“Bartın, cazibe merkezi haline getirilmeli”

Bartın Valisi Sinan Güner, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisin büyük girdiler sağlaması beklenen Filyos Vadi Projesi’nin önemine dikkat çekerken, buranın yaratacağı ekonomik pastadan en büyük dilimi Bartın’ın almasını arzu ettiklerini ve bunun için çaba gösterdiklerini söyledi. Vali Güner, Bartın’ı mavi yakalılar için tercih edilen cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirtti.
Bu haber 2019-11-01 08:55:58 eklenmiş ve 248 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Türkiye’nin devam eden yatırımları içinde en büyüklerinden biri olan, bittiğinde Batı Karadeniz Bölgesi’nin ve dolayısıyla Bartın’ın kalkınmasda çok önemli rol oynayacak olan Filyos Vadi Projesi Bartın Valisi Sinan Güner’in ajandasının en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor.

 

Hatırlanacağı üzere Vali Güner, Mayıs Bartın halk Gazetesi ve Bartın Pusula Gazetesi’nin çalışanlarını makamında kabul etmiş ve Bartın’a ilişkin ajandasında bulununan önemli konularda açıklamalarda bulunmuştu. Bunlardan biri de Filyos Vadi Projesi’ne Bartın’ın entegrasyonuna ilişkin olarak yapılması gerekenler olmuştu. Filyos Vadi Projesi’nin ve Filyos Limanı’nın en az havaalanı kadar Bartın için önemli olduğunu ifade eden Vali Güner, gelecekte Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi ve Türkiye için büyük bir kaynak oluşturacak olan projeden Bartın’ın nasıl istifade edebileceğine ilişkin bir toplantı yapıldığını açıklamıştı.

Filyos Limanı’nın Bartın’a kuşbakışı sadece 3 km uzaklıkta olduğuna dikkat çeken Vali Güner, “Kimse yapmadan Bartın olarak bizim bir şeyler yapmamız lazım.” diyerek vakit kaybına tahammül olmadığını özetlemişti.

 

13 Ekim’de inceleme yapmıştı

 

Vali Güner son olarak 13 Ekim Pazar günü, Filyos Endüstri Bölgesini en kısa yolla Bartın’a bağlayacak olan Hatipler-Büyükkızılkum-Filyos yol çalışmalarını yerinde incelemişti. Bartın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Levent Çam’ın yanı sıra ilgili teknik personellerin ve Büyükkızılkum Köy Muhtarı Ersin Değer’in de eşlik ettiği Vali Güner, yol çalışmalarına ilişkin son durum hakkında bilgiler almış, çalışmaların aynı titizlikle sürdürülmesi talimatını vermişti.

 

“En büyük dilimi Bartın almalı”

Cumhuriyetimizin 96. yıldönümü dolayısıyla önceki akşam Valilik’teki Camlı Salon’da düzenlenen Cumhuriyet Balosu’nda Vali Sinan Güner’e konu ile ilgili gelişmeleri bir kez daha sorma fırsatı bulduk. Eşi Bartın Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Beyhan Güner ile basın mensuplarının masasına gelen Güner, ajandasında öncelikli konular arasında olan Filyos Vadi Projesi’ne Bartın’ın entegrasyonu ile ilgili çalışmaların ne aşamada olduğuna ilişkin sorumuza özetle şöyle yanıt verdi:

 

“Bu aslında böyle ayak üstünde konuşulacak kadar basit bir konu değil ama özetleyecek olursak. Bize sadece 30 km, ama kuşuçuşu yaklaşık 3 km ötede çok önemli bir projenin inşaatı devam ediyor. Orada planlanan fabrikalar ve tesisler hayata geçirildiğinde çok önemli bir insan kaynağı olacak. Oradaki sanayi bölgesinde çalışacak mavi yakalılar olacak, mühendisler olacak, finansçılar olacak, avukatlar olacak. O insanlar oradaki şirketlerde çalışacaklar ve o insanlar akşam olduğunda bir yerlere gidecekler. Evet, orası Zonguldak sınırlarında. Orası için bizim belki söz söylemeye hakkımız yok ama oranın yaratacağı ekonomik pastadan en büyük dilimi Bartın almalı. Biz bunun için çabalıyoruz. Çünkü bize çok daha yakın bir yer Filyos. Kızılkum’dan kuşuçuşu 3 km. Bunun için de İl Özel İdaremiz aracılığıyla Kızılkum’dan Hatipler üzerinden Bartın’ı Filyos’a bağlayacak yolun yapımını başlattık. 500 metrelik bir bölümü de açıldı. Şimdi bir tepeye gelindi tepeden sonrası kolay gibi. Yolun uzunluğu 2,6 km, genişliği de 15 metre olacak.

 

“Bartın, daha avantajlı”

 

Konu ile ilgili olarak Havaalanında pilotlarla da konuştuk. Onları ve hostesleri uçuşlardan sonra araçlarla Amasra’ya taşımayı ve Noorthdoor’da kalmalarını önerdik ama onlar kalıplaşmış ‘Biz Dedeman’da kalırız’ dediler. Dedeman dedikleri aslında konforlu otel. Zaman içerisinde bu da olacaktır. Çünkü bakarsanız Zonguldak’a mesafe olarak çok daha uzak ve yolu sıkıntılı Bartın daha yakın. Hele bir de yeni yoldan Bartın’a bağlandı mı Filyos Vadi Projesi için bölgemize gelecekleri için Bartın daha avantajlı. Ama bu da tek başına yeterli değil Bartın’ı o mavi yakalılar için tercih edilen cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Bunun için bir takım çalışmalar yürütülüyor ama bunlar birlikte hareket edilmesi gereken geniş konseptli işler. Biz yolu yaparak başladık. İnşallah diğerleri de arkasından gelir. Dediğim gibi pastadan coğrafi açıdan daha yakın olduğumuz için en fazla payı almak elimizde fakat bunun için herkesin işbirliği içinde elinden geleni yapması proje üretmesi lazım.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Valisi Sinan Güner Filyos Filyos Vadisi Filyos Projesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›