Yeni dönem için eğitim öğretimin güvenliği masaya yatırıldı

2019-2020 Eğitim Öğretim Yılının sağlıklı güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi için yapılması gerekenler, Halk Eğitim Merkezi’ndeki toplantıda masaya yatırıldı. Emniyet ve Jandarma yetkilileri geçen yıl yapılanlanları ve bu yıl için alınan tedbirleri bir bir sıralarken, Vali Vekili Gökhan Gürbüzerol, polis, jandarma, ebeveynler ve okul yönetimlerinin alması gereken tedbirler ve uyması gereken kurallar hakkında bilgiler verdi.
Bu haber 2019-09-06 13:45:46 eklenmiş ve 290 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılını ülkemizin geleceği çocuklarımız ve gençlerimizin huzur ve güven içerisinde geçirebilmeleri açısından  alınacak tedbirlerin görüşüldüğü “Okullarda Güvenli Eğitim Toplantısı”  Vali Vekili Gökhan Gürbüzerol  başkanlığında, Bartın Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 

Bartın’daki okul müdürleri ile okul aile birliklerinin başkan ve yöneticilerinin katıldığı toplantıya Gürbüzerol’un yanı sıra İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Yarbay Yıldırım Özbaş, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Yaşar Çetin, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı Astsubay Kıdemli Başçavuş Erdem Yiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, daire amirleri, muhtarlar da katılım sağladı.

 

Toplantıda ilk olarak İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü İsmail Şahin  ve  İl Jandarma Komutanlığından Başçavuş Serkan Uysal tarafından 2018-2019

eğitim öğretim yılında okulların, ögrencilerin öğretmenlerin güvenliği ve huzuru için alınan tedbirler ile bunların neticesinde elde edilen sonuçlara ilişkin sunumlar yapıldı.

 

“Onları korumak bize düşüyor”

 

Vali Vekili Gürbüzerol da eğitim öğretimin güvenliğinin sadece polis ve jandarmanın alacağı önlemler ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ederken ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşmlarının yanı sıra okul yönetimlerinin öğretmenlerin ve ebeveynlerin de bu konuda sorumluluklarının olduğunu anımsattı. Gürbüzerol, şunları söyledi:

 

“Herkesin okullarla ilgili karşılaştığı herhangi bir olumsuz durumu, hiçbir olumsuzluğa ya da istismara mahal vermeden gerekli makamlara bildirmemiz gerekiyor. Çünkü bu gençler bizlere, hepimize emanet. Bu gençler ileride ülkemizi kalkındıracaklar. Onları bu yaşlarda korumak bize düşüyor. Yarın da onlar kendinden küçüklere karşı bu görevi yapacaklar. O yüzden sorumluluğumuz çok büyük.

 

Güvenlik kameraları okullarımı için önemli

 

Emniyet Müdürlüğümüzün yetki alanındaki bölgede güvenlik kamerası olmayan okulumuzun kalmadığını öğrendik ki bu sevindirici. Jandarma bölgesinde eksiklik var. Onların da eksiklerini bir an önce tamamlayalım. Çünkü güvenlik kamerası okullarımızda ve çevresinde çok önemli. Çünkü bunlar hem caydırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor hem de herhangi bir kötü olayda faillerin bulunması ve olayın aydınlığa kavuşturulmasında bizlere büyük bir kolaylık sağlıyor kameralar. Güvenilk anlamında teknolojiden en üst seviyede faydalanmalıyız.

 

Servis araçları sürekli denetlenmeli

 

Bu arada bildiğiniz gibi drone artık her yerde kullanılıyor. Emniyet ve Jandarnmamız da kullanıyor. Okul servis araçları da güzergahlar üzerinde sürekli denetlenmeli. Bunu yapmak zorundayız. Trafiğe normal zamanda 1 dikkat ediyorsak eğitim öğretim döneminde 10 kere dikkat etmek zorundayız. Tabi kameraları sadece takmak yeterli değil. Bunların aktif bir şekilde kullanılması ve bakımlarının düzenli yapılması da çok önemli. Takmakla sorun çözülmüyor. Kameralar sürekli çalışıyor durumda olsun.

 

Okul güvenliği ile sürekli iletişim

 

Okullarımızdaki okul polisi ve jandarma görevlileri sürekli olarak okul müdürlerimizle ve okul aile birliği yönetimi ile iletişim içinde olsun. Bunlar birbirini tanısın, yakın ilişki içinde olsunlar.

 

“Ülkemizde bunun kökünü kazımak durumundayız”

 

Bunun dışında uyuşturucu ve sigara konusu çok önemli. Malesefe teknoloji her zaman faydalı işlerle karşımıza çıkmıyor. Bazen de yeni yeni adını duyduğumuz uyuşturucularla gençlerimizi zehirlemeye çalışıyorlar. Bizler de bunlara karşı uyanık ve dikkatli olacağız. Böyle bir olaya şahit olduğumuzda, birisinin uyuşturucu kullandığını veya satış yaptığına şahitlik ettiğimizde lütfen bunları güvenlik güçlerine bildirelim. Uyuşturucu çok tehlikeli bir illet. Ülkemizde bunun kökünü kazımak durumundayız.

 

Önce Yaya’da

 

Bunun dışında bakanlığımızın ‘Önce Yaya’ diye bir projesi de oldu. Bu 1 yıllık bir proje değil, artık yasalarımıza da girdi. Artık yayanın yola indiğini gören, özellikle kavşaklarda ve okul yakınlarında, sürücülerin derhal durması gerekiyor. Bununla ilgili denetimleri de arkadaşlarımız yapıyorlar. Aslında bunların yasaya konmasına gerek bile yok. Medeni bir ülkede bu zaten böyle olmalı.

 

Servis şoförleri soruşturmasından geçirilecek

 

Bir diğer önemli konu da çocuklarımı okullara taşıyan servis şoförleri ile ilgili. Onların güvenlik soruşturmalarını tek tek yapalım. Bazen bakıyorsunuz çocuk istismarından hakkında dava açılmış ya da ceza almış kişiler öğrenci taşıma işine devam edebiliyor. Bunlara izin vermeyeceğiz. Bu tür kişileri bu işlerde görevlendirmeyerek çocuklarımızdan uzak tutacağız.

 

Haberli habersiz denetimlerimiz artarak devam edecek

 

Tekel bayilerinin denetimi ve tek dal sigara satışı ile ilgili denetimler de çok önemli. Ama malesef sigaraya yapılan zamlarla birlikte bu tek dal sigara satışı da arttı. Bunlara yönelik de haberli habersiz denetimlerimiz artarak devam edecek.

 

Çocuk psikolojisinde derin yaralar açıyor

 

Bazen çocuklar birbirlerine karşı çok acımasız olabiliyorlar. Buna akran zorbalığı deniyor. Mesela okula yeni gelmiş bir öğrenciyi kendi aralarına almakta ve onunla arkadaş olmakta zorlanıyorlar. Bu akran zorbalığına da müsade etmememiz lazım. Gerçekmketn bu durum çocuk psikolojisinde derin yaralar açıyor. Böyle bir durumu okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz tespit edecek ve gereğini yapacaklar.

 

Şüpheli kişilere karşı duyarlı olacağız

 

Okulla alakalı olmayan kişiler okul çevresinde dolaşıp durmayacak. Şüpheli kişilere karşı duyarlı ve dikkatli olacağız. Bununla ilgili okul yöneticilerimiz sürekli denetim yapacaklar, şüpheli biri olduğunda orada görevli okul polisine bildirecekler. Onların okul çevresinden uzaklaştırılmalarını sağlamamız gerekiyor.

 

İhbar çok önemli

 

Jandarmamıza ve polisimize her zaman 7/24 ihbar hattı üzerinden ulaşabilir, işlenen suçları ve muhtemel teplikeleri bildirebilirsiniz. Okul müdürlüremiz ve okul aile birliği yöneticilerimiz de aslında birer müfettiş gibi hareket etmeli, sorumluluklarının gereğini yerine getirmeli diye düşünüyorum.”

 

Alınacak tedbirler görüşüldü

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 81 İl Valiliğine gönderdiği okullarda ve çevresinde alınacak tedbirlere ilişkin yazı gereği;  öncelik dereceli okullar başta olmak üzere okullarda güvenliğin azami ölçüye çıkarılması, okullarda kurulan güvenlik kameralarının çalışabilirliğinin kontrol edilmesi ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemine entegrasyonunun tamamlanması, diğer okullarda ise KGYS’ye entegre şartı aranmaksızın öncelik derecelerine ayrılan okullardan başlanarak okul güvenlik kamera sistemlerinin tamamlanması, çocuklarımızın servislerle güvenli bir şekilde taşınmasına yönelik tedbirlerin alınması ve denetlenmesi, okulların bulunduğu yerlerde uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle mücadele konusu başta olmak üzere açık sigara satışının önlenmesi, okul çevrelerinde bulunan internet cafe gibi yerlerin denetlenmesi, özellikle okul çevrelerinde metruk statüsünde olduğu tespit edilen binalara ilişkin alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi konuları görüşülerek toplantı görüş ve temennilerin ardından sona erdi.

ETİKETLER : Bartın 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›