2 personelden oluşan drone ekibi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürü 9 personelden oluşan 5 trafik ekibiyle söndürme çalışmalarına katılmış olup yangın 21.46 itibariyle kontrol altına alınmıştır.

 

Soğutma çalışmaları yapıldı

 

İtfaiye Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince soğutma çalışmaları yapılmıştır. Gece boyunca Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri olay bölgesinde olacak olup, olması muhtemel bir olayda İtfaiye Müdürlüğü ve AFAD ekiplerini bilgilendirecektir.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın İnkumu Güzelcehisar yangın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›