Her plaj için bir sorumlu olacak!

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, “Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik”te yapılan değişiklikle, illerde kurulan yüzme suyu komisyonlarının, her plaj için yüzme alanı sorumluları belirleyeceğini söyledi.
Bu haber 2019-09-30 08:59:53 eklenmiş ve 168 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müşterek hazırlanan Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmeliği’ne göre, bundan böyle arıtılmış atık sular plaj bölgelerine deşarj edilemeyecek.

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, iki Bakanlığın ortak çalışması ile hazırlanan Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmeliğin 25 Eylül Çarşamba günkü 30899 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

 

Yönetmelikle, insan sağlığının korunması, çevre ve yüzme suyu kalitesinin muhafaza edilmesi, yüzme suyu kalitesinin belirlenmesi ve izlenmesi, sınıflandırılması, yönetilmesi ve bu konuda halkın bilgilendirilmesiyle ilgili usul ve esasların belirlendiğini belirten Özcan, “Yönetmeliğin yayımlanmasıyla plajların altyapı ve su kalite standartlarının geliştirilmesine yönelik mevzuat ihtiyacı giderildi.” dedi.

 

Su kalitesi izlenecek, kirlilik denetlenecek

 

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özcan, 2006/7/EC sayılı Yüzme Suyu Direktifi'ne uyumlu hazırlanan yönetmeliğe göre, su kalitesinin izlenmesi görevi Sağlık Bakanlığı tarafından, denetim ve kirliliğin önlenmesi görevinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Özcan, şunları kaydetti:

 

“Bu kapsamda, kirliliğin önlenmesi amacıyla yüzme suyu profillerinin oluşturulması, baskı ve etkilerin belirlenerek tedbir programlarının hazırlanması ve gerekli denetimlerin yapılması, Bakanlığımızca gerçekleştirilecek.

 

Koruma esasları genişletildi

 

Yönetmelikle yüzme suyu alanlarına ilişkin koruma esasları genişletildi. Buna göre, artık arıtılmış atık sular dahi plaj alanlarına deşarj edilemeyecek. İllerde kurulan yüzme suyu komisyonlarının görev ve yetkileri de yönetmelikle genişletildi. Komisyonlar, plajların yönetimiyle ilgili tüm kararları almaya yetkili kılındı.

 

Her plajın sorumlusu olacak

 

Yönetmelikle, her plaj için yüzme alanı sorumlularının belirlenmesi hükmü getirildi. Bu sorumlular, kirlilik durumunda önlemlerin uygulanmasından sorumlu olacak.

 

Tüm plajlar kalite standartlarını yakalacak

 

Ayrıca 6 yıl içinde kıyılardaki tüm plajların en az yeterli kaliteye ulaştırılması sağlanacak. Yüzme suyu alanlarına baskı ve etkilerin belirlenerek tedbir programlarının oluşturulması amacıyla her plaj için yüzme suyu profilleri, Bakanlığımızca hazırlanacak. Yine yüzme suyu alanlarının çevresel kalite durumu ve kullanım olanakları hakkında halkın sürece katılımı ve bilgilendirilmesi sağlanacak.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ali Özcan plajlar
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›