“Dimdik duracağız”

Esenyurt Durağı minibüsçüleri, Kutlubeyyazıcılar Kampüsü-Şehir Merkezi ulaşımı için yıllardır Halk Otobüsleriyle süre gelen yolcu taşıma sorunuyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Bu haber 2019-10-03 15:33:21 eklenmiş ve 458 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Minibüsçülerin ailelerinin de destek verdiği basın açıklamasında Esenyurt Minibüsleri Durak Başkanı Savaş Akkabak, yaşanan süreçle ilgili olarak Belediyeye ağır eleştirilerde bulundu.

 

Akkabak, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hepimiz de biliyoruz ki, belediyeler, kâr amacı gütmeyen, kamu yararım sağlamak amacıyla kanunla kurulan kuruluşlardır. Ancak yıllardır Bartın Belediyesi yönetimindeki Halk Otobüsleri ile Esenyurt Dolmuş Durakları arasında çıkan uyuşmazlıklar ve buna bir türlü çözüm getiremeyen yalnızca bireysel yararını düşünen Bartın Belediyesi ve yönetim kadrosu, bu sorunlara daha da sorun eklemekle, hem bizi hem vatandaşları büyük zarara uğratmaya çalışmaktadır. Ancak Bartın halkı olarak biz bu yıldırma politikasına yenilmeyecek, dimdik duracağız.

 

“Maddi manevi zarara uğruyoruz”

 

En başta dolmuşlarımızın terminale kadar indirme bindirme yapamayacağı yönünde almış oldukları karar ile hem esnaf hem de halk olarak maddi manevi zarara uğradığımızı önemle bildirmek istiyoruz. Bu güzergahta yaşayan, okuyan, çalışan vatandaşlarımızın seyahat özgürlüklerini kısıtlayarak dolmuşlarımız geçmişten bugüne yasaksız taşımacılık yapmaktayken, bu hakkımız kazanılmış hak mahiyetindeyken neden elimizden bu haklar bir bir alınıyor? Aynı güzergahta hizmet veren diğer minibüs taşımacıları için böyle bir yasak getirilmemişken neden biz, neden yasak? Türkiye’de bunun başka bir örneğini gördünüz mü? Çünkü Bartın Belediyesi’nin uygulamış olduğu usulsüz ve kanun dışı işlemlerine karşı geçtiğimiz dava açtık, Bartın Belediyesi’nin eylemleri bizi ekonomik ve psikolojik anlamda yıldırmak amacıyla bu dava hakkımızdan vazgeçmemizi sağlamaya yöneliktir.

 

“Süslü cümlelere artık karnımız tok”

 

Kemer’de yer alan dolmuş duraklarının Elmalık Sokak’a taşınması Bartın Belediyesi'nin yeni gündeminde. Peki neden? ‘Kemer Meydanı çok güzel olacak, ışıklandırma yapılacak, ulaşım kolaylaşacak’ gibi süslü cümlelere artık karnımız tok. Belediye’nin derdi bizimle, vatandaşla. Bartın’ı Bartın yapan köylü vatandaşıdır, neden yaşlı teyzelerimiz amcalarımız, işten, okuldan yorgun argın çıkan kardeşlerimiz merkezden yaklaşık 1 kilometre ilerideki Elmalık Sokak’a kadar yürümek ya da otobüs taksi kullanarak ulaşmak zorunda bırakılıyor?

“Durumun böyle sonuçlanmayacağını gayet iyi biliyorlar”

Toplu taşımanın merkezden uzaklaştırılması ile trafiğin yoğunluğunu azaltacağı mantığını halka empoze etmeye çalışan yetkililer, durumun böyle sonuçlanmayacağını gayet iyi biliyorlar. Dolmuşla merkeze kadar gelemeyecek olan vatandaş, özel aracını tercih edecek; bu durumda da ulaşım sorunu iki-iiç katına çıkacak. Kemerde yer alan dolmuşlarla günde yaklaşık 15-20 bin vatandaşın özel araç kullanmayı tercih ettiğini bir düşünün...

Peki madem Bartın Merkez’de ulaşım problemi var, toplu taşımalar merkezden uzaklaştırılmak isteniyor neden Belediye’nin Halk Otobüsleri Durağı da merkezden uzaklaştırılmıyor? Halbuki trafiği en çok baltalayan bu otobüsler. Neden biliyor musunuz? Çünkü amaç kamu-vatandaş yararı değil, belediye yöneticilerinin yararı. Milleti süslü cümlelerle vaatlerle kandıralım, cebimiz şenlensin. Aslında çok fazla açıklarını burada açıklamak istemiyoruz ancak susarak daha çok illegal faaliyet yürütebilme cesaretini de kendilerine vermek istemiyoruz diyebiliriz.

 

“Türkiye’de başka nerede böyle bir uygulama gördünüz?”

 

Belediye’nin yıldırma politikaları kapsamında tarafımız için yüklediği kararlar dolayısıyla neredeyse çoğu şoförlerimizin ehliyetleri alındı, bazılarının da alınacak vaziyete geldi. Kah Valilik’te yolcu indirme cezası getirildi, kah ‘Terminal Kavşağı-Çatmaca kavşağı arasında indirme-bindirme yasak’ dendi kah ‘bizi ilgilendirmez vatandaş çift vesayet’ yapsın dendi. Türkiye’de başka nerede böyle bir uygulama gördünüz? Bizim derdimiz ekmeğimiz. İşimizden oluyoruz, ekmeğimizden oluyoruz, malımızdan mülkümüzden oluyoruz, ama bu bizim için artık namus meselesi haline geldi; namusumuzdan şerefimizden olmayacağız. Biz yalnızca şoför olarak değil, Bartın halkı olarak mağdur konumdayız.

Bartın’ımızın en büyük serveti olan Bartın Üniversitesi Kutlubeyyazıcılar Kampüsünde öğrenim hayatına devam eden öğrencilerimizin çoğunluğu da bu uygulamalar sonucu oldukça rahatsız olmuşlardır ve çok büyük kısmı bizi desteklemektedirler. Neden? Biz öğrencilerimize Halk Otobüsü mensupları gibi küfür etmiyoruz, kız öğrenci kardeşlerimize laf atmıyoruz, ayakta taşıyıp haldır huldur araç kullanmıyoruz. Onlara bağırmıyor, çirkin tavırlar sergilemiyoruz. Doymuyorlar. Halkı sömürmeye, kandırmaya doymuyorlar. Bunun için de yine bizi kullanıyorlar. Kendilerine muhtaç bırakmak suretiyle milleti tıkış tıkış güvenliksiz otobüslerinde yolculuk yaptırmaya zorunlu kılıyorlar. Peki neden bu yaptıklarına göz yumuyoruz? Yetkililerimiz bir lüks ev, araba daha alsın diye mi?

 

“Bizlerle nasıl uğraşacaklarını şaşırdılar”

 

Yaklaşık 50 yıldır Bartın Kemerköprü Mahallesi ile Esenyurt-Akmanlar arasında dolmuş işletmeciliği yapıyoruz. O zamandan son 5-6 yıla kadar ne duraklarımızla ne yolcularımızla ne de indirme-bindirmemizle uğraşılmazken Kutlubeyyazıcılar Kampüsü’nün kurulmasıyla Belediyenin gözünde anında dolar işareti oluştu, bizlerle nasıl uğraşacaklarını şaşırdılar. Bu safhada, Esenyurt yolcuları için ayrı dolmuş yeri belirlediler, bir süre sonra bizi oradan da kovdular, karşı çıktık; bu sefer de kendilerinin böyle bir vaatte bulunmadıklarını beyanla kendilerini yalanladılar. Yolcu indirme- bindirmemize bazı kritik bölgeler için engel oldular, karşı çıktık; bu sefer yeniden değerlendireceğini belirterek bize vaatte bulundular, protokol bile düzenleyip imzaladılar ancak bu vaatlerini de yerine getirmediler. Belediye sınırları dışında kurulu Kutlubeyyazıcılar Kampüsüne, terminale birdenbire halk otobüsü taşımacılığı yapmaya başladılar, karşı çıktık bu sefer de ‘kanun bizi engellemez, yaptık oldu’ sloganıyla bu kanun dışı eylemlerine devam ettiler. Hatta bizleri basın mensuplarının önünde dolmuşlarımızı tavuk kümesine çevirmekle bile tehdit ettiler, şimdi de bu amaç için gerekli çalışmaları sürdürüyorlar. Böyle böyle türlü yalan ve işgüzarlıkla 3 dönemdir kandırılıyor ve sömürülüyoruz, hala akıllanmayacak mıyız?

 

“Cümlemizin başı sağolsun”

 

Bahsini etmiş olduğumuz hususların her biri ve diğer tüm hukuksuz uygulamalar belgelerle de sabittir, delil değeri yüksektir. Bu yüzden artık bu kötü belediyeciliğe bir dur demenin vakti geldi. Belediye yetkilileri, bize hizmet için buradalar kendilerini zenginleştirmek için değil. 60 kişinin ekmeği elinden alınıyor. 60 kişinin annesi babası karısı evladı aç bırakılıyor. Bu 60 kişinin durağımıza emekleri zayi oluyor. Esenyurt dolmuş durağı katlediliyor arkadaşlar, cümlemizin başı sağolsun.

 

ETİKETLER : Bartın Esenyurt minibüsçüler
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›