Başkan Akın’dan özel ve önemli açıklamalar

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulunarak Belediye çalışmaları, kamuoyunca merak edilen AVM projesi ve Bartın’a artı değer katacak olan Filyos Projesiyle ilgili çok önemli bilgiler verdi.
Bu haber 2019-08-26 09:31:15 eklenmiş ve 399 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

“Filyos Projesi Bartın’a önem katacak”

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Özel Haber

 

 

İlk olarak 3. kez göreve başladıkları günden bu yana devam eden ve tamamlanan projeler ve çalışmalarla ilgili bilgiler veren Başkan Akın, Kemerköprü Meydanı’nı yeni bir görünüme kavuşturacak olan projenin detaylarını da paylaştı. Kemerköprü’deki minibüs duraklarının kaldırılmasıyla şehiriçindeki araç trafiğinin de azaltılacağını işaret eden Başkan Akın, 2020’de Kemerköprü’nün çok muhteşem bir görünüme kavuşacağını söyleyerek şöyle konuştu:

 

Elmalık Parkı’nda çalışmalar sürüyor

 

“Allah nasip etti, 2019 yılının Nisan ayında tekrar göreve geldik. 3. Dönem, inşallah kendimize, Bartın’ımıza ve ülkemizee hayırlı olur. Göreve geldikten sonra 5-6 aylık zamanımızı projeleri rehabilite etmek ile geçirdik. Bunların içerisinde yapımına başladığımız ve şuanda yapımına devam ettiğimiz 8 bin metrekarelik bir Elmalık Park alanımız var. Oranın içerisinde basketbol ve voleybol sahaları, yürüyüş yolları ve küçük bir büfesi ile birlikte kamelyalar da olacak. O bölgedeki vatandaşlarımıza nefes aldıracak, gençlerimize spor yapma imkanı sağlayacak bir yer olacak.

 

Minibüsler için büyük terminal yapılıyor

 

İkinci olarak Kemerköprü’de bizim bir yoğunluğumuz var. Bu yoğunluğu bir an önce ortadan kaldırmamız lazım. 2005 yılından itibaren, 2011 ve 2013’te alınmış olan minibüs duraklarının oradan taşınması ile ilgili Trafik Komisyonu kararları var. Gerçekten de Kemerköprü’ye normal zamanlarda en az 500 köy minibüsü girip çıkıyor. Okulların açık olduğu zamanlarda, hele ki pazarın da olduğu Salı ve Cuma günlerinde bu rakam bin ila bin 500 aracı bulabiliyor. Bu durum hem Bülent Ecevit Bulvarı’nı bulvar ormaktan hem de Kemerköprü Meydanı’nı meydan olmaktan çıkarıyor. Zaman zaman büyük trafik sıkışıklıklarına neden olabiliyor. Onun için bunu bir şekilde rehabilite etmek ve trafiği de rahatlatmak istediğimiz için yine o bölgede hemen eski Endüstri Meslek Lisesi’nin arka tarafında, Belediyemizin mülkiyetinde olan bir alana bu minibüsler için büyük bir terminal yapıyoruz. Bütün minibüsleri bu terminalde toplayacağız. Aynı anda 35 civarında minibüs o terminaldeki peronlarda durarak yolcu indirip bindirebilecek. Diğer minibüslerin de beklemesi için ayrıca bir alan meydana getiriyoruz.

 

“Şehiriçindeki araç trafiği azaltılacak”

 

Terminal Elmalık mevkini geldiği zaman orada Bartın Belediyesi tarafından 250 metrekare civarında bir büyüklügü sahip, halkımızın minibüslere binmek için geldiğinde bekleyebileceği, klimalı, çay ve kahve içebileceği, tuvalet ihtiyacını karşılayabileceği bir bekleme salonu da olacak. Peki minibüs duraklarını oraya neden getiriyoruz? Bunu anlatmam lazım. Birincisi Belediye orada. Valilik, Nüfus, Tapu, Kadastro gibi köyde ihtiyaç duyulan müdürlüükler orada. Emniyet orada, Sigorta, Tarım, Çevre Şehircilik Müdürlüğü de orada. Bütün işlerini vatandaşlarımız köyünden ilçesinden geldiğinde orada halledebilecek. Merkez’e de çok yakın. Kemer’e yürüyerek 5 dakika, oradan çarşıdasın. Böylece şehir içindeki araç trafiği de bir nebze azaltılmış olacak. Üstelik sadece oradaki minibüsler de gitmiyor oraya. Hendekyanı’ndaki Ulus Birlik de geldi, müracaatını yaptı ve bize ‘Biz de yeni yapılacak olan yere gelmek istiyoruz’ dediler. Trafik Komisyonu’na sunuyoruz onu da. Onlar da gelecekler. Burası oldukça büyük bir alan. Böylece Ulus minibüsleri de oradan çevre yolunu kullanarak şehir trafiğine hiç girmeden gidip gelecek. Başka minibüsler de Amasra gibi isterse onları da alacağız oraya. Böyle yerlerin oluşturulması gerektiğine inanıyorum ben.  

 

Çok muhteşem bir yer olacak

 

Kemerköprü’yü de inşallah 2020 yılında göreceksiniz, çok muhteşem bir yer olacak. Burası Bartın’ın ana giriş noktalarından biri. Bu yüzden Bartın’a girdiğinizde karşınıza sizi cezbedecek şeyler çıkması lazım. Oradaki binaların boyanması tekrar dizayn edilmesi, meydanın yeniden meydan olarak düzenlenmesi ve ortaya çıkması, aldınlatmasının yapılması, oturacak alanların yapılması, oradaki kahvelerin kafe benzeri mekanlara dönüşmesini sağlamış olacağız projemiz tamamlandığında. Bütün masrafları Belediye karşılayacak. Oraya heykeller koyacağız, Bartın’ı resmeden, ilimizin değerlerini ön plana çıkaran heykeller. Mesela ter kırma yapan bir kadın heykeli olacak. Çilek mesela bizim önemli bir değirimiz çilek sepeti taşıyan bir heykel olacak.

 

Yalı’daki tarihi iskele

 

Bir diğer projemiz eski iskelenin orada. Yalı’daki eski iskelemize tarihi görüntüsünü kazandırmaya çalışacağız. Belki bir öküz arabası resmeden bir şey koyacağız oraya, bir tekne koyacak oraya. Sanırım 6-7 ay kadar sürecek bu projemiz.

 

Taşev emekliler için dinlenme evi olacak

 

Bu arada eski iskelenin hemen üzerindeki Taşev’in konseptini de değiştiriyoruz. Orayı emekli vatandaşlarımız için dinlenme evi yapacağız. Kütüphanesi olan, içinde oyun salonunun da olduğu bir mekan haline getireceğiz. Belki sedirler olacak, kitap okunabilecek, oturulup dinlenilebilecek, emeklilerimiz geldiğinde misal olarak söylüyorum çay şimdi 1.5 TL ise orada 75 kuruşa içebileceği bir yer olacak. Tamamen hizmet amaçlı, kar kaygısı gütmeden işletilecek.

 

Gasilhane projesi bitmek üzere

 

Bir de Gasilhane projemiz var ki o da bitmek üzere. Biz saten halen vegfat eden vatandaşlarımız için ailelere kefenini ve tahtasını veriyoruz, ikramları veriyoruz, tabureleri veriyoruz. Türkiye’nin neresinden olursa olsun nakil için araçlarımızı veriyoruz. Şimdi yıkamasını da yapmak istiyoruz. Yani vefat eden biri için yapılması ne gerekiyorsa hepsini biz sağlamak istiyoruz. Bu büyük bir hizmet aslında.

 

Atatürk ve Şehitler Müzesi yakında ihale edilecek

 

Bir yeni projemiz de Atatürk ve Şehitler Müzesi. Yakında proje ihalesi olacak. Demoları geldi gördüm. Onu da 2020 yılında başlayıp, bir aksilik olmazsa 2021 yılının 18 Mart’ında hizmete açmak istiyorum. Çünkü bu tarih çok önemli Çanakkale Şehitleri’ni anma günü. Ben bu gibi açılışlar için önemli günleri seçerim. Mesela Gazhane Parkı’nın açılışını 26 Ağustos’ta yani Büyük Taarruz’un başlangıç tarihi ve Malazgirt’e girildiği günde yapmıştık.

Bunların yanı sıra diğer işlerimiz de devam ediyor. Yine 2020 yılı içerisinde çocuklarımız için planladığımız bir trafik eğitim merkezi projemiz var hizmete açmayı planladığımız. Küçük projeleri söylemiyorum. Onlar zaten zamanı geldiğinde yapılıyor. Mesela şehrin değişik yerlerine şarj makinaları koymak gibi ki bunlardan ilkini Cumhuriyet Meydanı’na koyduk bile. Bunlardan bir diğeri Kemer Meydanı bir diğeri yeni minibüs terminaline konulacak o projeler tamamlandıktan sonra.

 

Yine Küçük Sanayi bölgesinde Dallıca civarında 18 uygulaması yapılsın diye söyledim arkadaşlara. Yaklaşık 600 metrekarelik bir alan. Ona ilişkin hazırlık çalışması da sürüyor.

 

Çok büyük talep var

 

Bartın’a AVM yapılması için gerek üniversite öğrencilerinin gerekse Bartın halkının büyük talebi olduğunu ifade eden Başkan Akın, AVM için araştırma yapıldığını ancak kendilerine gelen bir proje dosyası olmadığını kaydererek şunları söyledi:

“Öncelikle şunu söyliyeyim. Bize gelmiş AVM projesi diye bir şey yok. İmar değişikliği ile ilgili gelen bir talep var. İsmini vermiyeyim bir şahsın imarda yerini düzenlemek için bize talebi oldu. Elbette ki bu düzenleme kanunlar çerçevesinde... İmardaki o değişiklikte artı kat veremezsiniz, artı metrekare de üretemezsiniz, artı, yolu kattıysanız bir yere yolu alacaksınız. Kanun bunu emrediyor zaten. Bizim için Ahmet Ağa, Mehmet Ağa farketmiyor. Kanun neyi emrediyorsa o. Bartın’da AVM’yi müthiş istiyorlar fakat yapmak da kolay değil. Fiyatı bilemem ama belki de milyonlar tutacak bir iş bu. Herhalde kurumsal bir firma yapar onu. Orada yeri olanlar da verirler diye düşünüyorum. Başkaları da gelmek istiyor. Ben öyle duydum. Başka firmalar da Bartın’a gelmek istiyor. Mesela 5 yıldızlı otel yapmak isteyenler de var. Artık Bartın özellikle Filyos Projesi ile dha da önem kazanacak. Bakın, Filyos Limanı 2020 yılında harekete geçecek. Bu limanın önemini görenler Bartın’a ve bizim bulunduğumuz bölgeye yatırım yapmak istiyorlar. İşte ben İmar Planı’nı yaparken de bunu anlatmıştım. Belki seçimlerde bunu yeteri kadar anlatamadı, ya da seçim nedeniyle doğru ifadeler kullanılamadı ama 2020 sonu itibariyle Filyos’ta gerçekleştirilecek olan yükleme boşaltma ile birlikte yapılması düşünüyen fabrikaların da yapılması ile birlikte orada çalışan insanların Bartın’da ikamet etmesinin sağlanması gerektiğini ben ifade etmiştim. Onun için bu imar planı değişikliğini seçimden önce gerçekleştirdik. Yoksa ben bunu seçimden sonra yapardım ve kimse bana birşey demezdi. Çünkü biz seçime göre hareket edecek insanlar değiliz. Seçim nasip kısmet meselesinidir. Halkımız teveccüh gösterdi ve ben tekrar göreve geldim. Etmeyebilirdi. Edenlerden Allah razı olsun, etmeyenler de anlarlar bir gün doğru şey yaptığımıza.

 

AVM projesi için araştırma yapılıyor

 

Büyük firmalar Filyos Projesinin önemini ve önünü gördükleri için oralarda hizmet sektörüne yatırım yapmak istiyorlar. Bir firma var Belediye sınırları dışında 5 yıldızlı bir otel ve rezidans ile AVM yapmak istiyor. Bildiğim kadarıyla bu niyetle şu anda araştırma yapıyorlar. Bunlar gerçekleşecektir. Bartın’da yaşayan vatandaşlarımızın önemli bir kısmı halen alışveriş için Ankara, Zonguldak Karabük gibi illere AVM’lere gidiyorlar. Bu yapıldığında onlar burada kalacak. Öğrencilerin belki yüzde 90’ı maillerle hem valilik hem de bizim makamımıza AVM isteği ile ilgili yazılar yazıyorlar. Kurulur kurulmaz onu bilmiyorum ama bize AVM ile ilgili bir proje gelmedi. Ama geldiğinde imara uygunsa, metrekare olarak uygunsa, otoparkı varsa aynen herhangi birinin inşaatı gibi değerlendirir ve kanunlara uygun olması durumunda onaylarız.”

 

Filyos, Bartın’a bağlanacak!

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Bartın’ın Filyos projesinden yararlanabilmesi için ne gibi çalışmalarınız var?” şeklindeki bir başka soru üzerine ise şöyle yanıt verdi:
“Bir kere orada kurulacak olan fabrikalar mesela bir kaynakçıya ihtiyaç duyacaksa, buradaki adam bu konuda hiç bir şey bilmiyor ise almaz. Kaynakçı yerine elektrikçi, elektrikçi yerine şoför almaz. Yetişmiş eleman olacak ki alacaklar. Bartın’daki yetişmiş elemanlardan orada istihdam edilecekler olacaktır muhakkak. Ama biz onunla birlikte başka bir şey daha düşünüyoruz. Vali Bey’in bir projesi var. Onu gerçi kendisi Koordinasyon Toplantısı’nda açıklamıştı... Kızılkum-Hatipler üzerinden Bartın’ı Filyos Limanı’na bağlayacak olan bir yol projesi var. Bu bağlantı yolu yapılırsa Filyos Limanı’ndaki bir kişi 3 kilometre gibi kısa bir mesafeyi kat ederek hemen Bartın’a gelebiliyor. Bu yolun bir kısmını Özel İdare’nin bir kısmını da Zonguldak Valiliği’nin yapması öngörülüyor. Çok önemli bir proje ve Vali Sinan Güner’in bir projesi. Zaten kendisi dee bu projeye büyük önem veriyor. Vali Bey, zaten bu konuda ve yatırımlar konusund oldukça fazla duyarlı. Biz de Sayın Valimizin bu duyarlılığına katkı sağlamaya çalışıyoruz.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›